ULOV OD 27 MILIJUNA $

Kolumbijska mornarica presrela narko-podmornicu s 800 kg kokaina: ‘Našli smo simbol škorpiona, sve je jasno‘

Mornarica je procijenila da je vrijednost droge na ilegalnom tržištu 27 milijuna dolara te vjeruju da je podmornica bila na putu za SAD ili Europu

Kolumbijska mornarica zaplijenila je podmornicu s 800 kg kokaina

 /Screenshot/twitter

Kolumbijska mornarica presrela je podmornicu, točnije polupodmornicu, plovilo koje može operirati tik ispod površine vode, a često je samo djelomično uronjeno u nju, a koja je nosila gotovo 800 kg kokaina, uključujući i pakete označene simbolom škorpiona.

Petnaest metara duga ‘narko-podmornica‘, prva otkrivena ove godine, zaplijenjena je u kolumbijskim vodama.

Mornarica je procijenila da je vrijednost droge na ilegalnom tržištu 27 milijuna dolara te vjeruju da je podmornica bila na putu za SAD ili Europu. Tri osobe pronađene na plovilu su uhićene, prenosi BBC.

Mornarica je priopćila da je u nedjelju presrela podmornicu koja je putovala Tihim oceanom. Na brodu su bili paketi kokain hidroklorida, mnogi od njih s pečatom škorpiona ili natpisima "Winnie" i "Carnal" (simboli, imena i brojevi koriste se za označavanje porijekla i teritorija s kojeg droga potječe - simbol škorpiona označava kolumbijsko porijeklo, op.a.).

Droga i osumnjičeni prevezeni su u Buenaventuru, kolumbijski lučki grad. Više pojedinosti o osumnjičenima tek treba biti objavljeno.

Popularan način prijevoza droge

"Ovom zapljenom spriječena je zarada gotovo 27 milijuna dolara za organizacije koje krijumčare droge, kao rezultat njezine prodaje na međunarodnom ilegalnom tržištu, kao i distribucija približno dva milijuna doza na ulicama svijeta", stoji u priopćenju kolumbijske mornarice.

‘Narko-podmornice‘ popularan su način prijevoza droge jer uglavnom mogu proći neotkrivene i nestati ispod vode nakon isporuke. Često su domaće izrade, izrađene od fiberglasa i šperploče.

Kolumbija je najveći svjetski proizvođač kokaina. Prošle godine kolumbijska mornarica presrela je 30 tona droge i više od pet tona marihuane.

U svibnju prošle godine, najveća ‘narko-podmornica‘ ikad zabilježena u Kolumbiji presretnuta je s tri tone kokaina na brodu, navodi CBS News. Bila je dugačka oko 100 stopa i široka 10 stopa.

Ujedinjeni narodi priopćili su da je Kolumbija 2022. godine postavila novi rekord u proizvodnji kokaina, uzgojem njegovog glavnog sastojka, lista koke, koji se prostirao na 230.000 hektara.

Vlasti u Belgiji priopćile su da su prošle godine zaplijenile rekordnu količinu kokaina u luci Antwerpena. Taj je lučki grad postao glavni ulaz u Europu za drogu isporučenu iz Južne Amerike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:31