OTKRIVENE SLABE TOČKE

Ključna ruska vojna doktrina sada je pala u vodu: ‘Ovo više ne funkcionira‘

Vjeruje se da je Rusija u Ukrajinu poslala oko 115 BTG-a, a svaka od njih brojala je oko 100 vojnika

Stručnjaci su BTG-e opisalo kao jedan od faktora koji najviše utječe na ishod sukoba

 STRINGER/AFP)

Ministarstvo obrane Velike Britanije tvrdi da se ruska vojska više ne organizira u bataljunske taktičke grupe jer su se takve formacije pokazale neučinkovitima, piše The Telegraph.

Ministarstvo je u utorak ustvrdilo da je koncept bataljunskih taktičkih grupa tijekom posljednjih 10 godina bio važan dio ruske vojne doktrine, ali da je rat u Ukrajini pokazao da nije primjenjiv u sukobima visokog intenziteta.

Bataljunska taktička grupa (BTG) privremena je vojna formacija koju čine trupe i oprema iz različitih jedinica. Takve se posebne formacije najčešće oforme kako bi se ostvario neki konkretan cilj.

Vjeruje se da je Rusija u Ukrajinu poslala oko 115 BTG-a, a svaka od njih brojala je oko 1000 vojnika. Podršku su im pružali tenkovi i artiljerija.

Kako tvrdi Ministarstvo obrane Velike Britanije, BTG-i sadržavaju manje jedinice koje ih podržavaju. To mogu biti oklopne jedinice, izviđačke te, atipično za vojske zemalja Zapada, artiljerijske.

Ministarstvo je, međutim, reklo da je rat u Ukrajini, sukob visokog intenziteta na velikom prostoru, otkrio nekoliko slabih točaka bataljunskih taktičkih grupa.

Britanci su kritizirali način na koji je Rusija raspoređivala svoju artiljeriju. Rekli su da je rusku vojsku ometalo to što nije koncentrirala udarnu snagu i vatrenu moć. "Decentralizirana distribucija artiljerije Rusima nije dopustila da do kraja iskoriste oružanu nadmoć. Svega je par zapovjednika bataljunskih taktičkih grupa imalo pravo na fleksibilan način iskorištavati prilike koje su im se pružale. Koncept BTG-a upravo na tome počiva", reklo je Ministarstvo obrane Velike Britanije.

Britanci su dodali i da su BTG-i često sadržavali premalo borbenih pješaka.

Stručnjaci su BTG-e opisali kao jedan od faktora koji najviše utječe na ishod sukoba. "Samo te jedinice, zajedno s drugim ograncima vojske i drugim vojnim servisima, mogu izvoditi sve obrambene i napadačke akcije", rekao je britanski trust mozgova Royal United Services Institute (RUSI).

Guverner Luganske oblasti Serhij Hajdaj rekao je da ukrajinske snage nastavljaju probijati prema ruskim obrambenim linijama na istoku Luganske oblasti. Hajdaj je, međutim, dodao da zima dodatno otežava već prilično tešku vojnu situaciju.

The Telegraph piše da je malo vjerojatno da će Ukrajina i Rusija u dogledno vrijeme sklopiti bilo kakav mirovni sporazum. Kremlj je u utorak rekao da su pregovori mogući samo ako Kijev ispuni njegove uvjete. Rusija je prethodno od Ukrajine zatražila da prizna da su Krim i dijelovi zemlje koje je do sada okupirala dio Ruske Federacije. Uz to, Rusija nastavlja inzistirati na tome da se Ukrajina "demilitarizira" i "denacificira", ali s manje žara nego prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:05