MINISTRI OBRANE

Kina zaprijetila da će Tajvan zauzeti i silom ako treba, Amerikanci: ‘Sve su agresivniji‘

Kineska vojska neće oklijevati ni trenutka da pokrene rat, kakva god bila cijena, poručio je glasnogovornik ministarstva obrane

Sastanak Weija Fenghea i Lloyda Austina

 Roslan Rahman/AFP

Sjedinjene Države učinit će svoj dio posla kako bi ublažile tenzije s Kinom i spriječile sukob, iako Peking postaje sve agresivniji u azijskoj regiji, uključivo i u blizini Tajvana, rekao je u subotu američki ministar obrane Lloyd Austin.

Odnosi između Kine i Sjedinjenih Država posljednjih su mjeseci napeti, a dvije najveće svjetske ekonomije sukobljavaju se oko raznih pitanja, od Tajvana i ljudskih prava u Kini do vojnih aktivnosti te zemlje u Južnom kineskom moru.

Obraćajući se azijskom sigurnosnom skupu Dijalog Shangri-La, Austin je rekao da će SAD i dalje stajati uz svoje saveznike, uključivo Tajvan.

“To je posebno važno s obzirom na to da Narodna Republika Kina pokazuje sve više prisile i agresije u svojim teritorijalnim zahtjevima”, dodao je.

Kina tvrdi da je Tajvan njen i obećala je zauzeti ga ako treba i silom.

image

Lloyd Austin

Roslan Rahman/AFP

Na sastanku između Austina i kineskog ministra obrane Wei Fengheija u petak, obje strane ponovile su kako žele bolje upravljati svojim odnosima, iako nije bilo nikakvog znaka da su riješile međusobne nesuglasice.

Glasnogovornik kineskog ministarstva obrane objavio je da je Wei na sastanku s Austinom rekao: "Ako se itko usudi odijeliti Tajvan od Kine, kineska vojska neće oklijevati ni trenutka da pokrene rat, kakva god bila cijena".

Prema kineskom ministarstvu obrane, Peking - koji smatra Tajvan integralnim dijelom svog teritorija - "sasjeći će na tisuću komadića" bilo kakav pokušaj neovisnosti.

Austin je rekao Weiju da se treba suzdržati od bilo kakve nove destabilizirajuće akcije u regiji, objavio je Pentagon.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova zahvalilo je u petak SAD-u na potpori i osudilo “apsurdne” kineske zahtjeve.

U subotu na sigurnosnom forumu Austin je poručio da SAD i dalje, kada je riječ o Tajvanu, ostaje protiv bilo kakvih jednostranih promjena statusa quo.

"Naša se politika nije promijenila. No nažalost, čini se da to ne vrijedi i za Kinu", rekao je Austin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:05