PLAN ‘NOINA ARKA‘

Kremlj se sprema za svrgavanje i evakuaciju Putina: ‘Odabrana je zemlja bijega. Ne, nije Kina‘

Bliski krug ruskog vođe ne isključuje da će on izgubiti rat u Ukrajini, biti svrgnut s vlasti te da će se hitno morati evakuirati

Vladimir Putin

 Karen Minasyan/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovo blisko okruženje već imaju plan za bijeg iz zemlje ako stvari krenu po zlu, tvrdi bivši pomoćnik ruskog predsjednika. Abas Galjamov, bivši Putinov pisac govora, iznio je zapanjujuću tvrdnju na Telegramu rano u srijedu, citirajući neimenovani izvor za kojeg je naveo da ima ‘insajderske‘ informacije o cijeloj stvari.

Plan evakuacije, prema njegovim riječima, počeo se razrađivati još u proljeće, kada je i neslužbeno nazvan "Noina arka", prenosi The Daily Beast. "Kao što naziv govori, riječ je o potrazi za novom državom u koju bi se moglo otići u slučaju da u domovini postane posve neugodno. Okruženje vođe ne isključuje da će izgubiti rat, biti svrgnut s vlasti te da će se morati hitno nekamo evakuirati", napisao je Galjamov.

Putinov najuži krug najprije je razmatrao plan evakuacije u Kinu, tvrdi Galjamov, ali su naknadno malo bolje razmislili o tome, zbog bojazni da su šanse za "suradnju" Kineza vrlo ‘mršave‘, pogotovo zato što oni preziru ‘gubitnike‘. Sada je, kako je rekao, fokus na Argentini ili Venezueli. Kako kaže, Putinov saveznik Igor Sečin trenutačno razmatra plan evakuacije upravo u Venezuelu.

Poželjni otok Margarita, Ekvador, Paragvaj...

Plan je toliko daleko odmaknuo, kaže Galjamov, da je Sečinova "desna ruka" u energetskom divu Rosnjeftu "službeno dala ostavku" kako bi se bavila tom stvari "na licu mjesta".

Pozivajući se na dva izvora bliska predsjedničkoj administraciji i izvor u Rosnjeftu, Telegram kanal Možem Objasnit (U prijevodu - Mogu Objasniti) također javlja da su visoki ruski dužnosnici već počeli kupovati nekretnine i raditi na dobivanju prava boravka u Venezueli. Oni niže rangirani u predsjedničkoj administraciji i ruskoj vladi, prema istom izvješću, traže prebivalište u Ekvadoru, Paragvaju i Argentini.

Konkretno, citiran je izvor koji je navodno rekao da su se ruski dužnosnici domogli vlasništva na otoku Margarita u Venezueli, uvjereni da će tamo biti sigurni od izručenja. "Otok Margarita u Venezueli njihov je lokalni Courchevel", rekao je izvor, uspoređujući potencijalno utočište Kremlja s poznatim skijalištem u francuskim Alpama.

Navodeći da nema više detalja o cijeloj stvari, Galjamov kaže kako je sama činjenica da postoji plan evakuacije "dovoljna da se shvati" da se "kada kažu (u Kremlju) ‘sve ide po planu‘, treba zapitati po kojem. Čini se da imaju više od jednog plana".

Putin: Sve je u redu

Njegove tvrdnje dolaze nakon što je ruski čelnik umanjio izvještaje o rekordno niskom moralu među ruskim vojnicima kojima je dosta njegovog rata, devet mjeseci nakon što je izvršio invaziju na Ukrajinu. Posljednjih tjedana pojavilo se mnoštvo izvještaja o masovnom bijegu regruta iz baza nakon što su nadležni ‘odmahnuli rukom‘ na njihove pritužbe na lošu opremu i zalihe. Također, porast broja rođaka vojnika koji javno osuđuju "specijalnu vojnu operaciju" čak je naveo neke stručnjake da ukažu na to kako bi to mogla biti prekretnica za pravi građanski rat.

No, prema Putinovim riječima, sve je u redu. "Nema problema s dezerterstvom u zoni (specijalne vojne operacije). Bilo je izoliranih incidenata, ali u cjelini nema ništa takvog... Ima li ljudi koji napuštaju svoje pozicije? Da, to se događalo. To se sve rjeđe događa", rekao je Putin u srijedu na sastanku s članovima državnog Vijeća za ljudska prava.

Također je demantirao izvješća skupina za ljudska prava da su postavljeni "kampovi" gdje su stotine ruskih prebjega prisilno držani u podrumima, tvrdeći da su takva izvješća "lažna".

Upozoravajući da će rat u Ukrajini vjerojatno biti "dug proces", Putin je pozdravio osvajanje novih ukrajinskih teritorija - iako je propustio spomenuti da je Ukrajina neke od njih već povratila - te ponudio zlokoban pogled na izglede za nuklearni rat. "Takva prijetnja raste. Zašto poricati?", rekao je ruski vladar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 07:08