KIBERNETIČKI NAPAD

Kineski špijuni hakirali mail američkog ambasadora kojeg se dobro sjećaju i Hrvati zbog događaja nakon Oluje

Može se zaključiti da kineske obavještajce, poglavito interesira američka politika prema trgovinskim ograničenjima s Kinom

Nicholas Burns

 Mandel Ngan/Afp

Hakeri sa sjedištem u Kini, oprezno piše CNN, provalili su u elektroničku poštu američkog ambasadora u toj zemlji Nicholasa Burnsa u sklopu nedavne ciljane kampanje prikupljanja obavještajnih podataka, rekla su tri američka dužnosnika upoznata sa slučajem američkoj televizijskoj mreži.

Iako dijele prezime, Nicholas i Willliam, bivši diplomat, a sada direktor CIA, nisu u rodu. Hrvatska je sadašnjeg američkog ambasadora u Beijingu/Pekingu upoznala dok je bio glasnogovornikom State Departmenta (1995. - 1997.) u doba kad su, zbog sramotnih događaja nakon Oluje te pogrešne politike prema BiH, odnosi Zagreba i Washingtona bili na niskoj razini. Bio je argumentirano oštar, ali to nije smetalo tadašnjoj političkoj liniji koja je vodila politiku prema BiH.

Vijest o hakiranju prvi je objavio The Wall Street Journal koji navodi da se na udaru hakera našao i račun Daniela Kritenbrinka, pomoćnika državnog tajnika za Istočnu Aziju. Dobra je vijest da je prodor ograničen samo na neklasificirane poruke elektroničke pošte pa su upadači mogli dobiti precizan uvid u američke planove niza posjeta američkih dužnosnika Beijingu/Pekingu te interne razgovore o američkoj politici prema rivalu usred razdoblja delikatne diplomacije, tumači WSJ.

U tim se diplomatskim kontaktima spominjala i američka ministrica trgovine Gina Raimondo u čije su poruke prije nekoliko dana (WSJ je o tome pisao 12. srpnja) također prodrli hakeri, a i tada, tvrde u Washingtonu, nisu došli do klasificiranih poruka.

Iz navedenog se može zaključiti da kineske obavještajce, jer u toj zemlji ne postoje samostalni hakeri koji bi se usudili napasti američku administraciju - ako i postoje sve što bi doznali milom ili silom bi predali vladi - a da ih ne kontrolira špijunska zajednica, poglavito interesira američka politika prema trgovinskim ograničenjima s NR Kinom.

Rob Joyce, direktor kibernetičke sigurnosti u Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA), tijekom Sigurnosnog foruma u Aspenu rekao je kako hakiranje predstavlja "relativno tradicionalnu prijetnju" s kojom se američka vlada stalno suočava. "Kina špijunira, nacionalne države to čine, moramo se obraniti, odbiti, ali to se događa", rekao je.

Nicholas Burns je tu bio logična meta jer se njemu slijeva većina poruka. Ministrica Raimondo je razgovarala s kineskim kolegom Wangom Wentaom, a konačno je, prije nekoliko dana (17. srpnja), najmoćnija žena američke administracije, ministrica financija Janet Yellen, definirala trgovinska ograničenja:

"Bit će "usko ciljana" i usredotočena na "nekoliko sektora, posebno na poluvodiče, kvantno računalstvo i umjetnu inteligenciju. Neće biti široke kontrole koja bi opsežno utjecala na američka ulaganja u Kini, ili, po mom mišljenju, fundamentalno utjecala na investicijsku klimu u Kini", prenio je Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:35