UŽAS

Kolosalna sramota za Putina i svu kremaljsku elitu: ‘Rodbina je morala razvaliti vrata. Našli su ga mrtvog...‘

Dok su temperature pale debelo ispod ništice, u nizu ruskih gradova došlo je do kolapsa opskrbe stujom i grijanjem, izbili i prosvjedi

Vladimir Putin

 Kremlin Pool/Alamy/Alamy/Profimedia/Kremlin Pool/alamy/alamy/profimedia

Čini se da se problemi s grijanjem i opskrbom električne energije u Rusiji nastavljaju. Članovi obitelji 60-godišnjeg časnika ruske mornarice Vladislava Ševaškeviča kažu da se on smrznuo u svojoj kući u blizini St. Peterburga zbog nestanka struje u tom području.

Članovi obitelji preminulog mornaričkog časnika rekli su za rusku mrežu 78.ru da je tijelo pronašao njegov šogor u vojnikovoj kući u kod Viborga u oblasti Sankt Peterburg 3. siječnja. Viborg se nalazi otprilike 120 kilometara sjeverozapadno od Sankt Peterburga, u blizini finske granice.

Prema izvještajima, prekidi u opskrbi električnom energijom počeli su u okrugu Viborg 29. prosinca. Energetske tvrtke tada su obavijestile stanovništvo da električne energije nema zbog snijega koji opterećuje vodove.

Ševaškevičev šogor Oleg rekao je za 78.ru da se obitelj posljednji put čula s njim 1. siječnja. Dva dana kasnije, zajedno s okružnim policijskim službenikom, rodbina je otišla u njegov dom te su razvalili ulazna vrata i pronašli ga mrtvog, prenosi Newsweek, koji napominje da nisu mogli neovisno provjeriti ove informacije, a ruski kanal je izvijestio da je istraga o Ševaškevičevoj smrti u tijeku.

Uhićenja, prosvjedi, grijanje na ulici

Oleg je pozvao Ševaškeviča u svoj dom u kojem ima kamin na doček Nove godine, ali je on to odbio rekavši kako se nada da će struja uskoro doći. Okrivljujući elektroprivrednu tvrtku za njegovu smrt, Oleg je rekao da su tamo znali da će doći do prekida opskrbe, ali su odgodili popravke.

U više gradova diljem Rusije posljednjih su tjedana zabilježeni nestanci struje, a tisuće stanovnika su bez grijanja na temperaturama ispod nule. Videozapisi koji kruže internetom pokazuju kako ruski građani koriste plinske peći, grijalice i pale vatru na ulicama i dvorištima kako bi se ugrijali. Nestanci struje prijavljeni su u Rostovu, St. Peterburgu, Volgogradu i Voronježu.

Deseci tisuća nestanaka struje prijavljeni su samo u Moskvi i Moskovskoj oblasti nakon što je 4. siječnja došlo do prekida isporuke toplinske energije u tvornici streljiva u Klimovsku, što je dovelo do toga da je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao na nacionalizaciju tog postrojenja koje se nalazi 50-sak kilometara južno od glavnog grada Rusije. Tvornica streljivom opskrbljuje rusku vojsku za rat u Ukrajini, ali je također opskrbljivala grijanjem Klimovsk i njegova predgrađa.

Preliminarnom istragom utvrđeno je da je neispravan rad kotlovnice bio uzrok puknuća vrelovodne cijevi i prekida isporuke energije, zbog čega je 22.000 ljudi ostalo bez grijanja u moskovskom predgrađu, prenosi Kyiv Post. Direktor tvornice streljiva, šef njezine kotlovnice i zamjenik šefa gradske uprave Podolska uhićeni su u utorak, rekli su ruski istražitelji.

Istražno povjerenstvo Moskovske regije priopćilo je da je pokrenulo kazneni postupak zbog ograničene opskrbe stambenih zgrada i institucija u Podolsku, sumnjajući na zanemarivanje infrastrukturnih pitanja.

Stanovnici grada Podolska, koji se nalazi otprilike 37 kilometara južno od Moskve, izašli su na središnji gradski trg tražeći od vlasti da učine nešto. Žena se u kameru obratila s izravnim apelom na Putina, rekavši: "Smrzavamo se. U mnogim kućama u našem gradu gotovo da nema grijanja. Nema grijanja od početka sezone grijanja. Naši brojni apeli na razne vlasti nisu postigli ništa. Primamo isprike, ali mi se smrzavamo... Molimo vas da nas saslušate", apelirala je izravno na Putina jedna žena ravno u kameru.

Bumerang

Nestanak struje u Sankt Peterburgu, drugom najvećem ruskom gradu, doveo je do zatvaranja dvaju trgovačkih centara u nedjelju, izvijestio je 78.ru, a stotine domova navodno su bili bez struje, vode ili grijanja nekoliko dana.

Nestanci struje u srijedu su zabilježeni i u Omsku, zbog čega je gotovo tog pola grada na jugu središnje Rusije bez grijanja. Do prekida je navodno došlo zbog hitnog isključenja trafostanice Tavričeskaja, a lokalne vlasti su priopćile da je struja za većinu stanovnika vraćena u roku od 30 minuta.

image

Apel građana Vladimiru Putinu

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

"Ono što sada vidimo jest da su sankcije i nedostatak resursa počeli pokazivati učinak na svakodnevni život Rusije", rekao je ranije za Politico ukrajinski vojni stručnjak Serhij Hrabski, pričuvni pukovnik Oružanih snaga Ukrajine. "Zbog sankcija i predimenzionirane vojne potrošnje, Rusija nema dovoljno resursa za godišnje inspekcije svog zastarjelog stambenog i komunalnog sektora", rekao je Hrabski. "A sada počinjemo uviđati da krize dolaze u vidu snježnih oluja".

Ukrajinci na probleme grijanja u moskovskoj regiji gledaju kao na bumerang koji im se vratio. Od početka invazije punog opsega na Ukrajinu, Putin i njegovi propagandisti su stalno iznova prijetili da će se Europa "smrzavati" bez ruskih energenata. Prošle zime je u ruskim napadima oštećeno oko 40 posto ukrajinske energetske infrastrukture, a napadi su uzrokovali i nestanak struje u cijeloj zemlji uz kontinuirane raketne napade. Ove su zime Rusi ponovno krenuli s napadima projektilima i bespilotnim letjelicama, ciljajući ključnu energetsku i vojnu infrastrukturu Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:57