SINOPEC

Kineski naftni div otvorio najveće postrojenje za hvatanje ugljika: Povećat će proizvodnju nafte za tri milijuna tona

Procjenjuju da će u idućih 15 godina u naftno polje ubrizgati 10,68 milijuna tona ugljičnog dioksida

Postrojenje Sinopeca/Ilustracija

 Johannes Eisele/Afp

Naftni div Sinopec objavio je u ponedjeljak da je otvorio najveće postrojenje za hvatanje, korištenje i skladištenje ugljika (CCUS) u Kini, dodavši da 2025. planira izgraditi još dva postrojenja slične veličine.

Sinopec spada među vodeće kompanije koje su pokrenule pilot projekte hvatanja i skladištenja ugljičnog dioksida u Kini kako bi stvorile uvjete za pad emisija ugljika nakon 2030., u skladu s vladinim planovima.

Državni naftni div počeo je graditi pogon prije nešto više od godinu dana, koji bi trebao hvatati ugljični dioksid iz proizvodnje vodika u njegovoj rafineriji u Qiluu u pokrajini Shandong i ubrizgavati ga u 73 naftne bušotine u obližnjem naftnom polju Shengli.

Procjenjuju da će u idućih 15 godina u naftno polje ubrizgati 10,68 milijuna tona ugljičnog dioksida i time povećati proizvodnju sirove nafte za gotovo tri milijuna tona.

Trenutno prevoze ugljični dioksid iz rafinerije do naftnog polja kamionima, a očekuju da će do kraja godine dovršiti cjevovod za njegov transport, prvi takve vrste u Kini.

"CCUS je u Kini i dalje u eksperimentalnoj fazi, ali se može mjeriti s (projektima) u sličnim zemljama, mada kaska u ključnom znanju na određenim područjima", rekao je Sinopec u priopćenju za javnost.

Kompanija je prošle godine uhvatila i uskladištila više od 1,52 milijuna tona ugljičnog dioksida, a planira još dva pilot projekta u sljedećih nekoliko godina na naftnim poljima Huadong i Jiangsu.

Razmotrit će i mogućnost osnivanja istraživačko-razvojnog centra do 2025. godine, koji bi se fokusirao na razvoj novih tehnologija, poput povezivanja projekata hvatanja i skladištenja CO2 s energijom vjetra i sunca i s energijom vodika i biomase.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:11