BANALIZACIJA HOLOKAUSTA

Lavrov brani ‘denacifikaciju‘ Ukrajine: ‘Pa što ako je Zelenski Židov?! Čak je i Hitler imao židovsku krv‘

Ruski ministar vanjskih poslova kaže da su ‘neki od najgorih antisemita Židovi‘

Sergej Lavrov

 Maxim Shipenkov/AFP

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u nedjelju kako činjenica da je ukrajinski predsjednik Židov ne proturječi tvrdnjama Moskve da je pokrenula invaziju kako bi 'denacificirala' zemlju, tvrdeći da je čak i Hitler 'imao židovsku krv'.

U intervjuu za talijanski informativni kanal Zona Bianca, Lavrov je upitan kako je ruski predsjednik Vladimir Putin mogao tvrditi da pokušava 'denacificirati' Ukrajinu kada je Volodimir Zelenski, demokratski izabrani predsjednik zemlje, Židov.

- Pa što ako je Zelenski Židov. Ta činjenica ne negira nacističke elemente u Ukrajini. Vjerujem da je i Hitler imao židovsku krv - rekao je Lavrov i dodao da su 'neki od najgorih antisemita Židovi'.

Inače, uporne teorije zavjere da je nacistički vođa Adolf Hitler imao židovsko podrijetlo koje je možda motiviralo njegov antisemitizam i ubojstvo šest milijuna Židova povjesničari su u više navrata razotkrili, piše Times of Israel.

Najavljujući invaziju, Putin je rekao da će 'specijalnom vojnom operacijom' tražiti 'denacifikaciju' svog suverenog susjeda. Ruski mediji u više su navrata pokušavali prikazati Ukrajinu kao povezanu s nacizmom, bez dokaza koji bi potkrijepili takve optužbe.

Opasne laži

Šef izraelskog muzeja Holokausta Yad Vashem, Dani Dayan, osudio je Lavrovljeve izjave koje su uslijedile istog tjedna kada Izrael obilježava Holokaust, nazvavši njegove riječi 'lažnima, opasnim i vrijednima svake osude'.

Yad Vashem i druge skupine koje predstavljaju preživjele iz nacističkih logora ranije su osudile rusku tvrdnju da Ukrajinu treba 'denacificirati' jer se 'ne temelji na činjenicama te iskrivljuje i banalizira Holokaust'.

Lavrov je u intervjuu također optužio SAD za torpediranje mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva te optužio zapadne medije za iskrivljeno izvještavanje o ratu.

No, ruski šef diplomacije također je poručio je da Zelenski još uvijek ima moć da okonča rat ako 'prestane davati zapovijedi svojim nacističkim snagama koje graniče s kriminalom'.

Lavrovljevi komentari uslijedili su nakon što se Zelenski sastao s predsjednicom američkog Kongresa Nancy Pelosi u Kijevu i nazvao sastanak snažnim signalom podrške u teškim trenucima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:18