RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Putin uzvraća udarac Finskoj: ‘Prekidamo vam isporuku električne energije!‘; Ukrajinci: ‘Ulazimo u novu fazu rata‘

Ključne događaje 79. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Ukrajinski vojnici

 Yasuyoshi Chiba/AFP

Ključni događaji:

- Pentagon pozvao Kongres da donese paket pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara

- Joe Biden razgovarao sa čelnicima Švedske i Finske o politici otvorenih vrata NATO-a

- Vlasti separatističke pokrajine u Gruziji, Južne Osetije, kažu da će organizirati referendum o pripojenju Rusiji

- Rusija će u subotu obustaviti isporuku električne energije Finskoj

- Erdogan kaže da Turska ne može pozitivno gledati na ulazak Švedske i Finske u NATO, tri strane u subotu će razgovarati


>>> NOVO 23:51 SAD šalje 10.500 novih vojnika u Europu kako bi zamijenili vojnike koji su ranije bili raspoređeni, najavio na briefingu u petak glasnogovornik Pentagona John Kirby. Rekao je da su razmještanja "zamjenu jedinica jedna za drugu" i da će se te promjene provesti u narednim tjednima te tijekom ljeta. "Bit će to rotacija tijekom dužeg vremena", prenosi The Guardian.

"To nisu kontinuirani potezi. Ovakvi potezi su osmišljeni kako bi odgovorili na trenutačno sigurnosno okruženje. Štoviše, ove snage neće se boriti u Ukrajini. One će pridonijeti snažnoj obrani NATO saveznika".

Ipak, kako je primijetio New York Times, taj potez ukazuje na to da će privremeno rast trupa vjerojatno biti trajniji.


23:21 Ukrajinski servis BBC-ja izvještava da je ukrajinska vojska izdala dva špila karata na kojima su prikazani Rusi za koje sumnjaju da su počinili ratne zločine. Ideja dolazi od seta od 55 igraćih karata koje je američka vojska proizvela prilikom invazije na Irak 2003. godine prikazujući, kako se navodi, najtraženije članove vlade Sadama Husseina.

Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine, Valeri Zalužni, rekao je da su karte proizvedene uz pomoć dobrovoljaca iz međunarodne obavještajne zajednice InformNapalm.


23:05 Ukrajinske vojne vlasti su u petak utovarile tijela ruskih vojnika u vagone-hladnjače, rekavši kako su spremne vratiti tijela u Rusiju u skladu s međunarodnim pravom, prenosi The Guardian agenciju Reuters. Vlasti su utovarile tijela nakon borbi u Kijevu i regiji Černihiva.

Volodimr Ljamzin, šef ukrajinske civilno-vojne suradnje, rekao je kako njegova zemlja djeluje u skladu s međunarodnim pravom te da je spremna vratiti tijela Rusiji.

"Prema normama međunarodnog humanitarnog prava, a Ukrajina ih se striktno pridržava, nakon završetka aktivne faze sukoba, strane moraju vratiti tijela vojnika druge zemlje. Ukrajina je spremna vratiti tijela agresoru", rekao je.

Ljamzin kaže da postoji nekoliko hladnjača stacioniranih u različitim regijama diljem Ukrajine, gdje su držana tijela ruskih vojnika. Nekoliko stotina tijela bilo je pohranjeno u objektu na periferiji Kijeva, što je snimio Reuters.


22:58 Ruska vojska nastavila je svoju stratešku ofenzivu na istoku zemlje, napadajući nova sela i gradove, objavila je ukrajinska vojska u svom dnevnom operativnom priopćenju, prenosi The Guardian agenciju AP.

"Ruske trupe gađale su ukrajinske protivnike živom paljbom u blizini naselja Rubižne, u blizini strateškog grada Severodonjecka u ukrajinskom Donbasu", naveo je glavni stožer ukrajinske vojske u objavi na Facebooku.

Analitičari kažu da su borbe na području Sevedononjecka ključne za osiguranje kontrole nad Donbasom, istočnim industrijskim središtem Ukrajine, koje čine regije Donjeck i Lugansk.

U petak su ruske trupe bezuspješno upale u gradove Zolote i Kamiševaha, priopćila je ukrajinska vojska. Dodaje se da su ruske snage topnički gađale strateški važna naselja Kamenka i Novoselivka. Vojska također navodi da je Rusija nastavila granatirati ukrajinske položaje u Mariupolju, u blizini čeličane Azovstal, gdje se ukrajinske trupe i dalje drže.

Agencija je napomenula da se točnost ovih tvrdnji nije se mogla odmah provjeriti.


22:46 Ukrajinski dužnosnik optužio je ruske snage da su tijekom rata potpuno uništile 101 zdravstvenu ustanovu i oštetile još njih 570. Predsjednik ukrajinskog parlamentarnog odbora za zdravstvo, Mihail Raducki, rekao je da su objekti bili namjerne mete, prenosi Sky News.

"Ruska vojska provodi ciljanu vatru na medicinsku infrastrukturu. Više se ne nadaju da će zauzeti naše teritorije, već žele uništiti sve medicinske objekte raketnim napadima i bombardiranjem", rekao je. "Ostaviti naše građane bez bolnica, bez rodilišta, bez medicinske skrbi i bez liječnika dio je genocida nad ukrajinskim narodom", dodao je.

Rusija je, pak, više puta zanijekala da cilja civilnu infrastrukturu.


22:32 Glasnogovornik Pentagona John Kirby pozvao je Kongres da donese dodatni paket pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara tijekom briefinga u petak. Rekao je da je 19. svibnja krajnji rok, izvijestio je CNN, a prenosi Guardian. "19. svibnja je dan kada ćemo stvarno, bez dodatnih ovlasti, postati nesposobni za slanje novih stvari. Do 19. svibnja to će početi utjecati na našu sposobnost da nesmetano pružamo pomoć".

"I dalje pozivamo Senat da djeluje što je brže moguće kako ne bismo došli do kraja svibnja i situaciju da nemamo dodatnih ovlasti na koje bismo se mogli oslanjati... Kretali smo se prilično brzo ovdje i u smislu pojedinačnih paketa koji su odobreni i koliko brzo te stvari dolaze u ukrajinske ruke... Željeli bismo biti u mogućnosti nastaviti tim tempom koliko god možemo".

I demokrati i republikanci su ovog tjedna podržali paket pomoći, no Rand Paul, senator iz Kentuckyja, blokirao njegovo odobrenje. Paul je, pak, na Twitteru ponovio svoje argumente.


22:23 Policijski službenici u Ukrajini istražuju 41 ruskog vojnika osumnjičenog da su počinili ratne zločine u zemlji, javlja novinska agencija Interfax-Ukrajina, kako prenosi BBC.

Glavna tužiteljica Irina Venediktova izjavila je da će se protiv osumnjičenih voditi istraga za niz zločina - od bombardiranja civilne infrastrukture, ubijanja civila, silovanja i pljačke. Osumnjičeni će odgovarati pred ukrajinskim sudom, dodala je.

Danas se na sudu u Kijevu pojavio ruski vojnik optužen za ubojstvo nenaoružanog 62-godišnjeg civila. Vadim ŠiŠimarin, 21-godišnjak, doveden je pred sud na pripremno ročište. Prijeti mu doživotna zatvorska zbog optužbe za ratne zločine i ubojstvo s predumišljajem.

Tijekom televizijskog obraćanja u petak navečer, Venediktova je rekla da će se idući tjedan održati preliminarna saslušanja za još dvojicu osumnjičenih.


22:12 Pregovori s Rusijom o oslobađanju ukrajinskih boraca pod opsadom u čeličani Azovstal u Mariupolju su "vrlo teški", rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk. "Rezultat se možda ne sviđa svima, ali naš je zadatak evakuirati naše dečke. Sve njih", napisala je u online objavi. "Žive", dodala je, kako prenosi BBC.

U četvrtak je ukrajinska vlada priopćila kako se bori za siguran prolaz za 38 teško ranjenih boraca u zamjenu za zarobljene Ruse.

Kompleks Azovstal nekoć je skrivao stotine civila i boraca, ali nakon nekoliko tjedana civil zatočeni u podzemnim hodnicima prošli su tjedan oslobođeni u nizu humanitarnih konvoja te su počeli pregovori u vezi boraca.

Pavlo Kirilenko, načelnik vojne uprave regije Donjeck, rekao je za CNN da su pokušaji spašavanja ukrajinskih branitelja u Azovstalu u tijeku i da su "vrlo teški", prenosi The Guardian američku mrežu CNN.

"Teški pregovori su u tijeku i oni još uvijek traju, kako bi se postupno spasili branitelji jer Ruska Federacija pokušava što više diktirati svoje uvjete i zahtjeve. Dakle, prije svega će se raditi o teško ranjenim borcima", rekao je.

Kirilenko je rekao da Rusi nastavljaju bombardirati Avozstal. "To su teške, vakuumske, visokoeksplozivne bombe", rekao je.


22:04 Ruske zračne snage napale su skladište oružja u regiji Harkov u Ukrajini, javila je državna novinska agencija RIA, kako prenosi BBC. Agencija je citirala rusko ministarstvo obrane koje navodi da je pogodilo objekt u petak.

U međuvremenu, očevici ranijeg napada u Harkovu rekli su novinskoj agenciji AFP da su bili na meti ruskog tenka dok su pokušavali potražiti zaklon kod kuće. "Četiri osobe su poginule, a dvije su ozlijeđene. Moja kći je poginula od gelera koji ju je pogodio u potiljak", rekla je 52-godišnja Olga Karpenko.

BBC ističe da nije uspio provjeriti ovu informaciju.


21:54 Vlasti proruske separatističke pokrajine u Gruziji, Južne Osetije, objavile su u petak da će 17. srpnja organizirati referendum o njezinu pripojenju Rusiji.

"Predsjednik" Anatolij Bibilov je "potpisao uredbu o raspisivanju referenduma u republici Južnoj Osetiji", priopćeno je iz njegova ureda, navodeći "povijesne težnje" stanovnika tog malenog kavkaskog teritorija kao razlog za pripojenje Rusiji, s kojom graniči.

Više pročitajte OVDJE.


21:50 Izjave poljskog vodstva o Rusiji "kao kancerogenom tumoru" i o odštetama Ukrajini potaknule su Rusku Federaciju da je "stavi u red za denacifikaciju", rekao je Oleg Morozov, predsjednik Odbora Državne dume za kontrolu, prenosi agencija RIA Novosti.

"Svojim izjavama o Rusiji kao o "tumoru" i o "odšteti" koju moramo platiti Ukrajini, Poljska nas potiče da je stavimo na prvo mjesto u redu za denacizaciju nakon Ukrajine", napisao je Morozov na svom Telegram kanalu.

Ranije je poljski premijer Mateusz Morawiecki u kolumni Telegrapha rekao da ruski svijet smatra "kancerogenim tumorom koji predstavlja smrtnu prijetnju cijeloj Europi" te da tu ideologiju treba "iskorijeniti".

Također, poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da će Rusija biti prisiljena platiti odštetu Ukrajini.


20:44 Visoki američki dužnosnik obrambeni dužnosnik objavio je da su današnji razgovor američkog ministra obrane Lloyda Austina i njegovog ruskog kolege Sergeja Šojgua, koji je trajao sat vremena, zatražili i inicirali Amerikanci koji, koliko se može shvatiti, tjednima pokušavaju ponovno uspostaviti komunikacijske linije s Moskvom, prenosi Sky News.

Prema riječima tog dužnosnika, Austin je rekao Šojguu kako želi zadržati komunikacijsku liniju otvorenom. "Austin je pozvao je na hitan prekid vatre u Ukrajini i naglasio važnost održavanja komunikacijskih linija", rekao je.

Prekid kanala komunikacije na vojnoj razini između Rusije i Sjedinjenih Država bio je uzrok velike zabrinutosti u vrijeme kada je visoka mogućnost za pogrešne vojne procjene, pogrešne odluke ili nesporazume.


20:30 Rat u Ukrajini traje već 79 dana. Sada izgleda da Ukrajina tek ograničeno izvodi napade oko grada Harkova, dok na većini bojišta tek nastoji izdržati ruske udare koji su zadnjih dana bili prilično žestoki. Posebno je tome tako zbog daljnjeg vidljivog sužavanja fokusa ruskih napadajnih djelovanja, koja se više ne izvode odjednom na svim odsjecima istoka i jugoistoka Ukrajine, nego koncentrirano na Donbas, i to više ne na šire odsijecanje čitavih prostora Donjecke i Luhanske oblasti.

Rusi su promijenili taktiku u Donbasu, a koji su sada glavni pravci njihovih napada i što žele postići, pročitajte u vojnoj analizi analitičara portala Obris Igora Tabaka eksluzivno za Jutarnji list.


20:27 Ukrajina je potpisala ugovore o uvozu 300.000 tona dizela i 120.000 tona benzina za pokrivanje potrošnje u svibnju.

Do toga je došlo u trenutku kada Rusija gađa upravo ukrajinsku infrastrukturu za gorivo, izjavila je u petak zamjenica ukrajinskog premijera Julija Sviridenko.

Rusija je uništila 27 skladišta goriva i rafineriju nafte Kremenčuk u središnjoj Ukrajini, otkako je započela invaziju na tu zemlju.


19:47 Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je danas s čelnicima Švedske i Finske kako bi pokazao svoju podršku "politici otvorenih vrata NATO-a" i pravu obje skandinavske zemlje "da odlučuju o svojoj budućnosti, vanjskoj politici i sigurnosnim aranžmanima", izvijestila je Bijela kuća, a prenosi The Guardian.

Biden je razgovarao sa finskim kolegom Saulijem Niinistöom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson kako bi raspravljali o "bliskoj obrambenoj i sigurnosnoj suradnji" između zemalja, kao i o njihovim naporima "usmjerenim na jačanje translatlantske sigurnosti", navodi se dalje.

Čelnici su također razgovarali o "bliskom partnerstvu" među zemljama u nizu globalnih pitanja i "ponovili svoju zajedničku predanost kontinuiranoj koordinaciji" kako bi pomogli Ukrajini.


19:33 Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je kako se Kijev nada da će naoružati milijun ljudi, dok se zemlja priprema za novu fazu rata, prenosi The Guardian.

"Ulazimo u novu, dugu fazu rata. Da bismo pobijedili, moramo pažljivo planirati resurse, izbjegavati pogreške i projektirati svoju snagu na takav način da se neprijatelj u konačnici slomi", napisao je u objavi na Facebooku ranije u petak.

Zahvalio je britanskom ministru obrane Benu Wallaceu na njegovoj potpori povećanju pomoći Kijevu, kao i vodstvu američkih partnera, uključujući njegovog američkog kolegu Lloyda Austina.

Cilj Ukrajine je "obnoviti naš suverenitet i teritorijalni integritet unutar međunarodno priznatih granica", rekao je. Reznikov je dodao da se "fokusira na potrebu da se osigura milijun ljudi koji će se suočiti s neprijateljem".

Upozorio je i da su "izuzetno teški tjedni pred nama" i da su Ukrajini potrebni "jedinstvo, kohezija, volja i strpljenje" u ovom iznimno teškom razdoblju.

Reznikov je kazao kako su na početku rata "dobrovoljci bili od izuzetne pomoći" te su zahvaljujući svojoj mobilnosti "brzo rješavali vrlo hitna pitanja", prenio je BBC.

Kaže da Ukrajina za pobjedu mora i ulagati u ukrajinske proizvodne pogone kako bi se "osigurala stabilnost i učestalost isporuka". U svojoj izjavi navodi da se Ukrajina za značajan dio svoje vojne opreme oslanjala na pomoć građana, volontera i civilnih organizacija.

Iznio je i podatak da se krajem travnja ukrajinsko ministarstvo obrane oslanjalo na donacije za 50 posto oklopa koji se koristi u borbi, no, od 13. svibnja Ukrajina je uspjela povećati vlastitu proizvodnju kako bi osigurala 57 posto neprobojnih prsluka za oružane snage, dodao je.


18:28 Rusija će obustaviti isporuku električne energije Finskoj ovog vikenda od subote u 01:00, objavio je dobavljač RAO Nordic. Vijest dolazi u trenutku rastućih napetosti zbog nastojanja Helskinkija da se pridruži NATO-u, prenosi The Guardian.

RAO Nordic, podružnica ruskog državnog energetskog holdinga Inter RAO, sa sjedištem u Helsinkiju, u priopćenju je navela kako je "prisiljena obustaviti uvoz električne energije" od 14. svibnja. RAO Nordic "nije u mogućnosti plaćati uvezenu električnu energiju iz Rusije", dodaje se u priopćenju.

Navode kako nisu primili sredstva od 6. svibnja i opisali situaciju izuzetnom. Nisu precizirali je li do toga došlo zbog utjecaja sankcija, ali dodali su: "Nadamo se da će se situacija uskoro popraviti i da bi se trgovina električnom energijom s Rusijom mogla nastaviti". "Ova situacija je iznimna i dogodila se prvi put u više od 20 godina naše trgovačke povijesti", dodali su.

Finska mrežna tvrtka Fingrid priopćila je da će trgovina električnom energijom uvezenom iz Rusije "za sada" biti obustavljena zbog poteškoća u primitku plaćanja za električnu energiju prodanu na tržištu. "Nema prijetnje adekvatnosti električne energije u Finskoj", naveli su iz Fingrida.

Rečeno je da energija iz Rusije čini oko 10 posto ukupne potrošnje energije u Finskoj. "Izostanak tog uvoza može se nadomjestiti na tržištu električne energije uvozom više električne energije iz Švedske, a dijelom i domaćom proizvodnjom".

Finski čelnici jučer su izjavili dkakozemlja mora podnijeti zahtjev za pridruživanje NATO savezu "bez odgađanja". Kao odgovor, Kremlj je poručio da će Rusija "definitivno" smatrati finsko članstvo prijetnjom, a rusko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da će Moskva "biti prisiljena poduzeti recipročne korake, vojno-tehničke i druge".

Glavni uvoznik struje iz Rusije prema nordijskim tržištima, RAO Nordic posluje u Europskoj uniji od 2002.


18:02 Ruski ministar obrane Sergej Šojgu i njegov američki kolega Lloyd Austin razgovarali su u petak prvi puta od početka ruske invazije na Ukrajinu. Prema priopćenju Pentagona, Austin je pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini i iskoristio poziv da naglasi važnost održavanja komunikacijskih linija, prenosi BBC.


17:50 Švedska i Finska planiraju sutra u Berlinu razgovarati s Turskom, budući se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan usprotivio njihovom ulasku u NATO, priopćila su ministarstva vanjskih poslova dviju zemalja. Bijela kuća je, pak, izvijestila da je američki predsjednik Joe Biden o temi NATO-a razgovarao sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson te finskim predsjednikom Saulijem Niinistöm.

Finski predsjednik Sauli rekao je da je razgovarao o "sljedećim koracima svoje zemlje prema članstvu u NATO-u" sa svojim američkim kolegom Joeom Bidenom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson.


17:43 Da nije blokade američkog senatora Randa Paula, Ukrajina bi već mogla početi koristiti novi paket pomoći SAD-a, izjavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, prenosi agencija Interfax.

"Mogli smo već početi koristiti novi paket pomoći SAD-a za učinkovitije spašavanje života Ukrajinaca koji brane demokratski svijet. Predsjednik SAD-a, američki državni tajnik, republikanci i demokrati u Senatu te američki narod bili su snažna podrška, a Rand Paul je odgodio toliko potrebnu potporu", napisao je Kuleba na Twitteru u petak.


17:40 Dok borbe bjesne na istoku Ukrajine, pojavio se još jedan signal da uvjeti života u glavnom gradu Kijevu postaju normalniji. Od nedjelje će policijski sat, koji je trenutačno na snazi preko noći, početi sat vremena kasnije, u 23 sata, rekao je gradonačelnik grada, Vitalij Kličko, prenosi BBC.

Ograničenje kretanja će trajati do 05:00 sati ujutro. Javni prijevoz također će od ponedjeljka voziti dulje, kaže Kličko. No, pozvao je civile da nastave slijediti pravila policijskog sata, budući da opasnost od ruskih raketnih napada i dalje postoji.


17:12 Velika Britanija i Norveška potpisale su novu zajedničku deklaraciju o jačanju suradnje između dviju zemalja, samo nekoliko dana nakon što je britanski premijer Boris Johnson otputovao u Švedsku i Finsku kako bi obećao vi potpisao svoju potporu potencijalnim ruskim prijetnjama, prenosi The Guardian.

Johnson se u Londonu sastao s norveškim kolegom Jonasom Gahrom Støreom te su oba čelnika "naglasili svoju punu potporu svakom suverenom izboru nordijskih partnera kako bi poboljšali svoju sigurnost", stoji u priopćenju Downing Streeta.

"Premijer i premijer Stoere složili su se da ni NATO ni nordijska regija ne predstavljaju prijetnju i da je dugogodišnja politika 'visokog sjevera, niske napetosti' stvorila desetljeća stabilnosti i prosperiteta za to područje", navodi se dalje.

Støre je za medije rekao da su njih dvojica tijekom sastanka razgovarali o energetskoj i klimatskoj politici, kao i o potrebi pružanja potpore Ukrajinim te o suradnji na području prikupljanja i skladištenja energije i ugljika.


15:52 - Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto komentirao je stav Turske o ulasku Finske i Švedske u NATO te je kazao da se pitanja moraju rješavati korak po korak i da je potrebno strpljenje. Dodao je da će se sutra u Berlinu sastati s turskim ministrom vanjskih poslova.


15:29 - Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov očitovao se o sjednici ruskog Vijeća sigurnosti, na kojoj je, kako kaže, ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao o situaciji u Ukrajini i potencijalnim prijetnjama od ulaska Finske i Švedske u NATO, javlja ruska agencija RIA.


15:01 - Ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava Ljudmila Denisova rekla je da je među 1,2 milijuna Ukrajinaca za koje Kijev kaže da su deportirani protiv svoje volje - više od 210.000 djece.

'Kad se naša djeca izvode, uništavaju nacionalni identitet, uskraćuju budućnost našoj zemlji. Tamo uče našu djecu, na ruskom, povijesti koju je Putin svima ispričao.'

Denisova nije pružila dokaze koji bi potkrijepili ove brojke i nije ih bilo moguće neovisno provjeriti.


14:33 - Vatikan je objavio da je isporuka oružja Ukrajini kako bi se pomogla u obrani od ruske agresije moralno legitimna pod određenim uvjetima.

Citirajući učenje Katoličke crkve o 'pravednom ratu', državni tajnik kardinal Pietro Parolin rekao je: 'Postoji pravo na oružanu obranu u slučaju agresije. Prije svega uvjet proporcionalnosti, a zatim da odgovor ne proizvodi veću štetu od one koju je prouzročila agresija. To je u kontekstu 'pravednog rata'. Rekao bih da se pitanje slanja oružja Ukrajini može staviti u ovaj okvir', rekao je.

Papa Franjo nije upotrijebio izraz 'pravedan rat' govoreći o Rusiji u Ukrajini, ali je sukob opisao kao 'nepravednu agresiju' i govorio o patnjama Ukrajinaca koji 'brane svoju zemlju'.


14:32 - Šef UN-ovog Svjetskog programa za hranu, David Beasley, upozorio je da Vladimir Putin mora ponovno otvoriti crnomorske luke u Ukrajini.

'Milijuni ljudi diljem svijeta će umrijeti jer su ove luke blokirane', kazao je i dodoao kako je Putinu izravno rekao da mora otvoriti luke bez obzira što misio o Ukrajini - 'Ako uopće ima srca za ostatak svijeta'.

Ukrajina je vitalni izvoznik žitarica, poput pšenice, kukuruza i ječma, kao i suncokretovog ulja. No, velik dio njegove žetve je zapeo jer luku Odesa i susjedne luke granatiraju Rusi.

Gospodin Beasley je rekao da luke moraju biti operativne u roku od 60 dana ili će ukrajinsko gospodarstvo - kojim dominira poljoprivreda - biti uništeno.

'Ako ne riješite i ne otvorite ovo pitanje luke, ukrajinsko gospodarstvo će u potpunosti propasti.'

Godine 2021. poljoprivredni proizvodi činili su 41% ukupnog ukrajinskog izvoza.


14:10 - Volodimir Zelenski ponovio je ponudu da održi izravne razgovore s Vladimirom Putinom.

Rusko povlačenje iz Ukrajine trebalo bi biti početna točka za bilo kakve rasprave, rekao je Zelenski za talijansku televiziju RAI 1, prenosi Reuters.

'Kao predsjednik spreman sam razgovarati s Putinom, ali samo s njim. Bez ijednog od njegovih posrednika. I to u okviru dijaloga, a ne ultimatuma.'

Ukrajina i Rusija nisu razgovarale licem u lice od 29. ožujka. Novinska agencija Interfax citirala je glavnog pregovarača Moskve Vladimira Medinskog koji je rekao da se mirovni pregovori na daljinu i dalje vode.

Zelenski je također odbacio sugestije da bi Ukrajina trebala učiniti ustupke radi osiguranja mirovnog sporazuma koji bi Putinu omogućio da sačuva obraz, dodajući da Ukrajina neće napraviti kompromis oko svog teritorijalnog integriteta.

'Izađite s teritorija koji ste okupirali od 24. veljače. Ovo je prvi jasan korak ka razgovoru o bilo čemu.'


13:54 - Njemački kancelar Olaf Scholz vodio je 'dugi' telefonski razgovor s Vladimirom Putinom.

'Tri stvari iz današnjeg dugog telefonskog razgovora s Putinom: U Ukrajini mora doći do primirja što je prije moguće. Tvrdnja da tamo vladaju nacisti je lažna. I ukazao sam na odgovornost Rusije za globalnu situaciju s hranom', napisao je Scholz na Twitteru.


13:51 - Rusija je priopćila da je protjerala 10 rumunjskih diplomata kao odgovor na slična protjerivanja od strane Bukurešta, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

U zasebnom priopćenju, ministarstvo je priopćilo da je član bugarskog veleposlanstva također protjeran.


13:46 - Njemačka je objavila da je ovog tjedna započela obuku ukrajinskih vojnika pri korištenju topničkog sustava Panzerhaubitze (PzH) 2000.

Haubica PzH 2000 jedno je od najmoćnijih topničkih oružja u njemačkim zalihama i može pogoditi ciljeve na udaljenosti od 40 km.


13:36 - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da nije moguće da Turska pozitivno gleda na planove Švedske i Finske za pridruživanje NATO paktu, rekavši da su te dvije zemlje 'dom za mnoge terorističke organizacije', javlja Reuters. Kao članica NATO-a, Turska bi mogla staviti veto na odluku za prijem dviju zemalja.

Plan Finske da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u objavljen je u četvrtak, a očekuje se da će Švedska slijediti njihov primjer i tako doprinijeti širenju zapadnog vojnog saveza koje je ruski predsjednik Vladimir Putin želi pošto-poto spriječiti.

Opširnije pročitajte OVDJE.


13:00 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je izvješća iz finskih medija da bi Rusija mogla prekinuti isporuku plina Finskoj već danas.

- To je vrlo vjerojatno novinarska patka. Gazprom ostaje pouzdan dobavljač plina, rekao je.


12:58 Njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir komentirao je da je krađa žita od strane Rusije u istočnoj Ukrajini 'gnjusna'.

- Rusi vode osobito 'odvratan' oblik rata. Krali su, pljačkali, uzimali za sebe žito iz istočne Ukrajine. To je ekonomski rat.

Ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solski rekao je da je njegova zemlja u 'vrlo teškoj situaciji' vezano za izvoz žitarica.

- Ne možemo pobjeći od činjenice da će žetva bili manja nego lani, rekao je.


12:46 Gradska vlast u Hersonu, koju je postavio Kremlj, planira od predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina zatražiti da formalno tu regiju pripoji Rusiji. Moskva jsmatra da lokalno stanovništvo treba odlučivati o svojoj sudbini.

Ukrajina je nakon okupacije Hersona upozorila da Rusija u tom gradu planira organizirati referendum koji je Kijev okarakterizirao kao ilegalan i lažan, piše BBC.

Rusija je u Herson i druge dijelove Ukrajine koje je okupirala počela uvoditi rublju te vlastite medije i internetsku infrastrukturu. Opširnije pročitajte OVDJE.


12:32 Britanska ministrica Liz Truss najavila je da će novi paket sankcija njezine zemlje biti usmjeren na financije Putinovog najbližeg kruga, što uključuje njegovu bivšu suprugu, obitelj i najbliže suradnike.


12:30 Kada je početkom travnja vojnicima elitne ruske brigade rečeno da se pripreme za drugi odlazak u Ukrajinu, ubrzo je postalo jasno da ne žele svi sudjelovati u tome.

Mnogi od nas jednostavno se nisu htjeli vratiti', rekao je Dmitrij, pripadnik postrojbe koji je tražio da ga se ne identificira s pravim imenom. 'Želim se vratiti svojoj obitelji - i to ne u lijesu.'

S još osmoricom kolega Dmitrij je rekao svojim zapovjednicima da se odbija pridružiti invaziji. Opširnije priočitajte OVDJE.


12:27 U Kijevu je započelo prvo suđenje za ratne zločine od početka ruske invazije na Ukrajinu. Sudi se Vadimu Šišimarinu, 21-godišnjem zapovjedniku ruske tenkovske divizije Kantemirovskaja, koji je navodno ubio nenaoružanog civila (62) 28. veljače u selu Čupahivka za vrijeme žestokih borbi u regiji Sumi.


12:20 Članstvo ruske novinske agencije TASS u Europskom udruženju novinskih agencija (EANA) suspendirano je na neodređeno vrijeme. Iskazali su punu potporu ukrajinskoj agenciji Ukrinform te joj najavili pomoć kako bi mogla nastaviti rad u teškim ratnim uvjetima. Opširnije pročitajte OVDJE.


12:02 Švedski ministar obrane Peter Lultqvist dao je izjavu o mogućnosti da Švedska odluči zatražiti pristupnicu u NATO savez.

- Ako Švedska odluči tražiti članstvo u NATO-u, postoji rizik od ruskog odgovora. Dopustite mi da kažem da smo, u takvom slučaju, spremni nositi se sa svakim protuodgovorom, rekao je.

Istodobno, švedska ministrica vansjkih poslova Ann Linde izjavila je da bi švedsko članstvo u NATO-u imalo stabilizirajući učinak i koristilo bi zemljama na Baltičkom moru.

- Švedsko članstvo bi podiglo prag za vojne sukobe i imali bi učinak sprečavanja sukoba na sjeveru Europe, rekla je Linde novinarima dok je predstavljala parlamentarno izvješće o sigurnosti. Opširnije pročitajte OVDJE.


1:45 Već smo izvještavali da su ruske snage neuspješno pokušale prijeći rijeku Sjeverni Donec. Britanska obavještajna agencija tvrdi da je ruski bataljun izgubio skoro sva oklopna vozila kada su ukrajinske snage granatirale privremene pontonske mostove koje su koristili Rusi.

Ukrajinski dužnosnici tvrde da je ruska vojska pritom možda izgubila gotovo 1.000 vojnika, no ta brojka nije potvrđena iz neovisnog izvora.

Zasad je nejasno kada se zbio napad o kojemu je ukrajinska vojska prvi put izvijestila u srijedu, iako je na Twitteru i ranije bilo govora o napadu.


11:01 Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je da međunarodni čelnici moraju svjesni da bi rat u Ukrajini mogao trajati dugo te razmotriti dugoručne posljedice sukoba na međunarodnoj razini, osobito u području sigurnosti hrane.

Istaknuo je da se razgovori na međunarodnoj razini moraju fokusirati na povećanje cijena hrane jer organizacije upozoravaju na globalnu prehrambenu krizu kao posljedicu rata u Ukrajini.

- Zemlje članice skupine G7 nisu u ratu, ali u ovom ratu postoje agresor i žrtva, a mi podržavamo onoga koji je napadnut, rekao je.


10:54 Sve su češća nagađanja o narušenom zdravlju Vladimira Putina. Časopis New Line izvještava da su dobili audio snimku jednog oligarha bliskog Kremlju koji govori da je Putin teško bolestan te da ima rak krvi. Ne precizira o kojoj vrsti raka krvi je riječ, prenosi SkyNews.

Dopis s oznakom najveće tajnosti navodno je upućen iz sjedišta ruske sigurnosne agencije FSB svim regionalnim direktorima.

Kristo Grozev, voditelj istraga pri Bellingcatu, ugledne stranice za forenzička istraživanja, rekao je da se u dopisu daju instrukcije regionalnim šefovima da ne vjeruju glasinama da je predsjednik na samrti.

- Dobili su zadatak da ugase svaku glasinu o tome koja bi se mogla proširiti unutar lokalnih jedinica FSB-a. Ovakva uputa imala je kontradiktorni učinak jer je većina dužnosnika FSB-a zapravo povjerovala da Putin doista ima ozbiljnih zdravstvenih problema, rekao je.


10:25 Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su njegove snage napale rafineriju nafte u Kremenčuku u središnjoj ukrajini te je pritom uništen proizvodni kapacitet rafinerije i spremnici goriva.

Reters prenosi izvješće ministarstva koje također tvrdi da su ruske snage srušile ukrajinski zrakoplov Su-27 u regiji Harkiv.


10:19 Guverner Harkiva Oleh Sinehubov izvijestio je da je noć bila relativno mirna.

Izvijestio je da je raketa pogodila teritorij zračne luke Harkiv, ali da nitko nije ozlijeđen. Naveo je mali broj ozlijeđenih i poginulih u gradovima Saltivka, Dergači, Zoločiv, Balaklija i Šebelinka.

Rekao je da su u Dergačiju Rusi oštetili sjedište humanitarne organizacije, matični ured, dio klinike i Dom zdravlja te da je u Šebečinki ruska granata pogodila hangar.

- Gorjelo je krovište hangara te 10 kamiona. Tri osobe su poginule a pet ih je ozlijeđeno, izvijestio je.

- Okupatori nisu pokušali napasti u smjeru Harkiva. Borbe se nastavljaju u regiji Izjum. Naše oružane snage drže položaje i odbijaju napade neprijatelja, rekao je.

Niti jedna njegova tvrdnja nije provjerena iz neovisnog izvora.


9:46 Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je jutros da će Europska unija uputiti novi paket financijske pomoći Ukrajini u iznosu od 500 milijuna eura te je izrazio uvjerenje da će u idućih nekoliko dana biti postignut dogovor o embargu na rusku naftu.


9:37 Nakon višetjednog pružanja otpora, čini se da su se ukrajinske snage povukle iz naselja Rubižne u regiji Luhansk, potvrđuju brojna izvješća s tog područja, prenosi CNN.

Videozapisi iz grada objavljeni u četvrtak prikazuju žestoke borbe u industrijskom predgrađu.

Most koji povezuje Rubižne s obližnjim Severodoneckom je uništen, što sugerira da Ukrajinci zauzimaju nove obrambene linije.

Ukrajinski glavni stožer nije službeno potvrdio da su ukrajinske trupe napustile predgrađe Rubižneg.

image

Uništen je pontonski most preko rijeke Siverski Doneck

Epn/newscom/Newscom/Profimedia
image

Uništen je pontonski most preko rijeke Siverski Doneck

Epn/newscom/Newscom/Profimedia

9:20 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba stigao je na summit G7 u Njemačkoj.

Uoči današnjeg sastanka ministara zemalja članica skupine G7 te šefova diplomacije Ukrajine i Moldavije, britanska ministrica Liz Truss izjavila je kako je jako važno u ovom trenutku da se nastaviti vršiti pritisak na ruskog čelnika Vladimira Putina 'nametanjem novih sankcija te pošiljkama oružja Ukrajini'.

image

Dmitro Kuleba na summitu G7

Kay Nietfeld/AFP
image

Dmitro Kuleba i moldavski šef diplomacije Nicu Popescu na summitu G7

Kay Nietfeld/AFP

8:55 Serhij Hajdai, ukrajinski guverner Luhanska, jutros je objavio na Telegramu da su Rusi uložili sve napore da probiju obranu u regiji Luhansk te su na 'juriš pokušali probiti obranu naselja Rubižne, Zolote, Nižne, predgrađa Severodonecka'.

Sugerirao je da Rusi ponovno pokušavaju prijeći rijeku Siverski Doneck, nazvavši ih 'rasistima' i idiotima'.

- Rusi ne uspijevaju pobijediti Ukrajince u borbama, pa rasisti namjerno uništavaju regiju, pretvarajući je u pustinju. Većina naših naselja je uništeno 70 posto, a ona koja su pod okupacijom još više, poručio je.


8:43 Ukrajinska protuofenziva u okolici grada Harkiva na sjeveroistoku 'počinje izgledati vrlo slično protuofenzivi koja je otjerala ruske snage iz okolice Kijeva i u potpunosti iz zapadne Ukrajine, navodi Institut za proučavanje rata u najnovijoj analizi sukoba.

To je natjeralo rusko zapovjedništvo da donese teške odluke, što uključuje i usmjeravanje ruskih jedinica da napadaju ukrajinske snage, a ne grad, navodi u izvješću američki think tank.

U međuvremenu, ruske snage možda odustaju od napora da okruže ukrajinske trupe duž crte Izjum-Slvjansk-Debalcevo na istoku u korist plićeg okruženja gradova Severodoneck i Lisičansk u Lugansku.

- Ostaje nejasno mogu li ruske snage opkoliti, a kamoli zauzeti Severodoneck i Lisičansk čak i ako usmjere svoje napore prema tom manje ambicioznom cilju, navodi Institut.


8:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija doživjela strateški poraz u Ukrajini i to je cijelom svijetu 'odavno jasno'.

- Rusija jednostavno nema hrabrosti priznati da je to tako, rekao je u noćnom obraćanju.

Ruske snage nazvao je 'kukavicama' koje pokušavaju sakriti istinu iza 'raketnih, zračnih i topničkih napada'.

Na Međunarodni dan medicinskih sestara, zahvalio je medicinskim sestrama i bolničarima jer spašavaju živote ukrajinskih vojnika, te je također naveo da su ruske snage uništile 570 zdravstvenih ustanova od početka rata.


8:04 Ukrajinske snage uspješno su spriječile ruske pokušaje da prijeđu rijeku Sjeverni Donec u Donbasu, objavilo je britansko ministarstvo obrane u najnovijem obavještajnom izvješću s fotografijama koje ukazuju da je Rusija 'izgubila značajnu količinu oklopnih manevarskih elemenata poput jedne taktičke skupine bojne'.

Također navode da Rusija 'ulaže značajne napore u blizini Izjuma i Severodonecka u pokušaju da postigne proboj prema Slavjansku i Kramatorsku'.

Ministarstvo obrane ističe da je prijelaz rijeke Sjeverni Donec u izazovnim uvjetima 'vrlo rizičan' i pokazuje pod kakvim su pritiskom ruski zapovjednici da postignu napredak.

U četvrtak je ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo fotografije uništenih ruskih tenkova i drugih oklopnih vozila u selu Bilohorivka, u blizini strateški važnog grada Lisičanska koji drže Ukrajinci.

image

Ukrajinski vojnici u blizini Bahmuta na istoku zemlje

Yasuyoshi Chiba/AFP

6:32 Najnovije satelitske snimke Maxara prikazuju Zmijski otok iz zraka. Na fotografijama se mogu vidjeti razaranja koja su vjerojatno posljedica raketnog napada na rusku desantnu letjelicu, a može se vidjeti i dim.

Fotografije su objavljene 12. svibnja, a prikazuju razrušene zgrade, vjerojatno vozila protuzračne obrane Pancir, uništeni helikopter, koji pripada Ukrajini.

Podsjetimo, ukrajinske snage oštetile su logistički brod ruske mornarice u Crnom moru blizu Zmijskog otoka "Vsevolod Bobrov" koji se i zapalio, izvijestio je agenciju Reuters glasnogovornik vojnih snaga u Odesi.

Riječ je o otoku koji se nalazi na 48 kilometara udaljenosti od ukrajinske obale. Zmijski otok je postao simbol ukrajinskog otpora nakon što je u javnost dospjela snimka radio poziva sa samog početkg rata, u kojoj ukrajinski vojnici psovkama odgovaraju na zahjteve Rusa s krstarice Moskva da se predaju. Ukrajinski vojnici koji su tada branili Zmijski otok su zarobljeni, no kasnije su pušteni u sklopu razmjene zarobljenika. Ratna krstarica Moskva - glavni brod ruske flote u Crnom moru - kasnije je pogođena ukrajinskom raketom te je potonula dok su je odvlačili prema luci.

image

Fotografija prikazuje mogući raketni napad na desantnu letjelicu blizu Zmijskog otoka

AFP
image

Desantna letjelica klase Serna

AFP
image

Uništene zgrade na Zmijskom otoku

AFP
image

Fotografije Maxara prikazuju razrušene zgrade, vjerojatno vozila protuzračne obrane Pancir, uništeni helikopter

AFP
image

Potopljeno plovilo Serna i desantni brod Serna na fotografijama Maxara

AFP

6:00 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba upozorio je da će ljudi koji trguju ukradenim žitom iz Ukrajine za to snositi odgovornost, javlja agencija Interfax Ukrajine.

Podsjetimo, Rusija je blokirala sve luke Crnog mora kako bi spriječila izvoz milijuna tona ukrajinskih žitarica, a Ukrajina je ruske snage optužila za krađu nekoliko stotina tisuća tona žitarica.

Komentirajući izvješća da je rusko plovilo s ukradenim žitom iz Ukrajine privezano u Siriji, Kuleba je Rusiju nazvao 'trostrukim kriminalcem'.

- Bombardirali su Siriju, okupirali dio Ukrajine, a sada Siriji prodaju ukradeno žito iz Sirije. Učinit ćemo sve da vam što više otežamo život, poručio je Kuleba.


5:00 Američki senator Rand Paul iz Kentuckyja blokirao je usvajanje zakona o pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara. Paul zahtijeva izmjene zakona koje bi uključivale uvođenje posebnog glavnog inspektora koji bi nadgledao kako se potpora troši, navodi CNN. "Ne možemo spasiti Ukrajinu uništavajući američku ekonomiju", rekao je Paul, kako prenosi Guardian.

Čelnik većine u Senatu Chuck Schumer i čelnik republikanaca Mitch McConnell ponudili su da dopuste glasovanje o amandmanu republikanskog senatora. No, CNN izvještava da je Paul inzistirao na ovome.

"Paket je spreman za odlazak", rekao je Schumer. "Velika većina senatora s obje strane to želi. Sada nas sputava samo jedna stvar, mladi senator iz Kentuckyja sprječava brzi prijenos pomoći Ukrajini jer želi u zadnji trenutak dodati svoje izmjene izravno u zakon. Njegovoj promjeni oštro se protive mnogi članovi obiju stranaka".


Rođaci i pristaše ukrajinskih boraca u čeličani Azovstal pozvali su u četvrtak na nove napore za njihovo spašavanje, dok službeni Kijev kaže da su u tijeku razgovori s Moskvom o planu za spašavanje teško ranjenih vojnika.

Ruske snage bombardirale su čeličanu u južnoj luci Mariupol, posljednjem bastionu ukrajinskih branitelja u gradu koji je gotovo u potpunosti pod ruskom kontrolom nakon više od dva mjeseca opsade.

Civili su bili zarobljeni u tvornici, a Kijev kaže da su svi evakuirani. No, nema dogovora o puštanju stotina boraca, od kojih su neki ranjeni.

"Započeli smo novi krug pregovora oko mape puta za operaciju (evakuacije). I počet ćemo s onima koji su teško ranjeni", rekla je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk za televiziju 1+1.

Dodala je da ukrajinske vlasti surađuju s Crvenim križem i Ujedinjenim narodima koji su pomogli u ranijim evakuacijama.

"Želimo da se potpiše dokument o tome kako će se evakuacija u Azovstalu odvijati", rekla je, dodajući da Turska, koja je ponudila da bude domaćin razgovora između predsjednika Rusije i Ukrajine, djeluje kao posrednik.

Prosvjednici, uglavnom žene, marširali su središtem Kijeva, držeći transparente i skandirajući "Spasi branitelje Mariupolja, spasi Azovstal", "Slava herojima Mariupolja" i "Spasimo vojsku Azovstala".


Ključne događaje 78. dana ruske invazije na Ukrajinu pratili smo iz minute u minutu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:14