NA RUBU ESKALACIJE

Ključa na Dalekom istoku: Tajvan dignuo borbene zrakoplove, aktivirao raketne sustave, mornarica u pripravnosti!

Peking je povukao prvi potez da uznemiri i zastraši samoupravnu otočnu demokraciju

Tajvanska vojska

 Daniel Ceng Shou-yi/Zuma Press/Profimedia/Daniel Ceng Shou-yi/zuma Press/profimedia

Tajvan je dignuo borbene zrakoplove, stavio svoju mornaricu u pripravnost i aktivirao raketne sustave kako bi odgovorio na pojavu 43 kineska vojna zrakoplova u neposrednoj blizini svoga teritorija, javlja AP.

Peking je povukao prvi potez da uznemiri i zastraši samoupravnu otočnu demokraciju.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je i da je 20 kineskih zrakoplova u utorak prešlo središnju crtu u Tajvanskom tjesnacu koji je dugo bio neslužbena tampon zona između strana koje su se razdvojile tijekom građanskog rata 1949. godine.

Valjda podsjetiti kako je general američkog ratnog zrakoplovstva Mike Minihan nedavno upozorio časnike da budu spremni na sukob između SAD-a i Kine oko Tajvana za koji kaže da će desiti 2025.

Nije jasno što je potaknulo kinesku akciju, iako je do nje došlo neposredno uoči posjeta američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Pekingu, koji će tako postati najviši dužnosnik koji je posjetio Kinu od izbora predsjednika Joea Bidena 2020.

U kolovozu je Kina, nakon posjeta Taipeiju tadašnje predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, organizirala ratne igre u blizini Tajvana. Početkom siječnja kineske su oružane snage isto tako organizirale "zajedničke patrole borbene spremnosti i borbene vježbe" u moru i zračnom prostoru oko Tajvana.

Kina tvrdi da je otok Tajvan njezin teritorij, koji će zauzeti i silom ako bude potrebno. Velika većina Tajvanaca protivi prelasku pod kontrolu kineske autoritarne Komunističke partije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:48