POTREBAN POPRAVAK

Kvar na nuklearnoj centrali na jugu Njemačke: Jedan ventil je počeo propuštati

‘Niti u jednom trenutku nije postojala opasnost od curenja radioaktivnog materijala‘, priopćilo je ministarstvo okoliša

Nuklearna elektrana Isar 2

 Christof Stache/Afp

Njemačka nuklearna centrala Isar 2 bi trebala biti ugašena na tjedan dana kako bi se uklonio kvar koji je doveo do propuštanja na jednom od ventila, priopćilo je ministarstvo zaštite okoliša u ponedjeljak.

„Energetska kompanija Preussen-Elektra je izvijestila ministarstvo okoliša o propuštanju manjih razmjera na jednom od reaktora. Istodobno je zajamčeno da niti u jednom trenutku nije postojala opasnost od curenja radioaktivnog materijala“, priopćilo je ministarstvo okoliša.

Tvrtka Preussen-Elektra izvijestila je ministarstvo kako popravak neće biti potreban ako Isar 2, koja se nalazi na jugu Njemačke, krajem godine prestane s radom slijedom odluke o odustajanju od nuklearne energije od 2011., kako je bilo prvotno planirano.

No popravak će biti potreban odluči li vlada, u sklopu priprema za eventualnu krizu s nestašicom električne energije, nuklearku Isar 2 ostaviti do proljeća u pričuvi.

Ministar gospodarstva Robert Habeck početkom rujna je najavio mogućnost da se dvije od tri preostale nuklearne elektrane ne gase krajem ove godine nego da ostanu u pričuvi kako bi uskočile u slučaju eventualne nestašice.

Kako je priopćeno iz ministarstva zaštite okoliša, nakon informacije o ventilu koji ne brtvi u potpunosti i o mogućoj komplikaciji u slučaju produljenja rada nuklearke, trenutno se razmatra nastala situacija i s ministarstvom gospodarstva preispituje prijašnja odluka da se Isar 2 stavi u pričuvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 17:11