ŽIVOTNA AVANTURA

KRALJICA AMAZONE Otišla snimati dokumentarac u prašumu pa se udala za urođenika

'Odabrali su me starješine i nisam imala pojma što će mi se dogoditi', kazala je. Pozvali su je u kolibu u kojoj su svi bili goli...
 YouTube

Kada je Britanka Sarah Begum dala otkaz na poslu u svojoj 21. godini i otišla u ekvadorsku prašumu proučavati pleme Huaroni, nije ni slutila da to nije kraj njenoj avanturi. Ovo pleme koje broji tri tisuće pripadnika, živi na području Ekvadora bogatom mineralima, koje je stalno na meti naftnih kompanija i ilegalnih eksploatatora drvnog bogatstva. Napeti odnos plemena s vanjskim svijetom datira još od 50-ih godina prošlog stoljeća, kada je ubijeno pet američkih misionara koji su pokušali preobratili Huarone na kršćanstvo.

No, danas Huaroni žive otvorenije i Sara Begum je posvjedočila kako su je dočekali otvorenih ruku.

Tijekom svog boravka u plemenu naučila je šivati odjeću od trave i loviti pomoću puhaljke, a na koncu je vjenčana s ratnikom Ginktoom koji je sa svojih pedeset godina govorio samo plemenski dijalekt i nekoliko riječi španjolskog.

"Odabrali su me starješine i nisam imala pojma što će mi se dogoditi", kazala je. Pozvali su je u kolibu u kojoj su svi bili goli. Rekli su joj da za nju rade svoju tradicionalnu odjeću - komad konopca izrađen od biljnih vlakana, koji se nosi oko struka.

Kako se sve snimalo, prvo je pomislila da pobjegne, ali je ipak odlučila ostati kako bi do kraja upoznala običaje plemena. Jedna žena joj je skinula donje rublje, a starješina je pjevao napjeve dok su žene radile chichu, plemenski napitak.

Pleme je bilo sretno što je njihova gošća potpuno gola i počeli su joj izrađivali krunu od papagajskog perja. Tada su joj rekli da će je učiniti kraljicom. Žene i ratnici iz plemena su pjevali i plesali u kolibi oko nje, a tada su joj dali napitak i ime Imaca, što znači "posljednje ime", prije nego što će je vjenčati za najpopularnijeg ratnika u plemenu, Ginktoa.

Nije imala pojma što se događa. Isprva je mislila da se radi samo o ceremoniji inicijacije, ali ju je tada obgrlio čovjek koji je stajao pored nje.

Bila je šokirana, ali tada su joj objasnili kako se od nje ne očekuje da stupi u seksualni odnos sa Ginktoom. Laknulo joj je kad je shvatila da je brak ipak samo simboličan.

Sarah Begum je u svom poduhvatu imala puno sreće od samog početka. Kad je dala otkaz na poslu kako bi doslovce slijedila svoj san o kojem je maštala još kao djevojčica, podigla je svu svoju ušteđevinu i unajmila kamermana iz New Yorka i tonca iz Portsmoutha, istražila koliko je mogla o plemenu u Amazoni i zaputila se prema Ekvadoru. Kad je riječ o sreći, avionsku kartu osvojila je kao jedina finalistica nacionalne studenstske nagrade te godine, a do plemena je stigla ploveći dva dana čamcem kroz vode prepune pirana i aligatora, iako je neplivač!

Sada 26-godišnjakinja, Sarah Bergum je sa svojim polusatnim dokumentarcem 'Amazon Souls' ('Duše Amazone') bila na prošlogodišnjem festivalu u Cannesu, a ove je godine primljena u Kraljevsko zemljopisno društvo.

Još uvijek je povremeno u kontaktu s članovima plemena putem e-maila, pa čak i Facebooka, kada netko iz plemena dođe u najbliži grad.