NOVOST

Kontracepcijske pilule za muškarce konačno dobile kliničku potvrdu

Muškarci koji su u istraživanju uzimali pilulu u roku od tjedan dana imali su nižu razinu testosterona

Ilustracija

 Garo/Phanie Via Afp

Farmaceutske kompanije konačno bi mogle pustiti na tržište kontracepcijske pilule za muškarce. Znanstvenici su na pragu dobitne formule, otkriva Washington Examiner. Oralni kontraceptivi za muškarce, koji se uzimaju jednom dnevno, ovog su mjeseca dobili kliničku potvrdu, objavljeno je na godišnjoj konferenciji američkih endokrinologa.

Na konferenciji je predstavljena studija prema kojoj su dvije pilule uspješno prošle testiranje. Obje tablete bile su učinkovite u suzbijanju hormona potrebnih za proizvodnju sperme. Tablete tijelu daju dovoljno sintetskih hormona da uspiju sniziti testosteron dovoljno da ograniče proizvodnju sperme, a da se izbjegne hipognadizam, odnosno problem preniske razine testosterona.

Teret sprečavanja trudnoće prevelikim dijelom pada na žene, jer previše muškaraca odbija koristiti kondome ili podvrgnuti se vazektomiji, zahvatu zatvaranja kanalića koji provode spermu iz testisa.

"Razvoj učinkovite, reverzibilne muške kontracepcijske metode poboljšat će reproduktivne mogućnosti za muškarce i žene, imati veliki utjecaj na javno zdravlje smanjenjem neželjenih trudnoća i omogućiti muškarcima da imaju aktivniju ulogu u planiranju obitelji", poručuje voditeljica istraživanja Tamar Jacobsohn.

Znanstvenica je u uključila u istraživanje 96 muškaraca koji su mjesec dana svakodnevno primali dvije ili četiri kontracepcijske pilule ili tablete s placebom. Studija razotkriva da su muškarci koji su uzimali pilulu u roku od tjedan dana imali nižu razinu testosterona. Čak 75 posto ispitanika koji su uzimali aktivni lijek reklo je da će ga nastaviti uzimati u budućnosti, u usporedbi s oko 46 posto onih koji su uzimali placebo.

"Pozitivna iskustva muškaraca u kliničkim ispitivanjima i visoke ocjene ove muške pilule trebale bi poslužiti za informiranje javnosti o potencijalnoj širokoj dostupnosti muške kontrole rađanja u nadolazećim desetljećima", rekla je znanstvenica Tamar Jacobsohn.

Nakon što je američki Vrhovni sud preokrenuo presudu u slučaju Roe protiv Wadea kojom je 1973. u SAD-u legaliziran pobačaj na saveznoj razini, sve veći broj Amerikanaca raspituje se o vazektomiji. Jer nije problem samo ukidanje prava na pobačaj u polovini američkih saveznih država, nego i najave da bi iduća na redu mogla biti zabrana kontracepcije. To je prouzročilo vrtoglavi porast Google pretraživanja, prenosi washingtonski list. Liječnici u Kaliforniji, New Yorku i Iowi potvrdili su za Washington Post da su primijetili skok u broju pacijenata koji traže vazektomiju. Urolog iz Los Angelesa Philip Werthman izvijestio je o povećanju od "300 do 400 posto" u broju konzultacija o vazektomiji koje je imao nakon što je početkom svibnja procurio nacrt mišljenja Vrhovnog suda, koje je konačno objavljeno krajem lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:47