SUKOB VELESILA

Kinezi Amerikancima: Vi ste za slobodnu trgovinu samo kada to vama odgovara! Inače odmah idu sankcije...

Ministrica financija Janet Yellen vicepremijeru He Lifengu izrazila je zabrinutost SAD-a zbog jeftinih solarnih panela iz Kine

Američka ministrica financija Janet Yellen i kineski premijer Li Qiang

 Tatan Syuflana/AFP

Američka ministrica financija Janet Yellen nakon dvodnevnih razgovora s kineskim vicepremijerom He Lifengom u Guangzhouu rekla je da su samo o kineskoj prevelikoj industrijskoj proizvodnji razgovarali više od dva sata.

SAD i Kina složili su se da će početi nove razgovore o "uravnoteženom" gospodarskom rastu, prenosi agencija France Presse. Ovi razgovori korak su naprijed u zajedničkim naporima za stabilizaciju američko-kineskih odnosa od sastanka dvaju predsjednika Joea Bidena i Xi Jinpinga prošlog studenoga i nekoliko dana od telefonskog razgovora dvaju predsjednika. Yellen je u šestodnevnom posjetu Kini od 4. do 9. travnja, drugom od srpnja 2023.

"Ovi će razgovori olakšati raspravu o makroekonomskim neravnotežama, uključujući njihovu povezanost s viškom kapaciteta, a ja namjeravam iskoristiti ovu priliku da zagovaram jednake uvjete za američke radnike i tvrtke", izjavila je Yellen u odvojenoj izjavi. SAD kritizira Kinu zbog "prekomjernih industrijskih kapaciteta" i velikih državnih subvencija u sektorima poput solarne energije, električnih vozila i baterija, jer preplavljivanjem tržišta jeftinom robom ugrožavaju industriju drugih zemalja.

Kriva percepcija

Peking je odbacio te kritike, prošlog mjeseca osudivši istragu EU o subvencijama za električna vozila. Peking zauzvrat optužuje Zapad za protekcionizam i nastojanja da politizira međunarodnu trgovinu. Ali, Yellen je u subotu signalizirala da je postignut određeni napredak. "Mislim da Kinezi shvaćaju koliko smo zabrinuti zbog posljedica njihove industrijske strategije za Sjedinjene Države, zbog mogućnosti da naša tržišta preplave izvozom koji otežava konkurentnost američkim tvrtkama, i da druge zemlje dijele istu zabrinutost", rekla je Yellen.

"To se neće riješiti za jedno poslijepodne ili mjesec dana", dodala je, pozdravljajući sporazum o nastavku razgovora. U priopćenju Ministarstva financija SAD-a također se navodi da su se dvije strane "obvezale da će zajedno raditi na zajedničkim izazovima, uključujući financiranje klimatskih promjena i pitanja duga u gospodarstvima s niskim prihodima i gospodarstvima u usponu". Očekuje se da će američki državni tajnik Antony Blinken idućih tjedana još jednom posjetiti Kinu, što je znak da se obje strane vraćaju uobičajenoj suradnji.

image

Američka ministrica financija Janet Yellen

Pedro Pardo/Afp

Kineski Global Times piše da su Janet Yellen i potpredsjednik kineske vlade He Lifeng dva dana imali "iskrenu, pragmatičnu i konstruktivnu" komunikaciju. He Lifeng je ujedno vodeća osoba u Kini za gospodarske i trgovinske poslove sa SAD-om. Prema zajedničkom priopćenju, dogovoreno je da će razgovarati o pitanjima poput uravnoteženog rasta SAD-a, Kine i globalnog gospodarstva, financijske stabilnosti, održivih financija i suradnje u borbi protiv pranja novca. "Kineska strana izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog američkih gospodarskih i trgovinskih mjera koje ograničavaju Kinu te je u potpunosti odgovorila na pitanje proizvodnih kapaciteta. Obje su se strane složile da će nastaviti održavati komunikaciju", izvijestila je Xinhua.

Iako posjet visoke američke dužnosnice označava daljnju stabilizaciju odnosa od sastanka Bidena i Xija, kineski analitičari izrazili su zabrinutost da se ta razina odnosa možda neće održati jer još uvijek postoje žarišta, poput Tajvana i Južnog kineskog mora, "a SAD i dalje ima pogrešnu percepciju Kine", piše Global Times.

Izgovor za carine

Kinezi kritiziraju SAD zbog udara na kineske visokotehnološke tvrtke i sektor čipova, optužbi za hakiranje i kritiziranje kineskog razvoja umjetne inteligencije. Kina odbacuje američke kritike da kineska industrijska "prekapacitiranost" predstavlja prijetnju drugim zemljama. Jeftini kineski solarni paneli ugrožavaju američki izvoz, optužbe za kineski višak kapaciteta samo su izgovor za SAD da nametne carine ili druge protekcionističke mjere protiv kineskih proizvoda, ističe Xin Qiang, zamjenik direktora Centra za američke studije na Sveučilištu Fudan. "Takve optužbe dokazuju dvostruke standarde SAD-a", rekao je Xin za Global Times, jer SAD "prihvaća slobodnu trgovinu kada su oni u prednosti i nameće sankcije kada nisu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:59