YOUTUBE

KOBNE POSLJEDICE NAKON ŠTO JE OBJAVILA VIDEO KOJI JE POSTAO VIRALAN Djevojčica (12) iz BiH pokušala se ubiti zbog zlih komentara

Dvanaestogodišnja djevojčica iz Bosne i Hercegovine, M. S., pokušala se ubiti nakon što je postala predmet ismijavanja na raznim društvenim mrežama zbog videa koji je početkom travnja objavila na svojem YouTubeu kanalu.

Prema posljednjim informacijama lokalnih medija, zdravstveno stanje djevojčice je stabilno i izvan je životne opasnosti.

Videosnimka pod nazivom “Ostavio me dečko” u kratko vrijeme je na YouTubeu skupila više desetaka tisuća pregleda i na stotine reakcija, većinom negativnih.

Video je podijeljen na raznim društvenim mrežama, a u nešto manje od deset minuta djevojčica je s javnošću podijelila svoju bol zbog nesretne ljubavne romanse.

Internetsku je javnost video zabavio, a emitiran je i na nekim lokalnim televizijama gdje su stručnjaci raspravljali o razlogu objavljivanja njezina videa.

“Ostavio me dečko”

“Ja sam njega voljela svim srcem i ne mogu shvatiti za što sam mu bila toliko kriva, što sam to zgriješila”, jada se djevojčica u snimci te detaljno opisuje kako ju je dječak povrijedio i iskoristio jer je svima govorio da nisu u vezi. Opisuje kako se osjećala kada su prekinuli i kako se sada osjeća.

“On meni zaista fali, ne mogu živjeti bez njega”, dodaje djevojčica te nastavlja video govoreći o svojim bivšim dečkima svakog navodeći poimence i prepričavajući događaje sa školskih hodnika.

U jednom trenutku pita gledatelje sviđa li im se ovako našminkana i obećava kako će uvijek biti našminkana ako im se sviđa. Kako sada treba pristupiti djevojčici i može li se oporaviti od pokušaja samoubojstva, upitali smo psihologinju Kristinu Bačkonju.

- Kada je riječ o pokušaju samoubojstva ili samom pomišljanju na taj čin, svakako je potrebno ozbiljno shvatiti taj problem i razgovarati s djetetom. Njoj će sada sigurno trebati psihoterapija kako bi stručna osoba s njom radila na osnaživanju i samopouzdanju. Uz terapiju se može oporaviti i odrasti u zdravu mladu osobu - zaključila je psihologinja.

Opreza nikad dosta

Dodaje da je važno da roditelji djecu educiraju o internetskoj komunikaciji i o tome da su njihove objave javne, svima dostupne i trajne, a kaže da je tome najbolje pristupiti kroz primjer iz vlastitog života.

- Nitko nije imun na kritike, a pogotovo mladi adolescenti koji to teško podnose, pogotovo ako dolazi od vršnjaka - rekla je psihologinja Bačkonja te zaključila da nema univerzalnog pravila kada se mladi mogu osamostaliti u internetskoj komunikaciji, već roditelji sami trebaju procijeniti na kojoj je razini samopouzdanje njihova djeteta.

- Roditelji se nikada ne mogu opustiti i uvijek trebaju pratiti što se događa s djetetom - smatra Bačkonja.

Videodnevnik

Dvanaestogodišnjakinji je YouTube kanal poslužio kao platforma za intimnu ispovijest putem svojevrsnog videodnevnika, no vjerojatno nije očekivala da će njezin video izazvati toliki interes javnosti. Djevojčicu u komentarima mahom vrijeđaju i ismijavaju, a neki je čak potiču da se ubije. Tek nekolicina komentara poziva na prestanak širenja mržnje, odnosno prestanak vrijeđanja i dijeljenja videa.

- Ako je čovjek izložen kritikama, terapija dnevnika ne ispunjava svoju svrhu. Dnevnik je koristan oblik izražavanja osjećaja i problema.

Iako je preporučljiviji pisani dnevnik, moguće je da se nekome lakše izraziti kroz videosnimku i videodnevnik je u redu, ali samo ako se uradak ne objavi - smatra Bačkonja.

Djecu bi trebalo educirati već u školi

Opisani je slučaj još jedna bolna opomena društvu i upozorenje da davatelji internetskih usluga moraju aktivnije i odgovornije sudjelovati u razvijanju mehanizama koji će omogućiti i prevenciju i efikasniju zaštitu djece od cyberbullyinga - smatra pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić i dodaje da je u ovakvim slučajevima nužno što prije pokušati odgovarajućim tehničkim rješenjima zaustaviti i onemogućiti širenje uvreda, dok se djeci koja su žrtve cyberbullyinga mora organizirati pružanje podrške u cilju oporavka.

- Svi društveni sustavi moraju preuzeti svoj dio odgovornosti kako bi se ubuduće spriječili ili na vrijeme zaustavili slični slučajevi te da bi se izbjegle tragične posljedice. U te odgovornosti spada i obvezno educiranje i djece i roditelja o važnosti zaštite privatnosti i sigurnijim načinima korištenja interneta. Ti bi sadržaji morali postati obveznim dijelom odgoja i obrazovanja za svu djecu - smatra pravobraniteljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 10:10