GROZOMORAN FESTIVAL

Kinezi organiziraju 10-dnevno klanje pasa, pojest će ih više od 10.000: ‘Ovo je veliki rizik...‘

Nakon što netko od prolaznika prstom pokaže na psa, krvnik ga vadi iz kaveza, odere mu kožu i ubija
Psi u kavezu
 Nhac Nguyen

Dok cijeli svijet strahuje od novog vala koronavirusa, Kinezi organiziraju 10-dnevno klanje pasa. Kao da im se ništa neobično nije dogodilo prije par mjeseci na jednoj takvoj tržnici.

Oni to zovu festivalom, a takvo ubijanje pasa za konzumaciju održavaju svake godine tijekom jednog od najtoplijih tjedana u godini, od 21. do 30. lipnja. Tržnica na kojoj se klanje događa nalazi se u gradu Yulin, u autonomnoj regiji Guangxi, uz granicu s Vijetnamom.

Tijekom tih deset dana masakra desetine tisuća pasa posljednje dane života provest će u kavezima. Nakon što netko od prolaznika prstom pokaže na psa, krvnik ga vadi iz kaveza, odere mu kožu i ubija. Pojedu ukupno više od 10 tisuća pasa. Aktivisti godinama pokušavaju zabraniti ovu okrutnu tradiciju koja se prvi put u Yulinu počela održavati 2009. godine. Vlada je već pokušavala donijeti zakone kojim će zabraniti trgovinu divljim životinjama i zaštititi kućne ljubimce, ali do sada nije bilo većeg pomaka. Aktivisti se nadaju da će, zbog svega što se dogodilo s Covidom-19, vlada konačno malo ozbiljnije reagirati.

“Nadam se da će se Yulin promijeniti ne samo zbog životinja već i zbog zdravlja i sigurnosti ljudi”, rekao je za Reuters Peter Li iz organizacije Humane Society International.

“Dopuštanje masovnih okupljanja kako bi se trgovalo psećim mesom i konzumiralo na prepunim tržnicama i restoranima predstavlja značajan rizik za javno zdravlje”, dodao je Li.

U travnju je Shenzen postao prvi grad u Kini koji je zabranio konzumiranje pasa.

Peticiju protiv održavanja klanja potpisalo je više od 300 tisuća ljudi, a sve više mladih Kineza protivi se konzumaciji psećeg i mačjeg mesa. Inače, konzumacija psećeg mesa je u Kini počela prije 4000 godina. Tada se vjerovalo da jedenje psećeg mesa pomaže u smanjivanju topline tijela tijekom ljetnih mjeseci.

“U razgovoru s prodavačima mesa saznala sam kako su im vođe poručili da konzumacija pasa neće biti dopuštena u budućnosti. Bit će teško uvesti potpunu zabranu i trebat će neko vrijeme dok se zakoni ne počnu primjenjivati”, rekla je Zhang Qianqian, aktivistica za prava životinja koja je subotu provela na tržnici Yulin.

Vjeruje se da je Covid-19 potekao s “mokre” tržnice u gradu Wuhanu gdje se prodaju i konzumiraju šišmiši, zmije, štakori i ostale divlje životinje. Virus je prešao sa životinje na čovjeka, proširio se diljem svijeta i do sada usmrtio više od 468 tisuća ljudi.

Sve dok postoje ovakve tržnice, postoji i opasnost od pojave novih virusa. A sve dok ljudi ne počnu učiti iz vlastitih pogrešaka, povijest će se ponavljati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:00