ALARMANTNO

Krah javnih ljekarni u Njemačkoj, u tri mjeseca zatvorilo ih se 120: ‘Ovo nismo vidjeli od ‘80-ih...‘

‘Ako pitate mlade farmaceute, oni kažu da za njih nema ekonomske perspektive, jer vlada zapravo ne želi uložiti novac u sustav‘

Mnoge ljekarne diljem Njemačke nedavno su zatvorile svoja vrata u znak prosvjeda zbog sve teže situacije u kojoj su se našle

 D. Kerlekin/Imago Stock&people/Profimedia/D. Kerlekin/imago Stock&people/profimedia

Podaci Savezne udruge njemačkih farmaceuta (ABDA) pokazuju kako je više od 120 ljekarni u Njemačkoj samo u prva tri mjeseca ove godine zauvijek zatvorilo svoja vrata. Razlog? Nedostatak lijekova uzeo je danak na osoblju.

- U ovom trenutku imamo najmanji broj ljekarni od ranih 1980-ih - izjavio je Christian Splett, glasnogovornik ABDA-e. Do kraja 2022. diljem zemlje bilo je nešto više od 18.000 ljekarni, što je 2800 manje nego prije deset godina.

Situacija je najteža u ruralnim područjima - ondje su, naime, ljekarnici često prvi od kojih ljudi traže pomoć za svoje zdravstvene probleme prije nego što kontaktiraju liječnika.

Prema ABDA-i, glavni razlog zatvaranja ljekarni je taj što se čini da nema velike budućnosti za mlade farmaceute u sektoru javnih ljekarni, koje su glavna komponenta njemačkog zdravstvenog sustava.

- Ako pitate mlade farmaceute, oni kažu da za njih nema ekonomske perspektive, jer vlada zapravo ne želi uložiti novac u sustav. Osim toga, kad vodite ljekarnu ili poslujete s društvima za obavezno zdravstveno osiguranje, neminovno se susrećete s puno birokratskih procedura, a to također obeshrabruju mlade stručnjake - objašnjava Splett za Euronews.

Drugi problem je taj što privatna farmaceutska industrija svom osoblju plaća puno više novca od bilo koje javne ljekarne. Sustav zdravstvene skrbi u Njemačkoj strogo je reguliran, a prihod javnih ljekarni uglavnom se određuje izdacima zakonskog zdravstvenog osiguranja.

Njemačka trenutačno ima tri temeljna problema - nestašicu lijekova zbog povećane potražnje i smanjene ponude, rastuću inflaciju i energetsku krizu. Prema nacionalnoj bazi podataka PharmNet.Bund, koja prati opskrbu lijekovima u Njemačkoj, više od 400 lijekova vode se kao da uopće nisu dostupni u zemlji. Spomenuti nedostatak javne ljekarne skupo plaćaju i vremenom i novcem, a ljekarnici traže alternativne načine kako bi opskrbili svoje pacijente.

- Čak i ako pronađete alternativne lijekove, morate priložiti puno dokumentacije kako biste zakonskom zdravstvenom osiguranju dokazali da ste odabrali opciju najbližu najjeftinijoj dostupnoj - kaže Splett.

Zbog svega navedenoga, tisuće ljekarni diljem Njemačke 14. lipnja zatvorile su svoja vrata u znak prosvjeda protiv sve teže situacije u kojoj su se našle. No ministar zdravstva Karl Lauterbach odbio je farmaceutima osigurati više novca, rekavši kako "nema dodatnih sredstava da bi se udovoljilo zahtjevima osoblja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:24