OKRUTAN SPORT

Krš i lom u sumo hrvanju, najveći svih vremena pretrpio ultimativno poniženje: ‘Udario ih je drškom metle!‘

Hakuhō je tek drugi Mongolac i tek četvrti hrvač nejapanskog podrijetla koji je za karijere dosegao rang yokozune

Hakuho

 Kenichi Matsuda/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP

Japanski sumo savez (JSS) degradirao je 38-godišnjeg mongolskog hrvača Hakuha (rodno ime mu je Mönkhbatyn Davaajargal), po mnogima najboljeg i najuspješnijeg sumo hrvača u povijesti, izvijestila je japanska javna televizija NHK.

Hakuhō je degradiran jer je 22-godišnji hrvač i njegov štićenik Hokuseihō iz vježbališta Miyagina koje je vodio ošamario dva mlađa hrvača te iste udario drškom metle. JSS je za te incidente doznao u siječnju, a o njima je obaviješten preko društvenih mreža.

JSS je za te nasilničke ispade okrivio Hakuha, voditelja Miyagina i jednog od starješina u Savezu. JSS ga je ukorio jer nije prijavio zlostavljanje u svom vježbalištu te zato što je trećoj strani dopustio da se uplete u istragu spomenutih incidenata.

Hokuseihō je 22. veljače Savezu predao zahtjev za umirovljenje, kojega je ovaj 23. veljače prihvatio. NHK piše da bi Savez predložio da ga se umirovi u slučaju da on to nije htio svojevoljno napraviti.

Hakuhō, koji je prije istrage u hijerarhiji starješina u Savezu bio u 5. ligi, bačen je u 9., najnižu. Savez mu je i na tri mjeseca plaću spustio za 20 posto. Uz to, privremeno ga je maknuo s mjesta voditelja vježbališta Miyagino.

JSS je rekao da će vidjeti hoće li Hakuha poslati na edukaciju o vođenju vježbališta.

image

Hakuho

Fuminori Ogane/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP

Potpredsjednik Britanskog sumo saveza Scott Findlay otkrio je Daily Mailu da je Hokuseihō ljude znao udarati štapovima i paliti im kožu pomoću upaljača i spreja. Findlay je rekao da je Hokuseihō navodno i krao.

Komentirajući činjenicu da Hakuhō to ponašanje nije prijavio, potpredsjednik Britanskog sumo saveza rekao je da je Hakuhō zbog svojih postignuća stekao veliku popularnost te da je bio prilično zauzet. "Pitanje je koliko je vremena uopće provodio u vježbalištu", rekao je Findlay.

Predsjednik Britanske sumo federacije Steve Pateman rekao je da je sumo okrutan sport. "Morate naporno trenirati kako biste bili najbolji. Discipliniranje je prošlog stoljeća vjerojatno bilo pregrubo i situacije se u 21. ponešto popravila. Japanski sumo savez brzo rješava probleme koji izbiju u vježbalištima", rekao je Pateman te dodao da smatra da će Hakuhu, koga drži poštenim čovjekom, dopustiti da se za par mjeseci vrati u sustav.

Hakuhō je debitirao 2001. godine, a u najvišu se natjecateljsku diviziju (makuuchi) plasirao u svibnju 2004. godine, kada je imao 19 godina. U najviši rang u sumu (yokozuna) plasirao se u svibnju 2007. godine. On je tek drugi Mongolac kojemu je to uspjelo i tek četvrta osoba nejapanskog podrijetla koja je za karijere dosegla rang yokozune. Hakuhō je 69. hrvač koji je postao yokozuna.

Hakuhō je tijekom svoje karijere ostvario 1187 pobjeda, što je najviše ikad. Osvojio je 45 turnira, također najviše ikad.

Umirovio se u rujnu 2021., a vježbalište Miyagino počeo je voditi u srpnju 2022. godine.

Hakuhō je veliki promotor suma, a zaslužan je za revitalizaciju tog sporta u svojoj domovini. Daily Mail navodi da je oduvijek bio ekscentričan te da je znao zaurlati kada bi pobijedio u borbi. Sumo tradicionalisti na to su gledali s prijezirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:09