TREĆI U POVIJESTI

Kultni engleski grad izbačen s popisa UNESCO-ove baštine: ‘Uništili ste sve s tim stadionom!‘

Liverpool je ovime postao tek treće mjesto u povijesti koje je izgubilo status zaštićenog lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a
Liverpool
 Paul Ellis/AFP

Gradu Liverpoolu oduzet je status zaštićenog lokaliteta svjetske baštine zbog izgradnje objekata na kultnim dokovima, piše BBC.

Odluka je donesena nakon tajnog glasanja odbora UNESCO-a na sastanku u Kini.

UNESCO je prethodno upozorio da će događaji, koji uključuju izgradnju novog stadiona nogometnog kluba Everton, rezultirati 'nepovratnim gubitkom statusa'.

Odluku je gradonačelnica Liverpoola Joanne Anderson opisala kao 'neshvatljivu'.

Liverpool je ovime postao tek treće mjesto u povijesti koje je izgubilo status zaštićenog lokaliteta svjetske baštine otkako je popis prvi put predstavljen 1978. godine. Preostala dva su arapsko svetište Oryx u Omanu 2007. godine i dolina Dresden Elbe u Njemačkoj 2009. godine.

Liverpool je 2004. godine dobio toliko željenu titulu kao priznanje za svoj povijesni i arhitektonski utjecaj te se tako priključio lokalitetima poput Taj Mahala, egipatskih piramida i katedrale u Canterburyju.

Tituom je priznata povijest Liverpoola kao velikog trgovačkog središta tijekom Britanskog carstva i značaj njegovih arhitektonskih znamenitosti.

Međutim, u izvješću Odbora za svjetsku baštinu u lipnju navodi se da je razvoj događaja na gradskoj rivi rezultirao 'nepovratnim gubitkom atributa'.

Glavnim krivcem proglašen je projekt Liverpool Waters i novi Evertonov stadion koji se gradi na doku Bramley Moore.

Gotovo 30 osoba iz politike, nogometa i akademske zajednice potpisalo je otvoreno pismo objavljeno u Timesu u lipnju, u kojem su pozvali UNESCO da ne oduzima gradu status.

Rekli su da će stadion Evertona od 500 milijuna funti, izgrađen u jednom od najsiromašnijih područja grada, 'dovesti milijune ljudi na obale Merseyja', gdje će doznati o 'pomorskoj prošlosti grada i Britanije'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:35