VELIKA REFORMA

Kina ukida pravilo 'jednog djeteta'

Inače, kineski 'gulazi' počeli su kao mjesta za skanjanje političkih oponenata, a danas se koriste za nepoželjne u društvu poput prostitutki i narkomana

Kina će ukinuti 'preodgoj' putem radnih logora, objavila je državna novinska agencija Xinhua navodeći da je cilj odluke poboljšati stanje ljudskih prava u toj zemlji. Ta odluka je donesena nakon ovotjednog sastanka vrhuške vladajuće Komunističke partije iako su čelnici zemlje još ranije najavili da namjeravaju reformirati sustav.

Radni logori uvedeni su prije 50 godina i u njima sudjeluju tisuće zatvorenika kako bi se 'popravili kroz rad', što je praksa poznata kao laojiao. Moć da odlučuju o slanju u logore imali su policijski odbori i to bez prethodnog suđenja navodnom prijestupniku.

Treći plenum Komunističke partije, pod predsjedanjem Xi Jinpinga, objavila je i planove za reformu gospodarstva.

Inače, kineski 'gulazi' počeli su kao mjesta za skanjanje političkih oponenata, a danas se koriste za nepoželjne u društvu poput prostitutki i narkomana, ali i osoba koje su se 'preglasno' žalili na nepravdu vlasti i pripadnike zabranjenih vjerskih skupina.

Prije četiri godine u radnim logorima je bilo 160.000 zatvorenika, no prošle godine brojka je pala na 50.000 na 350 lokacija. Mnogi Kinezi žele ukadanje sustava u potpunosti. Među njima je i umjetnik Li Zhengtian koji je prošao kroz takav logor, ugljenokop, u 70-tima zbog velikog postera u kojem je zahtjevao vladavinu zakona.

Komentatori tvrde kako se ukidanju dobrim dijelom protivi policija jer na taj način gube moć u lokalnim zajednicama. Protivnici kineskih gulaga tvrde kako je sustav netransparentan i kako je stup policijske države u Kini te da podržava korupciju i represiju ljudksih prava.

Kina će olabaviti i pravilo 'jednog djeteta' u sklopu reformi koje planira uvesti nova vladajuća garnitura kineske Komunističke partije. Naime, parovima će biti dozvoljeno da imaju dvoje djece ukoliko je jedan od roditelja jedino dijete, objavila je državna novinska agencija Xinhua. Pravilo o jednom djetetu već je isključeno uslučaju ruralnih područja i etničkih manjina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 14:25