DRAGOVOLJAC S ISTOKA

Korejski YouTuber postao zapovjednik u Ukrajini: ‘Ako se vratim, prijeti mi globa i zatvor‘

Od njega se očekuje da sada još aktivnije sudjeluje u planiranju operacija protiv Rusije

Korejski ratnik Rhee Ken u Ukrajini

 Screenshot Instagram

Bivši korejski marinac, 37-godišnji poručnik Rhee Ken, koji je poznat i kao "YouTuber", navodno je promoviran na visoki položaj u ukrajinskoj vojsci, javlja NextShark.

Objavio je to Anton Geraščenko, savjetnik i bivši zamjenik pri ukrajinskom Ministarstvu unutarnjih poslova. Naveo je kako je Rhee pristupio "Međunarodnoj legiji", postrojbi stranaca koja se bori za Ukrajinu, te je zbog svojeg iskustva promaknut u zapovjednika.

Od njega se očekuje da sada još aktivnije sudjeluje u planiranju operacija protiv Rusije.

Geraščenko je na Twitteru objavio Rheeove fotografije u uniformi na kojima on izgleda značajno drugačije nego inače. Lice mu je zaraslo, ima debele brkove, dok je na svojim ranijim fotografijama uvijek bio savršeno obrijan.

Rhee je navodno ranjen tijekom borbe za Irpin te se trenutno oporavlja u vojnoj bolnici, navodi NextShark, pozivajući se na više medija.

Rekao je kako se nije mogao vratiti u Južnu Koreju jer je zakonom zabranjeno putovanje u Ukrajinu od 13. veljače.

- Prema korejskim zakonima trenutno je nezakonito boraviti u Ukrajini. Ako se vratim, bit ću uhićen, vjerojatno već u zračnoj luci, jer sam sudjelovao u ratu - rekao je, dodavši da se u rusko-ukrajinski rat uključio unatoč korejskim propisima, jer je čuo "poziv svijetu predsjednika Volodimira Zelenskog".

Vrati li se u Koreju, prijeti mu zatvorska kazna te globa u visini od oko osam tisuća američkih dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:39