OBAVJEŠTAJNI RAT

Kremlj najbolje agente poslao u posebnu misiju, Kijev ih hitno želi naći: ‘Ovo je pitanje opstanka‘

Zapadni dužnosnici vjeruju da je Moskva dala nove upute svojim obavještajnim agentima

Ukrajinci koriste raketni sustav Himars, 4. srpnja 2022.  

 Armed Forces Of Ukraine/cover Im/Instar Images/Profimedia/Armed Forces Of Ukraine/cover Im/Instar Images/Profimedia

Glavni cilj ruskih špijuna je pronalazak i uništenje oružja koje Zapad isporučuje Ukrajini, a kako bi ih u tome spriječili Ukrajincima pomaže Britanija. Tvrdi to drugi čovjek ukrajinske vojne obavještajne službe, general bojnik Vadim Skibicki.

Artiljerijska oružja dugog dometa, kao što je američki raketni sustav HIMARS, gotovo su zaustavila napredovanje Moskve i posljednjih dana, dok Ukrajina priprema protuofenzivu, učinila mostove u Hersonskoj oblasti neprohodnima za ruska vozila, odsjekavši njihove trupe.

Zapadni dužnosnici vjeruju da je Moskva dala upute svojim obavještajnim agentima, uključujući špijune GRU-ove jedinice 29155 – koja se smatra odgovornom za napad nervnim otrovom novičokom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćer u Salisburyju 2018., kao i druge pokušaje ubojstava – da pronađu oružje koje su donirali zapadni partneri.

Govoreći ekskluzivno za The Telegraph iz Kijeva, general Skibicki kazao je kako je pronalazak ruskih špijuna nemoguć bez pomoći Britanije i drugih međunarodnih partnera.

"Što se tiče vojnih obavještajnih podataka, Britanija i SAD su dali gotovo sve, od informacija do opreme."

General nije iznio konkretne pojedinosti o potpori koju Britanija pruža, ali je rekao da se radi o informacijama koje stižu iz minute u minutu, u stvarnom vremenu, svih vrsta.

Praćenje pošiljki

Značajan dio ubojite pomoći koja stiže sa zapada u Ukrajinu prvotno se šalje u zračnu luku Rzeszów-Jasionka u Poljskoj, blizu ukrajinske granice.

Ruski agenti za koje se smatra da djeluju u blizini aerodroma osumnjičeni su za praćenje vojnih letova i prosljeđivanje informacija kolegama u Ukrajini koji navodno prate prijenos oružja kako bi pronašli njihova skladišta.

Te su lokacije Rusi potom gađaju oružjem dugog dometa poput krstarećih raketa Kalibr ispaljenih s podmornica u Crnom moru.

Neki ruski špijuni pronađeni su pak zapadno od Černivaca, blizu granice s Rumunjskom.

Rusija tvrdi da je uništila nekoliko raketnih bacača HIMARS posljednjih tjedana, uključujući dva u ponedjeljak. Međutim, Ukrajina i zapadni izvori to poriču i ističu da Rusija nijednu nije oštetila.

U Ukrajinu su u ponedjeljak stigla još četiri HIMARS sustava, čime je njihov ukupan broj povećan na 16.

"Suradnja s Poljskom također je na vrlo visokoj razini jer otamo dolazi gotovo 90 posto sve vojne pomoći. Riječ je o vrlo tijesnoj suradnji i zajedničkom poslovanju s našim partnerima", kazao je Skibicki.

Otkrivanje špijuna

Dodao je i kako su se u tjednima prije invazije 24. veljače, ruskim "subverzivnim elementima" pridružile "izviđačke skupine" kako bi prikupile informacije o ukrajinskim vojnim namjerama, lokacijama trupa i logističkim mjestima. Kao rezultat toga, prvi tjedni rata bili su "vrlo teški", rekao je general Skibicki.

"Morali smo ih identificirati, otkriti i neutralizirati, ali nismo ih se svih riješili. Ovih je dana prikupljanje podataka o vojnoj pomoći koja Ukrajini dolazi od zapadnih partnera cilj broj jedan za ruske agente. Ne znamo koliko ih ima, ali oni koriste sve vrste obavještajnih podataka: iz zraka, iz svemira, suradnike s ukrajinske strane. Rusija ima puno informacija. No postoji mehanizam osmišljen za neutraliziranje tih ljudi", napominje Skibicki.

Ukrajina je velika zemlja i zahtijeva ogromne resurse da pronađe te špijune stoga je Kijev uspostavio ‘vruće telefonske linije‘ za stanovnike u nekim područjima pod ruskom kontrolom - poput Energodara u kojem se nalazi nuklearna elektrana Zaporižja - kako bi prenijeli informacije o "kolaboracionistima i okupatorima".

"Ne samo specijalne snage, već i policija i obični Ukrajinci prijavljuju strance u svom lokalnom području. Svi rade kao jedno tijelo jer se radi o opstanku Ukrajine", rekao je ističe general.

Informacije iz minute u minutu

Skibicki ističe da su pri gađanju ruskih skladišta goriva i streljiva HIMARS-om koristili informacije u stvarnom vremenu, no kako im Amerikanci ne daju podatke o ciljanju da ne bi bili označeni kao izravni sudionici rata.

Međutim, sugerirao je da je postojala jedna razina konzultacija između obavještajnih dužnosnika obiju zemalja prije lansiranja projektila koja bi omogućila Washingtonu da zaustavi sve potencijalne napade ako nisu bili zadovoljni željenom metom.

Skibicki se pritom pohvalio kako imaju jako dobru komunikaciju sa svim sestrinskim obavještajnim agencijama i da dobivaju ‘vrlo dobre satelitske snimke‘.

Otkrio je i kako je mreža doušnika izvijestila Kijev da je invazija prvotno bila planirana za 15. veljače. Naredba da se napad odgodi za 24. veljače došao je osobno od Vladimira Putina jer je želio da se datum podudara s onim 2014. godine kada je počeo rat na Krimu.

Potpuno uništenje Ukrajine

Unatoč lošoj izvedbi njegove vojske i snažnom otporu iz Ukrajine, špijuni u Moskvi ne izvješćuju o smanjenju Putinovih ratnih ciljeva, rekao je general Skibicki.

"Glavni strateški cilj ostaje isti – potpuno uništenje Ukrajine kao države. Nije vjerojatno da će stati, nema manevarskog prostora. Shvaća da će otpor koji pruža Ukrajina ostati vrlo jak, stoga uništava sve što vidi kao prepreke ovom strateškom cilju."

General je na kraju za Telegraph komentirao i nedavna izvješća o Putinovom zdravlju te rekao da ruski čelnik "nije u dobro ni fizički ni mentalno".

"On koristi puno dvojnika... i ponekad je teško otkriti je li to pravi Putin ili netko tko ga mijenja. Neki iz njegovog najužeg kruga paničare zbog njegovog zdravlja i odluka koje trenutno donosi", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:53