ZELENI PLAN

Komisija usvojila važnu mjeru protiv krčenja šuma: Za 30 godina uništena je površina veličine cijele EU

Glavni uzrok krčenja šuma je ekspanzija poljoprivrednog zemljišta radi proizvodnje soje, palmina ulja, govedine, kave...

Frans Timmermans i Virginius Sinkevičius

 Valeria Mongelli/AFP

Na tržištu Europske unije se više neće moći pojaviti proizvodi za koje nema dokaza da ne pridonose krčenju šuma. To je jedna od predloženih mjera koje je usvojila Europska komisija protiv krčenja i degradiranja šuma. U skladu je to i s nedavnim dogovorima na summitu COP26 u Glasgowu, gdje su lideri brojnih država, uključujući i Brazil i Kinu, obećali da će do 2030. godine okončati kršenje šuma. Europska unija priznaje da ona mora svojim primjerima dokazati drugim partnerima u svijetu da je ozbiljna u svojim namjerama, a današnji prijedlozi usvojeni o strane Europske komisije su primjer toga.

Prema pravilima koje je predložila u srijedu Europska komisija bit će obvezno osigurati da proizvodi koje građani kupuju, koriste i konzumiraju na tržištu Europske unije ne doprinose krčenju šuma i degradaciji šuma bilo gdje na svijetu. Pema dosadašnjim studijima glavni uzrok krčenja šuma je ekspanzija poljoprivrednog zemljišta radi proizvodnje soje, palmina ulja, govedine, kave i nekih drugih proizvoda i nusproizvoda.

U priopćenju Europske komisije se navodi da je u razdoblju od 1990. do 2020. godine u svijetu uništeno čak 420 milijuna hektara šuma, što je prostor veći od ukupne površine Europske unije. Novim mjerama želi se preokrenuti taj negativni trend.

Prema prijedlogu uredbe Europske komisije, uvela bi se obvezna dubinska analiza za tvrtke koje te proizvode žele plasirati na europsko tržište, na koje bi pristup imali samo oni proizvodi koji su u skladu sa zakonom i koji nisu povezani s krčenjem šuma.

Europska komisija predložila je i nova pravila kojima će se poticati razmjena otpada, cirkularna ekonomija i obnova kvalitete zemlje u državama članicama Europske unije. Nova strategija za cilj ima osiguravanje da sva europska tla budu obnovljena, otporna i dovoljno zaštićena do 2050. godine.

- Da bi uspjeli u globalnoj bitci protiv ekoloških kriza moramo preuzeti odgovornost djelovanja kod kuće kao i vani. Naša regulativa protiv krčenja šuma je odgovor na pozive građana za doprinos Europske unije u smanjenju uništavanja šuma u svijetu i promicanju održive potrošnje, rekao je Frans Timmermans, potpredsjednik Europske komisije zadužen za Europski zeleni dogovor, predstavljajući zaključke sastanka kolegija Europske komisije.

- Ako očekujemo od partnera ambicioznije politike zaštite okoliša moramo i sami prestati izvoziti zagađenje i podržavati krčenje šuma. Nacrt zakona EU-a protiv krčenja šuma koji smo predložili je najambiciozniji do sada u ovom pravcu, globalno-, rekao je povjerenik za okoliš Virginius Sinkevičius.

Europska unija smatra se prvakom u svijetu u naporima za zaštitu okoliša, a srž tih napora je Europski zeleni dogovor. Zato Komisija izlazi s prijedlozima kojima se obećanja pretvaraju u dijela i kojima Unija daje primjer drugim važnim partnerima u svijetu kako bi se ciljevi postavljeni u Glasgowu i postigli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 05:49