ERUPCIJA VULKANA

Lava guta grad na Islandu, zahvatila je kuće, stižu dramatične snimke: ‘Ne približavajte se!‘

Vulkan na jugozapadu Islanda erumpirao je u nedjelju, priopćio je tamošnji meteorološki ured

Lava guta Grindavik

 Halldor Kolbeins/Afp/Profimedia/Halldor Kolbeins/afp/profimedia

Lava koja je počela sukljati nakon nedjeljne erupcije vulkana na jugozapadu Islanda stigla je do grada Grindavika, koji je evakuiran prije erupcije. Lava se izlila ulicama grada i zahvatila je kuće koje su planule.

Državna televizija RUV javlja da je jedna od zapaljenih kuća bila prazna i prije evakuacije.

Lava izvire iz pukotine u tlu nedaleko od grada koja se stvorila prije nekoliko sati. Veći dio polja lave nalazi se daleko od Grindavika.

Djelatnici hitnih službi poslali su poruku ljudima da ne prilaze Grindaviku. Grad je blokiran i u njemu su brojne hitne i spasilačke službe.

Gradonačelnik Grindavika Fannar Jonasson rekao je da je erupcija šokirala stanovnike grada. "Ovo ne izgleda dobro jer je on relativno blizu lave", rekao je Jonasson.

Šef tamošnje civilne zaštite Vidir Reynisson rekao je da lava teče prema vodovodu i električnim instalacijama. Trenutno nije poznato je li ih lava oštetila.

Predsjednik Islanda Gudni Johannesson rekao je da lava nije ugrozila niti jedan život. Dodao je da erumpcija neće omesti zračni promet na Islandu i oko njega.

Vulkan erumpirao u nedjelju

Vulkan na jugozapadu Islanda erumpirao je u nedjelju, priopćio je tamošnji meteorološki ured, što je peta erupcija na poluotoku Reykjanes od 2021.

Helikopter obalne straže poslan je ranije da procijeni situaciju i točnu lokaciju, priopćila je agencija Civilne zaštite.

Erupcija je počela sjeverno od ribarskog grada Grindavik.

Vlasti su u proteklih nekoliko tjedana pokušale izgraditi barijere kako bi spriječile da lava dođe do Grindavika, otprilike 40 kilometara jugozapadno od glavnog grada Reykavika, no lava je te prepreke probila.

Obližnja Plava laguna je u nedjelju zatvorena, stoji na njihovoj internetskoj stranici.

Zadnja erupcija na poluotoku započela je u vulkanskom sustavu Svartsengi 18. prosinca nakon evakuacije svih 4000 stanovnika grada Grindavika i zatvaranja geotermalnog lječilišta Blue Lagoon, popularnog turističkog mjesta.

Grindavik je na kraju bio pošteđen jer je lava tekla u drugom smjeru od grada.

Ležeći između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, dvije najveće na planetu, Island je seizmičko i vulkansko žarište aktivnosti jer se dvije ploče kreću u suprotnim smjerovima.

Island ima više od 30 aktivnih vulkana, zbog čega je sjeverni europski otok glavna destinacija za vulkanski turizam, koji privlači tisuće ljubitelja uzbuđenja.

Oblaci pepela od erupcija vulkana Eyafjallajokull na jugu zemlje su se 2010. proširili na velik dio Europe, zbog čega je prizemljeno oko 100.000 letova, a evakuirano stotine Islanđana.

Za razliku od Eyafjallajokulla, vulkanski sustavi Reykjanes nisu pod glečerima i ne očekuje se da će prouzročiti slične oblake pepela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:28