NOVI POREZ

Kremaljska blagajna sve teži podnosi rat, sad su našli novi izvor novca: ‘Ma sami su se javili...‘

Rusija je izgubila toliko novca da sada pokušava prikupiti u kontekstu rata malih 4 milijarde dolara kroz porez na neočekivanu dobit

Putinov sastanak s ruskim poslovnim ljudima i lokalnim čelnicima/Arhivska fotografija

 Michael Klimentyev/Sputnik/Profimedia/Michael Klimentyev/sputnik/profimedia

Kremlj toliko snažno financijski osjeća pritisak svog rata u Ukrajini da je odlučio nametnuti jednokratni porez na neočekivanu dobit velikim ruskim tvrtkama i njihovim vlasnicima oligarsima.

Rusija je odobrila nacrt zakona o uvođenju jednokratnog poreza na neočekivanu dobit velikim ruskim tvrtkama do 10 posto, navodi se u priopćenju ministarstva financija zemlje u utorak. Mjera je usmjerena na tvrtke koje su godišnje zaradile više od milijardu rubalja (11,9 milijuna dolara) dobiti od 2021. godine, navodi se u objavi.

Ovim bi se porezom, kako prenosi Business Insider, moglo prikupiti ukupno oko 300 milijardi rubalja (3,6 milijardi dolara), rekao je Andrej Belousov, prvi zamjenik ruskog premijera u intervjuu za poslovni ruski kanal RBC TV, izvijestila je u utorak novinska agencija Interfax.

Belousov: ‘Sami su predložili porez, pravi su domoljubi‘

Belousov je za RBC rekao da su same tvrtke predložile porez. "Oni razumiju da su imali golemu neočekivanu dobit za 2021. i 2022., jednostavno ogromnu, veću od proračuna", rekao je Belousov za Interfax. "Imam puno poštovanja (prema poduzetnicima). Mnogi od njih su pravi domoljubi, bez obzira na to što ljudi govore o njima. Oni se vrlo blisko poistovjećuju sa zemljom".

Rusko ministarstvo financija je u priopćenju navelo da će se porezi koristiti za socijalnu potrošnju, ali bez dodatnih detalja.

I dok u objavi nije navedeno koje bi tvrtke mogle biti pogođene porezima, analitičari za Financial Times (FT) kažu da su ruski sektori gnojiva i metala vjerojatni kandidati. Iako se ruska energetika suočava sa sankcijama i bojkotima mnogih zapadnih zemalja i njihovih saveznika, Rusija je još uvijek važan izvoznik robe, posebno u poljoprivredi i nekim industrijskim sirovinama, što dakako ide na ruku tvrtkama u tim sektorima.

Timur Nigmatulin, analitičar ruske investicijske tvrtke Finam, rekao je za FT kako očekuje da će informacije o porezima na neočekivane prihode biti "nepronične", odnosno netransparentne, kako bi se smanjila vjerojatnost da će te tvrtke biti sankcionirane.

Nije prvi put, prošle godine oporezovan je Gazprom

Ovo nije prvi put da Rusija nameće poreze na neočekivane prihode kako bi financirala rat u Ukrajini. Prošle je godine Kremlj nametnuo takav porez energetskom divu Gazpromu kad su cijene prirodnog plina skočile na najviše razine u više godina nakon ruske invazije na Ukrajinu. Gazprom je ostvario rekordnu dobit u prvoj polovici 2022. godine, no neto dobit za cijelu godinu pala je 40 posto na godišnjoj razini, zbog povećanja poreza od strane Kremlja u drugoj polovici godine.

Ipak, cijene energije sada su pale na prijeratne razine zbog straha od recesije. Ruski prihodi od energije također su snažno pogođeni sveobuhvatnim ograničenjima njezina izvoza, osobito nakon što je Europska unija - ranije glavni kupac ruske energije - zabranila rusku sirovu naftu, počevši od 5. prosinca prošle godine.

U prvom tromjesečju 2023. Rusija je zabilježila manjak od gotovo 2,4 bilijuna rubalja (28,6 milijardi dolara), što je veliki obrat od zabilježenog viška od preko bilijun rubalja (11,9 milijardi dolara) u prvom kvartalu 2022. Zemlja je zabilježila pad od 45 posto u kvartalnim prihodima od energije na 1,64 bilijuna rubalja (19,6 milijardi dolara), prema podacima koje je 7. travnja objavilo rusko ministarstvo financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:03