PONOSAN NA KOLONIZACIJU

Konkvistadorski ispad kralja Španjolske usred Portorika: ‘Ma, kakva tiranija, donijeli smo vam kulturu i ljudska prava!‘

U svojem govoru niti u jednom trenutku nije ponudio ispriku zbog patnji autohtonog naroda Taino

Kralj Felipe VI

 Andres Ballesteros/AFP

Španjolski kralj Felipe VI kazao je da je Portoriko ‘pravi primjer‘ kolonijalizma kao odgovor na akciju grupe prosvjednika koji su po njegovom dolasku na taj srednjoamerički otok srušili spomenik konkvistadoru.

U svom govoru tijekom obilježavanja 500. godišnjice osnivanja glavnog grada San Juana, pohvalio je konkvistadore što su europsku civilizaciju i vrijednosti donijeli u Novi svijet.

Njegovi komentari sušta su suprotnost riječima princa Charlesa koji je osudio ‘zvjerstvo ropstva‘ kad je Barbados u studenom odlučio ukloniti kraljicu Elizabetu s čela države.

‘Španjolska tiranija‘

Kao odgovor na posjet kralja Felipea, prosvjednici u Portoriku napali su, kako su rekli, ‘španjolsku tiraniju‘ i srušili spomenik Juanu Ponceu de Leónu, istraživaču koji je bio s Kristoforom Kolumbom kad su španjolski brodovi prvi put stigli na otok.

Obrušili su se i na španjolsko carstvo koje je istrijebilo autohtono stanovništvo na otoku jer su im konkvistadori donijeli brojne zarazne bolesti i natjerali ih na prisilni rad.

‘Kraljevo prisustvo ovdje nije dobrodošlo. Ono potvrđuje mnoge zločine protiv čovječnosti koji su se ovdje dogodili‘, kazao je Jorge García Muñiz na prosvjedu u San Juanu.

Dan kasnije, kralj Felipe VI je rekao da bi se sve portorikanske i hispanske zajednice u Amerikama ‘trebale ponositi svojom zajedničkom prošlošću i vrijednostima koje su donijeli Španjolci, a koje vrijede i dan-danas‘.

U svojem govoru niti u jednom trenutku nije ponudio ispriku zbog patnji autohtonog naroda Taino. Umjesto toga, opisao je kolonizaciju Portorika kao ‘uzor‘ španjolske ekspanzije u Amerikama pri čemu su svi teritoriji bili tretirani ‘jednako pod španjolskom krunom‘.

‘Donijeli smo kulturu‘

Kazao je da su španjolski kolonizatori donijeli ‘vladine institucije, zgrade sveučilišta, bolnice i tiskare‘.

‘Španjolci su sa sobom donijeli svoj jezik, kulturu i vjeru te sa svime time doprinijeli vrijednostima i načelima kao što su temelji međunarodnog zakona i koncept univerzalnih ljudskih prava‘, kazao je.

Ovaj je govor bio dosad najžešća obrana španjolskog kolonijalizma od strane kralja Felipea, dok vođe zemalja Latinske Amerike i zajednice autohtonih naroda sve glasnije traže ispriku i odštetu od Madrida.

2019. godine je predsjednik Meksika, Andrés Manuel López Obrador, pisao kralju Felipeu tražeći od španjolskog monarha da se ispriča za ‘masakre i ugnjetavanje‘ meksičke autohtone populacije.

Kralj Felipe na to nije rekao ništa i ostavio španjolskoj vladi da izda priopćenje u kojem odbacuju interpretaciju meksičkog predsjednika o osvajanju Meksika.

‘Dolazak Španjolaca na područje današnjeg Meksika prije 500 godina ne može se prosuđivati suvremenom načinom razmišljanja‘, kazala je španjolska vlada.

‘Naši su ljudi uvijek bili u stanju interpretirati našu zajedničku prošlost bez ljutnje i s konstruktivnom perspektivom.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:55