ZMAJ S DALEKOG ISTOKA

Kinezi videom predstavili moćne ratne brodove, najavili i svoj treći nosač aviona: ‘Dijete uskoro stiže!‘

Mornarica je također objavila i puštanje u službu dva razarača klase 052D, pod nazivima Shaoxing i Baotou

Kineski nosač aviona i drugi ratni brodovi

 Screenshot: Youtube

Kineska Narodnooslobodilačka Armija (PLA) obilježava svoju 73. obljetnicu u sklopu koje su predstavili brojne ratne brodove i druge sustave poput amfibijskih brodova za slijetanje i polijetanje helikoptera.

Kako javlja Global Times, tabloid pod kontrolom kineske Komunističke partije, radi se o velikom postignuću i višegodišnjem rastu mornarice koja je "dokazala svoju rezolutnost u očuvanju nacionalnog suvereniteta i kineskih nacionalnih interesa".

Ujedno je u petak objavljen i video kojim se predstavlja program razvoja trećeg kineskog nosača zrakoplova.

Ubrzani razvoj

Navodi se kako je u uporabu stavljeno šest brodova tipa 075, tri velika razarača tipa 055 te dva razarača 052D. Nedavno je u službu stavljen kineski drugi amfibijski napadni brod tipa 075, Guangxi, koji će se uskoro u dualnoj formaciji pridružiti "mlađem bratu" Hainanu, prvom brodu te klase koji je porinut prošlog travnja.

Sve to velik je doprinos za razvoj kineske vojske i njenih amfibijskih plovila jer pokazuje da kineska vojska ubrzano razvija svoje višefunkcionalne mogućnosti - kazao je Wang Yangugang, stariji kapetan i politički komesar u mornaričkom obučnom centru.

Posada Guangxija već je krenula s obukom, od navigacije, akcija spašavanja i upravljanja u krizama do vježbe s helikopterima i prihvata amfibijskih vozila, a očekuje se da će borbenu gotovost imati vrlo brzo.

U isto vrijeme u službu su porinuta i tri razarača klase 055, od kojih će Anhan i Wuki raditi na Sjeveru, a Yan'an na Jugu. Anshan i Wuxi nedavno su se pridružili Lhasi, još jednom brodu tog tipa, te se provode vježbe u Žutom moru, što znači da Kina na tom prostoru trenutno ima tri razarača.

Wuxi bi, prema izvorima iz PLA, trebao biti posve operativan ove godine, naveo je kapetan Zhao Shuqian.

Mornarica je također objavila i puštanje u službu dva razarača klase 052D, pod nazivima Shaoxing i Baotou. Prvi je nedavno sudjelovao u vojnim vježbama na istočnom dijelu, dok se drugi nedavno priključio vježbama u Žutom Moru. Stariji kapetan Zhou Minghui, koji upravlja jednim od prvih razarača klase 055, poručio je kako je kineska ratna mornarica u proteklih deset godina snažno uznapredovala. te da porinuće ovih brodova pruža priliku da se testira njegova pouzdanost i otkriju eventualni problemi kako bi brodovi novije generacije mogli biti bolji.

Brojne pomorske operacije

Kineska mornarica predstavila je u posljednje vrijeme i brojna druga pomoćna plovila, poput brodova za spašavanje ili opskrbu, te nove helikoptere tipa Z-20 koji je značajno snažniji od varijante Z-9, ali i fleksibilniji od velikog Z-8. Novi se helikopteri mogu koristiti u patrolama ali su sposobni i sudjelovati u akcijama napada na podmornice, navodi Global Times dodajući kako se ovakvi helikopteri neće koristiti samo sa brodova tipa 055, već i na 052D te 075.

Analitičari smatraju kako se kineska mornarica ubrzano mijenja, od malenih brodica kreću se ka velikim brodovovima, razvijaju nosače i letjelice, očigledno ojačavaju sustav. Brodovi i zrakoplovi danima patroliraju Južnim i Istočnim kineskim morem te Tajvanskim prolazom, a Global Times piše i kako se "nerijetko suočavaju s provokacijama".

Od 2008. Kina je pokrenula više od 40 pomorskih operacija s više od 100 brodova koji su imali namjenu štititi brojne kineske i strane trgovačke bordove u Adenskom zaljevu čime doprinose svjetskom miru.

Uoči velike obljetnice PLA je objavila i promotivni video, prvi takve vrste, u kojem se predstavlja program razvoja trećeg kineskog nosača aviona kao i zrakoplov J-15 kojeg će nositi. U video se "supitlno" navodi da "stiže treće dijete", što je refernca na novi nosač aviona koji bi mogao zaploviti već ove godine.

Vjeruje se da će brod nove generacija, s elektromagnetskim katapultima, biti predstavljen već ove godine, no uz njega bi trebao doći taj, sasvim novi tip borbenih zrakoplova.

'Moramo ploviti manje poznatim vodama'

Kineska mornarica ubrzano obučava i pilote te mornare, ali i razvija opremu, sve kako bi osigurala nacionalni suverenitet, sigurnost i razvoj - rekao je za Global Times kapetan Xu Ying s nosača zrakoplova Shandong.

Dodaje se kako je Kina ušla u fazu dodatnog razvoja svojih nosača.

- Moramo ploviti manje poznatim vodama, suočiti se sa vremenskim izazovima i složenijim misijama kako bismo napredovali - kaže Xu, a PLa potvrđuje njegove riječi najavljujući dodatna ulaganja u razvoj mornarice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:08