KOMPLICIRA SE SITUACIJA

Kina okružila Tajvan ratnim brodovljem i lansirala projektile, građani Pekinga u ekstazi: ‘Hvala drugarici Pelosi!‘

Dovoljan je samo kamenčić da pokrene lavinu. Kina je ovim vježbama otišla dalje nego ikad prije

Kineske vojne vježbe u tajvanskom tjesnacu/ brod tajvanske ratne mornarice, ilustracija

 /Profimedia/ Hector Retamal/ Afp

Kina je u četvrtak započela vojne vježbe bez presedana, dan nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi. Vježbe se odvijaju u šest teritorijalnih područja koje okružuju Tajvan, a uključuju i bojevu paljbu na vodi i u zračnom prostoru. Trajat će sve do nedjelje.

Tajvanski dužnosnici ističu da vježbe krše pravila Ujedinjenih naroda, da se ovim napada teritorijalni prostor Tajvana i da čitava situacija uopće predstavlja izravan izazov slobodnoj zračnoj i pomorskoj plovidbi.

Kina je lansirala nekoliko balističkih projektila Dongfeng u vode oko sjeveroistočne i jugozapadne obale Tajvana, počevši od 13:56 po lokalnom vremenu. Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da je taj čin aktivirao i povezane obrambene sustave, piše BBC.

Kina je, izvještava glasnogovornik tajvanske vlade, hakirala i web stranice ministarstva obrane, ministarstva vanjskih poslova i predsjedničkog ureda.

U srijedu navečer, samo nekoliko sati nakon što je Pelosi otišla za Južnu Koreju, nedeintificirane letjelice, vjerojatno dronovi letjeli su iznad područja tajvanskog otoka Kinmen, u neposrednoj blizini kineske obale.

"Odmah smo ispalili signalne rakete da ih upozorimo i otjeramo! Nakon toga su se okrenuli. Ušli su u naše područje i zato smo ih rastjerali", rekao je Reutersu general-bojnik Chang Zone-sung iz Zapovjedništva obrane otoka Kinmen.

Službena Kina, koja Tajvan smatra svojim teritorijem, poručuje u četvrtak da su njezine političke razlike sa "samoupravnim otokom" unutarnja stvar.

"Naše kažnjavanje zagovornika nezavisnosti Tajvana je - zakonito", rekao je kineski Ured za tajvanska pitanja sa sjedištem u Pekingu.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi nazvao je posjet Pelosi Tajvanu "maničnim, neodgovornim i vrlo iracionalnim" činom Sjedinjenih Država, izvjestila je državna televizija CCTV.

Ima li Tajvan pravo na vlastiti zračni prostor?

S druge strane, ovako razmišlja jedan građanin Pekinga: "Mislim da je posjet Pelosi Tajvanu dobra stvar. To nam daje priliku da okružimo Tajvan, a zatim i da ga silom zauzmemo. Mislim da trebamo zahvaliti drugarici Pelosi."

Područja kineskih vojnih vježbi zadiru duboko u tajvansku zonu za identifikaciju protuzračne obrane, a u nekim slučajevima zadiru i u teritorijalni zračni prostor otoka.

Analitičari su složni da je ovo iznimno provokativan potez i da je dovoljan samo krivi kamenčić da pokrene lavinu.

Carl Schuster, bivši kapetan američke mornarice i bivši direktor operacija u Zajedničkom obavještajnom centru američkog Pacifičkog zapovjedništva kaže da je "Kina ovim vježbama otišla dalje nego ikad prije."

Kineski vojni manevri u tajvanskom tjesnacu potaknuli su i mnoge rasprave o tome što točno čini zračni prostor Tajvana i je li ovaj uopće priznat po međunarodnom pravu. Osporavan status Tajvana otežava konačan odgovor na ovo pitanje. Većina zemalja u svijetu ne priznaje Tajvan kao neovisnu državu -- održava diplomatske odnose s Pekingom, a ne s Taipeijem.

image

Trenutak dolaska Nancy Pelosi na Tajvan

Sam Yeh/Afp

S druge strane, neki stručnjaci smatraju da, isto tako, većina svijeta, bez obzira na diplomatske odnose, Tajvan tretira kao neovisnu državu - i da se zbog toga u jednadžbu mora uvrstiti činjenica da Tajvan ima pravo na vlastiti zračni prostor.

"Stvarnost je takva da Tajvan postoji", kaže Drew Thompson, viši znanstveni suradnik na Lee Kuan Yew školi za javnu politiku pri Nacionalnom sveučilištu u Singapuru. "On je zapravo neovisan o bilo kojoj drugoj zemlji. Bira vlastitu vladu, ubire vlastite poreze, brani vlastite granice. Dakle, za sve namjere i svrhe, Tajvan je država."

Kineske komercijalne zrakoplovne kompanije također su poštivale tajvanski zračni prostor, priča Thompson za CNN.

Kina pokušava normalizirati agresivnost prema Tajvanu

Međutim, Kina tvrdi da, s obzirom da je Tajvan njezin suvereni teritorij, vojni zrakoplovi Narodnooslobodilačke armije ne trebaju dopuštenje Tajvana ili bilo kojeg drugog subjekta za ulazak u teritorijalni zračni prostor otoka. U očima Pekinga, zračni prostor Tajvana je u suštini i zračni prostor Kine.

"Ako Kina odluči letjeti svojim borbenim avionima iznad zračnog prostora Tajvana postoji šansa da će ih tajvanski avioni pokušati presresti - a to bi onda značilo i eskalaciju situaciju. Može doći do sudara u zraku, općenito je mnogo različitih scenarija koji su u igri. Kina naprosto pokušava normalizirati sve agresivniji obrazac ponašanja u kontekstu Tajvana", ispričala je za BBC Bonnie Lin, direktorica Centra za strateške i međunarodne studije.

Oko 10 brodova kineske mornarice u četvrtak ujutro je nakratko prešlo i središnju crtu Tajvanskog tjesnaca. Riječ je neformalnoj liniji razdvajanja kineskog kopna i Tajvana.

A na Tajvanu - život se odvija normalno. Ljudi su mirni, ali zabrinuti, piše BBC. Najveći efekt koji zasad postižu kineske vojne vježbe je taj da Tajvan mora preusmjeriti veliki broj međunarodnih letova i brodova koji dolaze i izlaze iz tajvanskih luka na sjeveru i jugu. Doduše, velika je to logistička glavobolja za Tajvan no sve je, naravno, bolje od rata.

image

Civilne vježbe u slučaju invazije u Taipeiju, glavnom gradu Tajvana

Sam Yeh/Afp

Kako navodi Stephen McDonell, BBC-ijev dopisnik iz Kine, sigurno je da su oni u višim ešalonima vlasti u Pekingu pozdravili posjet Nancy Pelosi Tajvanu. Posjet je osigurao idealnu izliku za pojačavanje ratnih igara oko Tajvana kao pripremu za ono što je, izgleda, neizbježan scenarij u budućnosti - opća vojna invazija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:17