KRIZA U BiH

Komšić odgovorio Milanoviću: ‘Ponaša se kao Dodikov i Vučićev odvjetnik‘; Javio se i Izetbegović

Dodik je u nedjelju izjavio kako je Daytonski sporazum praktično mrtav pa bi trebalo otvoriti nove pregovore o budućnosti BiH
Bakir Izetbegović i Željko Komšić
 Samir Yordamovic/Anadolu Agency via AFP

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović poručio je u ponedjeljak kako neće biti nikakvih novih pregovora o budućnosti BiH na koje poziva čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik i pritom traži da u tome sudjeluju predsjednici Hrvatske, Turske i Srbije.

“O budućnosti Bosne i Hercegovine se neće pregovarati, ali će se razgovarati i to isključivo u institucijama države Bosne i Hercegovine, odnosno u Predsjedništvu i parlamentu", kazao je Izetbegović pridružujući se na taj način predsjedatelju Predsjedništva BiH Željko Komšiću koji je Dodikovu zamisao odbacio dan ranije.

Dodik je u nedjelju izjavio kako je Daytonski sporazum praktično mrtav pa bi trebalo otvoriti nove pregovore o budućnosti BiH. Predložio je da posrednici u tome budu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, hrvatski Zoran Milanović i srpski Aleksandar Vučić.

Slično Komšiću, koji je rekao da Hrvatska i Srbija kao države za koje tvrdi da su izvršile agresiju na BiH tijekom proteklog rata sada nemaju nikakav kredibilitet za posredovanje jer BiH ima puno iskrenije prijatelje, takvu je tvrdnju za televiziju N1 iznio i Izetbegović.

"U tim je razgovorima dobrodošla potpora prijatelja iz međunarodne zajednice, ali sigurno ne u reduciranom formatu kojeg predlaže Milorad Dodik", kazao je Izetbegović.

Hrvatski predsjednik Milanović je tijekom dana Dodikov prijedlog opisao kao "drobronamjeran no nerealan" istaknuvši kako je jasno da je on usamljen u iznošenju takvih zamisli i da za to nema potporu unutar BiH.

No hrvatski je predsjednik zbog svojih komentara o stanju u BiH u dijelu medija u toj zemlji, a posebice zbog konstatacije da se "ne može slomiti Republiku Srpsku" u ponedjeljak zaradio kvalifikacije kako zvuči poput Dodika.

"Milanović u Dodikovom stilu", izvjestio je portal Klix o Milanovićevim kometarima dok je portal Faktor blizak Izetbegovićevoj SDA objavio kako je "iz Milanovića progovorio Dodik jer isto misle o RS-u, Daytonu i visokom prestavniku Christianu Schmidtu".

Milanović je ocijenio kako se visokom predstavniku međunarodne zajednice daju prevelike ovlasti.

Komšić: Milanović se ponaša kao odvjetnik politike Dodika i Vučića

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić predbacio je u ponedjeljak predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću da se svojim izjavama i ponašanjem postavlja kao odvjetnik iste one politike unutar BiH koja traži procesuiranje generala Hrvatske vojske zbog navodnih ratnih zločina.

Komšić je reagirao nakon što je Milanović ranije tijekom dana izjavio kako dobronamjernim doživljava poziv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se predsjednici Hrvatske, Srbije i Turske uključe u pregovore o budućnost BiH jer je Daytonski sporazum praktično mrtav.

Milanović je u Splitu kazao kako je baš taj sporazum važno očuvati jer ga "krše određeni ljudi i određene političke opcije kad Hrvatsku optužuju za zločinački poduhvat".

"Od tri člana predsjedništva BiH, to aktivno i dnevno rade dvojica", kazao je Milanović a Komšić se prepoznao upravo u toj konstataciji.

"Nitko nije rekao da je Hrvatska zločinačka država, tako da nema potrebe da Milanović izvrće naše riječi. To što postoje presude međunarodnih sudova na koje se pozivamo nije nikakvo kršenje Daytonskog sporazuma nego baš protivno", kazao je Komšić.

Istaknuo je kako je on svoj odnos prema Republici Hrvatskoj pokazao jasnim stavom da Bosna i Hercegovina ne treba procesuirati generale Hrvatske vojske zbog legitimnih oslobodilačkih operacija pri oslobađanju Hrvatske.

Tužiteljstvo BiH je ranije ovog mjeseca Ministarstvu pravosuđa Hrvatske poslalo zahtjev da DORH preuzme procesuiranje skupine hrvatskih generala i drugih visokih časnika po kaznenoj prijavi za navodne ratne zločine što ih je protiv njih podnijela policija Republike Srpske.

Prijave se odnose na navodne zločine počinjene tijekom operacije "Bljesak" a Komšić je odmah nakon što je ta informacija objavljena ocijenio kako je prijava neutemeljena jer je "Bljesak" vezan samo za teritorij Hrvatske pa policija i pravosudna tijela u BiH to nikako ne mogu istraživati i procesuirati.

Sada je polemizirajući s Milanovićem podsjetio kako na procesuiranju hrvatskih generala inzistiraju upravo oni kojima se hrvatski predsjednik danas postavlja kao odvjetnik a sam je ranije RS nazivao genocidnom tvorevinom.

"Ako doista poštuje Daytonski sporazum (Milanović) bi se trebao prestati dodvoravati Dodikovoj i beogradskoj politici", izjavio je Komšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:25