TENZIJE U AZIJI

Kineski šef diplomacije: ‘Posjet Nancy Pelosy Tajvanu je maničan, neodgovoran i iracionalan‘

Rekao je da je Kina uložila najveće diplomatske napore da spriječi krizu, ali nikada neće dopustiti da joj se povrijede temeljni interesi.

Vijetnamski šef diplomacije Bui Thanh Son (desno) s kineskim kolegom Wang Yijem i južnokorejskim ministrom Park jinom.

 Tang Chhin Sothy/Afp

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u četvrtak je posjet predsjednice američkog Zastupničkog doma nazvao "maničnim, neodgovornim i visoko iracionalnim" potezom, objavila je državna televizija CCTV.

Wang je na sastanku ministara vanjskih poslova država ASEAN-a u Pnom Penu u Kambodži rekao da je Kina uložila najveće diplomatske napore da spriječi krizu, ali nikada neće dopustiti da joj se povrijede nacionalni interesi.

Kineske sadašnje i buduće mjere su nužne i pravodobne obrambene protumjere, pažljivo razmotrene i procijenjene, usmjerene na očuvanje nacionalnog suvereniteta i sigurnosti, u skladu s međunarodnim i domaćim zakonom, CCTV je citirao Wangove riječi.

Brodovi kineske mornarice i vojni zrakoplovi nakratko su prešli središnju liniju Tajvanskog tjesnaca u četvrtak ujutro, rekao je Reutersu u četvrtak tajvanski izvor upućen u to pitanje.

image

Nancy Pelosi u Taipeiju

Sam Yeh/Afp

Oko 10 brodova kineske mornarice prešlo je središnju crtu i ostalo u tom području od srijede navečer do podneva u četvrtak, a više kineskih vojnih zrakoplova nakratko je prešlo središnju crtu u četvrtak ujutro, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti pitanja.

Tajvan je razmjestio raketne sustave za praćenje aktivnosti kineskog zrakoplovstva u blizini središnje linije, a brodovi tajvanske mornarice ostali su blizu središnje linije kako bi pratili aktivnost kineske mornarice, rekao je dužnosnik.

ASEAN upozorava na opasnost ‘pogrešnih procjena‘ oko Tajvana

Jugoistočni azijski regionalni blok ASEAN upozorio je u četvrtak da bi nestabilnost zbog napetosti u Tajvanskom tjesnacu među velikim silama mogla izazvati "pogrešne procjene, ozbiljnu konfrontaciju, otvorene sukobe i nepredvidive posljedice".

Savez država jugoistočne Azije iznio je tu primjedbu u izjavi ministara vanjskih poslova nakon što je njegov predsjedajući, Kambodža, pozvao sve strane na smirivanje napetosti oko Tajvana.

Sastanak 10-članog bloka u Pnom Penu, na kojem sudjeluje niz drugih zemalja, uključujući Kinu i Sjedinjene Države, zasjenjen je razvojem događaja u Tajvanu nakon posjeta predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

"ASEAN je spreman odigrati konstruktivnu ulogu u olakšavanju mirnog dijaloga između svih strana", rekao je ASEAN pozivajući na maksimalnu suzdržanost od provokativnih akcija.

Putovanje Pelosi, američki posjet samoupravnom Tajvanu na najvišoj razini u 25 godina, izazvao je bijes u Kini, koja je odgovorila vojnim vježbama i drugim aktivnostima na tom području.

Zemlje jugoistočne Azije pažljivo će djelovati u pokušaju da uravnoteže svoje odnose s Kinom i Sjedinjenim Državama, oprezne da se ne postave između supersila.

Američki državni tajnik Antony Blinken, u komentarima nakon razgovora sa svojim indijskim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarom, rekao je da je mogao usporediti dojmove s bliskim partnerom.

"Imamo zajedničku viziju za slobodni i otvoreni Indo-Pacifik", rekao je Blinken, za kojeg se ne očekuje da će održati sastanak s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem u Kambodži.

Blinken, koji je među 27 ministara vanjskih poslova koji će se pridružiti sigurnosnom sastanku Regionalnog foruma ASEAN-a u petak, rekao je da je na sastanku s Jaishankarom bilo riječi o "situaciji u Šri Lanki, Mjanmaru i mnogim drugim žarištima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:01