BLISKI SUSRETI

Kinezi napali Elona Muska: ‘Njegov satelit se umalo zabio u našu svemirsku stanicu. Dvaput!‘

Sateliti Starlinka, tvrdi Kina, umalo su imali dva ‘bliska susreta‘ s kineskom svemirskom postajom

Elon Musk

 Patrick Pleul/AFP

Na račun multimilijardera Elona Muska stigle su optužbe za 'svemirsko ratovanje' nakon što su neki od satelita koje je lansirao u sklopu globalnog internetskog projekta umalo došli u koliziju s novom kineskom svemirskom postajom, piše The Telegraph.

Sateliti Starlinka, podružnice Muskove komapnije SpaceX, imali su dva 'bliska susreta' s kineskom svemirskom postajom u srpnju i kolovozu, doznaje se u dokumentu koji je Kina dostavila svemirskoj agenciji Ujedinjenih naroda ranije ovog mjeseca.

- Iz sigurnosnih razloga kineska svemirska postaja uključila je preventivni sustav za izbjegavanje sudara, stoji u dokumentu koji je objavljen na internetskoj stranici ureda UN-a za svemirska istraživanja.

Muskov projekt Starlink kojim želi svijet premrežiti internetom nailazio je na prepreke ranije u Kini, zemlji koja informacije strogo kontrolira.

Kopija izvještaja je u ponedjeljak cirkulirala na Weibou, kineskoj verziji Twittera, gdje je nekoliko korisnika projekt opisivalo kao 'svemirski rat'.

Jedna osoba je opisala Starlink kao 'prevarantski projekt', dok je druga kazala da je to samo 'gomila svemirskog smeća'.

Na nišanu kineskih vlasti

SpaceX je dosad u orbitu poslao gotovo 1.900 satelita koji bi trebali služiti širokopojasnoj mreži, a Musk je kazao da na kraju želi postaviti oko 42.000 satelita u orbitu.

U tabloidu Global Times, koji kontroliraju kineske vlasti, govori se kako sateliti mogu biti korišteni da detektiraju kineske sposobnosti u svemiru i testiraju može li Kina precizno zahvatiti njihovo djelovanje.

Industrija aeronautičkog prostora je trenutačno zabrinuta zbog vojne uporabe Starlink satelita jer nakon raspoređivanja više od 40.000 satelita, normalno lansiranje bilo koje druge zemlje će biti otežano, navodi tabloid.

Ovo nije prvi puta da je Muskov svemirski program došao na nišan kineskih vlasti.

Da bi ostvario svoj plan superbrzog interneta za sve diljem zemaljske kugle, Musk je izvorno planirao da Kinu pita za dozvolu da izgradi antenske tanjure ili podatkovne sustave na zemlji na njezinom teritoriju kako bi slao i primao podatke iz Starlinkove svemirske letjelice.

Ali taj plan bi se kosio s kineskom cenzuriranom internetskom mrežom, koja je poznata kao 'Veliki vatrozid', a blokira pristup web stranicama kao što su Google, YouTube, Twitter, Facebook i drugim međunarodnim medijima s namjerom da spriječi svoju populaciju od 1,4 milijarde ljudi da kritizira komunističku vlast.

Prošli mjesec kineska podružnica Tesle, koja je također u vlasništvu Muska, objavila je da Starlink neće pokrenuti svoje usluge u Kini. Umjesto toga, sva Teslina vozila i stanice za napajanje u zemlji koristili bi mrežne usluge koje nudi kineski operater, a svi podaci bi bili zadržani u zemlji.

Musk pohvalio Kinu

Najava je došla u trenutku kad Kina prisiljava strane kompanije da unutar zemlje zadrže sve podatke koje su prikupili od kineskih klijenata. Tesla također treba dozvolu vlasti prije ažuriranja nekih automobilskih softvera u Kini.

Tesla po nekim procjenama proizvodi više od polovice vozila u Kini i kineska prodaja pomogla je da kompanija postane profitabilna.

Tvrtka Tesla se ranije ove godine ispričala zbog postupanja s prigovorima klijenata nakon što je jedan klijent javno okrivio Tesline kočnice za nesreću koja se dogodila za vrijeme auto showa u Šangaju.

Musk je pohvalio Kinu na Twitteru u vrijeme proslave stote obljetnice Komunističke partije u srpnju.

- Ekonomski prosperitet kojeg je Kina doživjela je zbilja nevjerojatan, a posebno po pitanju infrastrukture, napisao je Musk na Twitteru.

U ponedjeljak su neki korisnici kineskog interneta povukli paralelu između Muskovog svemirskog programa i njegovih poslova s električnim vozilima u Kini.

- Ako se jednog dana Starlinkov satelit u niskoj orbiti sudari s našim satelitom ili drugim svemirskim vozilom, što će se dogoditi s Teslom u Kini?, zapitao se kineski korisnik interneta, piše The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:45