NEOVISNOST ŠKOTSKE

Kraljica Elizabeta o klimatskog samitu ‘COP26‘: Oči svijeta sada su na Škotskoj

"Škotski parlament, kao i svi parlamenti, ima ključnu ulogu u stvaranju bolje i zdravije budućnosti za sve nas", tvrdi.
Kraljica Elizabeta
 Andy Buchanan

- Svjetska će pozornost biti usmjerena na Škotsku za vrijeme klimatskog samita idućeg mjeseca - rekla je kraljica Elizabeta škotskim zastupnicima u subotu, poručivši im kako će oni imati važnu ulogu u stvaranju boljeg i zdravijeg svijeta.

Kraljica se obratila škotskom parlamentu u subotu lijepim riječima, samo četiri mjeseca nakon izbora na kojima su pobijedili zagovornici neovisnosti, s obećanjem da će održati novi referendum o odcjepljenju od Ujedinjenog Kraljevstva.

Idućeg mjeseca će Velika Britanija biti domaćin klimatskog samit COP26 u Škotskoj, koji britanski dužnosnici smatraju posljednjom šansom za obvezivanje svjetskih čelnika po pitanju ciljeva smanjenja emisije stakleničkih plinova u sljedećem desetljeću.

- Oči svijeta bit će uprte na Ujedinjeno Kraljevstvo, Škotsku pogotovo, jer će lideri govoriti o izazovima klimatskih promjena - poručila je kraljica u svom govoru.

- Škotski parlament, kao i svi parlamenti, ima ključnu ulogu u stvaranju bolje i zdravije budućnosti za sve nas, kao i u suradnji s ljudima koje predstavlja, osobito s našim mladima - dodala je.

Elizabeta će sudjelovati na samitu COP26. Članovi njene obitelji, poput sina princa Charlesa i unuka princa Williama, dugo su već glasni aktivisti po pitanju zaštite okoliša.

Devedesetpetogodišnja kraljica, koja dio godine provodi na svom imanju u Škotskoj, prisjetila se vremena koje je provela u Škotskoj sa svojim mužem Philipom, koji je umro u travnju.

- Već sam govorila o svojoj dubokoj i trajnoj naklonosti ovoj divnoj zemlji i o mnogim našim sretnim uspomenama - kazala je.

Iako se neovisnost Škotske smatra političkim pitanjem o kojem kraljica ne bi trebala javno zauzeti stajalište, njezine tople riječi o Škotskoj, ponekad se u medijima prikazuju kao dio ofenzive za pridobivanje Škota da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Škotska je dio Ujedinjenog Kraljevstva više od 300 godina, a od 1999. ima vlastiti parlament i autonomiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 10:49