DOBIO JE VIZU

Lavrov ipak stiže u New York na skupštinu UN-a; Kremlj: Amerikanci su namjeravali prekršiti sporazum iz 1947.

Kremlj već tjednima kritizira SAD jer članovima ruskog izaslanstva nisu odmah odobrili vize za sudjelovanje na skupštini UN-a

Sergej Lavrov 

 Maxim Shemetov/Afp

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i članovi ruskog izaslanstva dobili su vize kako bi mogli sudjelovati na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, izvijestio je Interfax, ruska novinska agencija pozivajući se na ministarstvo vanjskih poslova.

"Danas su izdane vize Lavrovu, kao i onima koji će biti u njegovoj pratnji", citira Interfax ministarstvo vanjskih poslova.

Kremlj inače već tjednima kritizira Sjedinjene Američke Države jer članovima ruskog izaslanstva nisu odmah odobrili vize za sudjelovanje na 77. sjednici Skupštine koja danas počinje u New Yorku, piše Reuters. Sjednice foruma na visokoj razini počinju sljedeći tjedan.

Ruski ambasador pri Ujedinjenim Narodima, Vasilij Nebenzja, prošlih tjedana ljutito je upozoravao da je je riječ o presedanu, te je tvrdio kako je plan SAD-a da zabrani zemlji članici da sudjeluje na skupštini izrazito zabrinjavajuć potez. Podsjetio je tada na sporazum iz 1947. između Ujedinjenih naroda i Sjedinjenih Država koji kaže da će se "vize izdavati bez naknade i što je prije moguće" te da će to "biti primjenjivo bez obzira na odnose koji postoje između vlada osoba na koje se poziv i vlada Sjedinjenih Država.”

Nebenzja je, inače, poznat i po izjavi kako "Ukrajinci sami sebe granatiraju", kao i onoj da "Rusija mora izrezati maligni nacistički tumor u Ukrajini, prije nego se dalje proširi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:23