POSLJEDICA SANKCIJA

Kremlj tvrdi kako može preusmjeriti izvoz ruske nafte nakon embarga Europske unije

Cijene energenata porasle su na višegodišnje maksimume otkako je Rusija 24. veljače napala Ukrajinu

Dmitrij Peskov

 Sergey Guneev/Sputnik/Sputnik via AFP

Kremlj je u srijedu upozorio da će sankcije Europske unije na rusku naftu pogoditi globalno energetsko tržište i dodao da Moskva može preusmjeriti izvoz da ograniči vlastite gubitke.

Čelnici EU-a ovaj tjedan su se dogovorili o embargu na uvoz ruske sirove nafte kojemu je svrha do kraja godine zaustaviti 90 posto ruske prodaje nafte državama 27-članog bloka.

"Ove će sankcije negativno utjecati na cijeli kontinent - na Europljane, na nas i na cijelo globalno energetsko tržište", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Više od četvrtine europske nafte stizalo je iz Rusije 2021., a EU je 2021. činila gotovo polovicu ukupnog ruskog izvoza sirove nafte i naftnih derivata, prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA).

Cijene energenata porasle su na višegodišnje maksimume otkako je Rusija 24. veljače napala Ukrajinu, što je izazvalo porast inflacije na najvišu razinu u jednoj generaciji i strah od krize zbog životnih troškova u Europi i Sjedinjenim Državama.

Moskva je već počela preusmjeravati opskrbe iz Europe nakon uvođenja sankcija, priopćio je Kremlj.

"Ovo je ciljana, sustavna akcija koja će nam omogućiti da minimiziramo negativne posljedice", rekao je Peskov novinarima u srijedu.

Indija je među onima koji su najviše profitirali od prekida ruskih opskrba, kupujući rekordnu količinu ruske nafte uz velik popust u odnosu na tržišne cijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 17:05