NAJCRNJI SCENARIJ

Kinezi pobjesnili na američko izvješće: ‘Rat protiv Rusa i nas? Ne igrajte se s vatrom...‘

Istražujući najgori mogući scenarij, izvješće se usredotočuje na ideju moguće koalicije između Rusije i Kine protiv SAD-a

Časnici i vojnici kineske mornarice

 Costfoto/Ddp Usa/Profimedia

Kina je reagirala na nedavno američko izvješće u kojem se odmjerava mogućnost istovremenih ratova protiv Moskve i Pekinga, upozoravajući Washington da će oni koji se igraju s vatrom od nje i stradati, prenosi Newsweek.

- SAD nije spreman suočiti se s izazovom rastuće nuklearne prijetnje koju predstavljaju Rusija i Kina. To je egzistencijalni izazov za koji su Sjedinjene Države loše pripremljene, osim ako njihovi čelnici sada ne donesu odluke - navodi se u izvješću od 145 stranica koje je u četvrtak objavilo Kongresno povjerenstvo o strateškom položaju Sjedinjenih Američkih Država.

Panel koji stoji iza izvješća, predvođen dvostranačkim panelom od šest demokrata i šest republikanaca, izradio je dokument nakon godinu dana istraživanja.

U izvješću je ponašanje Rusije i Kine opisano kao vojno zabrinjavajuće i sve agresivnije, navodeći da je zauzvrat povećan rizik od sukoba s dva nuklearna partnera.

- Očekuje se da će Kina postići nuklearni paritet sa SAD-om do sredine 2030-ih godina - objašnjava panel.

Istražujući najgori mogući scenarij, izvješće se usredotočuje na ideju moguće koalicije između Rusije i Kine protiv SAD-a. Prema stručnjacima, američki čelnici bi trebali promijeniti strateško vođenje zemlje i ubrzati njenu vojnu modernizaciju.

image

Ratni kineski brod

Pu Haiyang/Avalon/Profimedia/Pu Haiyang/avalon/profimedia

U Pekingu su razgovori o mogućem ratu sa SAD-om izazvali bijes i negodovanje, što je vidljivo prema članku koji je nedavno objavljen u Global Timesu, službenim novinama Komunističke partije Kine.

Ideja pripreme za moguće istovremene ratove s Rusijom i Kinom, u članku je opisana je kao nekadašnja rubna fantazija, ali s naglaskom kako je duboko uznemirujuće što se postupno probila u dnevni red Washingtona.

- Ako bi Washington usvojio čak i mali dio preporuka u ovom izvješću, šteta i prijetnje koje bi to moglo predstavljati svjetskom miru bile bi nemjerljive i u konačnici bi se obrušile na SAD. Postoji stara kineska izreka: "Oni koji se igraju s vatrom od nje će stradati." To je nešto što je Washingtonu vrijedno pažljivog razmatranja - dio je upozorenja koje je objavljeno u novinama.

image

Kineski lider Xi Jinping

Li Gang/Xinhua News/Profimedia/Li Gang/xinhua News/profimedia

Članak je osudio izvješće kao nepromišljeno zbog promicanja utrke u nuklearnom naoružanju pod krinkom odvraćanja, opisujući to kao katastrofalan korak unatrag u povijesti. Dodaje se i da američko izvješće preuveličava prijetnju koju predstavlja Kina, uz motive za stvaranje ratne atmosfere.

Ovo nije prvo upozorenje koje je Kina uputila SAD-u, jer su se odnosi između dviju zemalja pogoršali nakon ruske invazije na Ukrajinu i sve agresivnijeg stava Pekinga prema Tajvanu.

Prošlog mjeseca, Global Times je objavio autorski članak koji je sadržavao upozorenje SAD-u zbog njihove podrške Tajvanu, čiju neovisnost Peking osporava.

- SAD nastavlja naoružavati Tajvan prodajom velike količine oružja i opreme, potičući Tajvan da uz uporabu sile odbije ponovno ujedinjenje - potez kojem je cilj potaknuti napetosti. To bi neizbježno pogoršalo napetost između Kine i SAD-a što može dovesti do sukoba - pisalo je u članku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:38