DETALJI RACIJE U MAR-A-LAGU

Krtica otkrila FBI-ju koje dokumente Trump skriva i gdje su točno! ‘Znali smo kad predsjednik neće biti u kući...‘

FBI-jev jedini cilj bio je povratak visoko povjerljivih dokumenata koji su nezakonito uklonjeni iz Bijele kuće, tvrde dužnosnici

Donald Trump

 Brendan Smialowski/Afp

Nakon što su u rezidenciji Donalda Trumpa na imanju Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi agenti FBI-ja izvršili raciju, Newsweek piše kako su do toga dovele informacije povjerljivog izvora, koji je uostalom uspio i identificirati koje povjerljive dokumente bivši američki predsjednik skriva, kao i lokaciju tih dokumenata.

Dva visoka vladina dužnosnika, koji imaju izravna saznanja o raspravama FBI-ja i kojima je odobrena anonimnost kako bi razgovarali o osjetljivim stvarima, rekli su da je racija u Trumpovom domu bila tempirana u trenutku dok je Trump provodio vrijeme u svom golf klubu u Bedminsteru u New Jerseyju - kako ne bi spriječio raciju, a ujedno kako oko toga ne bi izbila velika medijska pompa - što im na kraju nije uspjelo.

Oba visoka vladina dužnosnika tvrde da je racija zakazana bez političkog motiva - FBI-jev jedini cilj bio je povratak visoko povjerljivih dokumenata koji su nezakonito uklonjeni iz Bijele kuće.

Pripreme za provođenje operacije počele su prije nekoliko tjedana, no pri planiranju datuma i vremena terenski ured FBI-ja u Miamiju i sjedište u Washingtonu bili su fokusirani na planirani povratak bivšeg predsjednika na Floridu iz njegovih rezidencija u New Yorku i New Jerseyju.

- Željeli su izbjeći bilo kakav medijski cirkus - kazao je visoki dužnosnik obavještajne službe koji je bio upoznat s istragom i operacijom.

Zakon iz ‘78.

U ponedjeljak oko 10 sati ujutro, dvadesetak agenata i tehničara FBI-ja pojavilo se u domu Donalda Trumpa kako bi izvršili pretres i pronašli vladine dokumente koje je, prema odredbama Zakona o predsjedničkim zapisima iz 1978., potrebno dostaviti u arhivu. Naime, sam Trump potpisao je 2018. zakon koji je uklanjanje i zadržavanje povjerljivih dokumenata proglasio kaznenim djelom.

Zakon utvrđuje da su predsjednički zapisi vlasništvo vlade SAD-a, a ne privatno vlasništvo predsjednika. Uveden nakon Watergatea kako bi se izbjegle zlouporabe Nixonove administracije, zakon nameće stroge kazne za nepoštivanje - od 2000 dolara do tri godine zatvora ili pak uklanjanje s dužnosti i "diskvalificiranje za obnašanje bilo koje dužnosti u Sjedinjenim Državama".

Zabrinutost zbog nezakonitog posjedovanja povjerljivih "informacija o nacionalnoj obrani" osnova su za pretres, tvrde dva povjerljiva izvora. "Pretres nije imao nikakve veze s istragom događaja od 6. siječnja ili bilo kojim drugim navodnim zlodjelom bivšeg predsjednika."

Još prije godinu i pol dana, u prijelazu s Trumpove administracije na onu predsjednika Joea Bidena, Nacionalna uprava za arhive i dokumentaciju (NARA) postavila je pitanje jesu li predsjednički zapisi predani federalnoj agenciji za očuvanje povijesti bili potpuni ili ne.

U veljači je arhivist David Ferriero posvjedočio pred Kongresom da je Trumpov tabor već vratio 15 kutija dokumenata u Arhiv te da je u tim materijalima Arhiv otkrio stavke "označene kao povjerljive informacije o nacionalnoj sigurnosti", što je pokrenulo daljnje istrage o tome posjeduje li Trump i dalje povjerljivi materijal.

Trump je kazao da je sve službene zapise vratio u Arhiv kao i da Arhiv "nije ništa pronašao" u onome što mu je već vraćeno, sugerirajući da nije bilo nikakvih osjetljivih podataka. Rekao je da su dokumenti slučajno otpremljeni na Floridu tijekom šestosatnog prijelaznog razdoblja u kojem su premještene njegove stvari.

Prema izvoru iz ministarstva pravosuđa, Arhiv vjeruje da bivši predsjednik i dalje posjeduje neovlašteni materijal te su ranije ove godine zatražili od Ministarstva pravosuđa da to istraži.

Krajem travnja, kaže izvor, federalna velika porota zaključila je da je došlo do kršenja zakona, prema izvoru iz Ministarstva pravosuđa.

Čvrsti dokazi za pretres

Prošlog tjedna, predmetni tužitelj i lokalni pomoćnik državnog odvjetnika otišli su do floridskog suca u West Palm Beachu kako bi zatražili odobrenje za pretragu privatne rezidencije Donalda Trumpa. Izjava pod prisegom za dobivanje naloga za pretres, kaže obavještajni izvor, sadržavala je obilje i uvjerljivih detalja da je Trump nastavio posjedovati relevantne zapise kršeći federalni zakon, te da su istražitelji imali dovoljno informacija da dokažu da su ti zapisi locirani u Mar-a-Lagu "u određenom sefu u određenoj prostoriji".

"Kako bi istražitelji uvjerili suca na Floridi da odobri takvu raciju bez presedana, informacije su morale biti čvrste", kaže obavještajni izvor.

Budući da je Tajna služba još uvijek odgovorna za zaštitu bivšeg predsjednika, njegove obitelji i imovine, FBI je morao koordinirati s Tajnom službom kako bi dobio pristup zemljištu.

Konvoj neobilježenih crnih SUV-ova i unajmljeni kamion Ryder pun FBI-jevih specijalnih agenata i tehničara ušao je kroz vrata Trumpova doma rano navečer. Teško naoružani agenti tajne službe također su bili vidljivo prisutni na vratima. Na mjestu događaja bila je i policijska uprava Palm Beacha.

Cijela operacija izvedena je relativno potajno. Nijedan FBI-jevac nije viđen u svojim legendarnim plavim vjetrovkama koje su najavljivale prisutnost Ureda. I premda su lokalne snage za provođenje zakona bile prisutne, policijska uprava Palm Beacha bila je oprezna i tvitala u utorak da "nije bila upoznata s postojanjem naloga za pretres niti je njihov odjel pomogao FBI-ju u izvršenju naloga za pretres."

Prema medijskim izvješćima, oko 10-15 kutija s dokumentima izneseno je iz prostorija. Donald Trump je u izjavi rekao da je FBI otvorio njegov osobni sef u sklopu svoje potrage. Trumpova odvjetnica Lindsey Halligan, koja je bila prisutna tijekom višesatne pretrage, kaže da je FBI ciljao tri prostorije - spavaću sobu, ured i skladište. To sugerira da je FBI točno znao gdje tražiti.

"Ova nenajavljena racija na moj dom nije bila potrebna niti primjerena", rekao je bivši predsjednik Trump koji je cijelu situaciju nazvao "napadom radikalnih lijevih demokrata koji očajnički ne žele da se kandidira za predsjednika 2024. godine".

Iako Trump i njegovi saveznici raciju prikazuju kao politički motiviranu, čak su se i Trumpovi politički suparnici okupili u osudi FBI-ja zbog dosad neviđene prirode racije na imovinu bivšeg predsjednika.

Bivši potpredsjednik Mike Pence tvitao je da "nijedan bivši predsjednik Sjedinjenih Država nikada nije bio predmet pretresa svoje osobne rezidencije u američkoj povijesti". Mike Pompeo, Trumpov državni tajnik i direktor CIA-e, napisao je pak da glavni državni odvjetnik Merrick Garland "mora objasniti zašto je 250 godina prakse poništeno ovom racijom. Služio sam u Odboru za Benghazi gdje smo dokazali da Hillary posjeduje tajne podatke. Nismo je opljačkali kući."

Iz Bijele kuće izvijestili su kako Biden nije bio obaviješten o raciji u Mar-a-Lagu i da o tome nije znao ništa unaprijed.

Ante Letica: Ovo je ozbiljna situacija za Trumpa. Nalazili smo tajne dokumente i kod hrvatskih političara

Ante Letica, bivši šef operative HiS-a i izvršni direktor Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, prokomentirao je situaciju da su se kod bivšeg američkog predsjednika našli povjerljivi dokumenti te tajne akcije FBI-a. O tome što to znači za nacionalnu sigurnost jedne države, bivši operativac Hrvatske izvještajne službe i prvi šef hrvatskog Interpola kaže:

- Pretpostavljam da su američka tijela koja se bave zaštitom nacionalne sigurnosti, FBI i kao i arhiv koji je zadužen za čuvanje tih dokumenata znali da se kod bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa nalaze ti dokumenti te da ih on nije na vrijeme vratio i da nije dovoljno vodio računa o tim dokumentima. Kad su se odlučili za pretres, to samo govori da je pretres. To znači da je nacionalna sigurnost nešto s čime se ne može raditi kompromis pa niti bivši predstavnici vlasti, uključujući i bivšeg predsjednika, nisu abolirani od odgovornosti i poteza institucija koje su zadužene za čuvanje nacionalne sigurnosti. Bjelodano je da se radi o saveznom krimenu, stoga i nisu bile obaviještene lokalne vlasti, policija i tužiteljstvo i vjerojatno je nalog došao od saveznog tužitelja. Ono što je meni bitno jest to da je to bila na neki način javna akcija jer su pripadnici FBI-a ulazili u objekt koji štiti tajna služba s kojom su se morali dogovoriti i oni su im omogućili ulazak. Što su oduzeli, vidjet ćemo u narednim danima. Ovo je ozbiljna situacija za Trumpa, s obzirom na to da se vodi istraga i o upadu u Capitol Hill, a ova istraga je u rangu te istrage. Ovisno o tome što će pronaći, to bi mu moglo bitno otežati kandidaturu na sljedećim izborima. Ne bih ulazio u političke konotacije. Ovo očigledno pokazuje da je nacionalna sigurnost važna i da nema nedodirljivih, pa tako niti bivši predsjednik ne može biti izuzet od djelovanja institucija kad je u pitanju nacionalna sigurnost - kaže Ante Letica.

O tome jesu li hrvatske tajne službe imale saznanja da i hrvatski dužnosnici kod sebe posjeduju državne tajne, kaže:

- To je, nažalost, bilo prisutno od uspostave hrvatske države do prije nekoliko godina. To je sada reducirano i toga nema u tolikom broju i mislim da je to dobro. Svaki taj dokument ima određenu razinu tajnosti. To su dokumenti koji nose oznaku državne tajne i svaki taj dokument se mora dostavljati adresatu vodeći računa o zaštiti dokumenta i dokumentacije. Onaj tko otvara otvara ga u posebnom režimu, kao i onaj tko ga čita. Po propisima taj bi se dokument trebao vratiti pošiljatelju. Što se tiče čuvanja i pohrane, svako neovlašteno raspolaganje povlači za sobom kaznenu odgovornost. Posljednjih nekoliko godina imamo vrlo malo ili nikakvo curenje tih dokumenata. Za ono što je procurilo postoje naznake da su poznati počinitelji i radi se na otkrivanju onih koji neovlašteno distribuiraju te dokumente i učine ih dostupnima javnosti.

U počecima hrvatske države, dok su institucije bile ranjive, imali smo i saznanja koji su dužnosnici to učinili. Mi smo izvijestili nadležne, Državno odvjetništvo. Neki su slučajevi riješeni na način da su neki dužnosnici smijenjeni, nažalost neki nisu odgovarali za svoje postupke. Imamo često i situacije da su vrlo osjetljivi dokumenti iscurili dok su u tijeku istrage koje su tajne. Razumijem da postoji interes javnosti koji treba zadovoljiti, ali treba poštivati određene zakonske norme, jer se radi šteta onima koji zakonito rade svoj posao te se stvara osjećaj nesigurnosti - zaključuje Letica. (Dušan Miljuš)

Donald Trump odbio odgovarati na pitanja u istrazi u New Yorku

Bivši američki predsjednik Donald Trump odbio je u srijedu odgovarati na pitanja u sklopu istrage u New Yorku o poslovnim praksama svoje obitelji, javlja BBC.

Trump je u srijedu stigao na ispitivanje u ured državne tužiteljice New Yorka, Letitije James.

Državni dužnosnici optužuju Trumpovu tvrtku da je dobila porezne olakšice i zajmove zahvaljujući lažnim ili obmanjujućim procjenama vrijednosti imovine.

Trump optužbe odbacuje i smatra da je istraga lov na vještice.

"Godine rada i deseci milijuna dolara potrošeni su na ovu dugotrajnu sagu, a sve uzalud", istaknuo je u priopćenju. "Odbio sam odgovarati na pitanja u skladu s pravima i privilegijama koje po Ustavu Sjedinjenih Država ima svaki građanin".

Nekoliko dana prije toga FBI je izveo raciju na njegovu imanju na Floridi Mar-a-Lagu, u sklopu odvojene istrage o tome kako je postupao s povjerljivim dokumentima.

Istraga državne tužiteljice New Yorka je građanska, dok bi paralelna istraga koju provodi okružni tužitelj Manhattana mogla rezultirati kaznenim optužbama.

Pravni stručnjaci rekli su da je Trump možda odbio odgovarati na pitanja jer bi se odgovore možda moglo iskoristiti u toj kaznenoj istrazi.

Pozvao se na 5. amandman Ustava, koji omogućuje osumnjičenicima da ne moraju svjedočiti protiv sebe u kaznenoj istrazi.

Ured tužiteljice James objavio je da je njegov iskaz među posljednjim koracima u istrazi.

Tužiteljica bi na kraju istrage mogla podići tužbu protiv Trumpa ili njegove tvrtke i tražiti da plate novčanu kaznu. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:33