DIPLOMATSKI RAT

Kina bijesna na Litvu: ‘Hitno ispravite svoju pogrešku ili se suočite s posljedicama!‘

Tajvan je objavio da je u četvrtak službeno otvorio svoj diplomatski ured u Litvi

Arhivska fotografija

 Nicolas Asfouri/Afp/Profimedia

Tajvan je otvorio "de facto" veleposlanstvo u Litvi, usred sukoba s kineskim vlastima koje su izrazile snažno neodobravanje bilo kakvom takvom postupku koji bi mogao ukazivati na neovisnost te otočne države u istočnom dijelu Kine.

Usprkos takvim stavovima, Tajvan je objavio da je u četvrtak službeno otvorio svoj diplomatski ured u Litvi. Ta je zemlja, pak, još srpnju objavila kako dozvoljavaju Tajvanu otvaranje ureda unatoč snažnoj diplomatskoj kampanji Pekinga koji se tomu protivi. Službeni Peking burno je reagirao, povukli su svog veleposlanika u Litvi te zatražili da i litavski veleposlanik napusti Kinu.

Drugi tajvanski uredi u Europi i Ujedinjenim Državama korite samo ime glavnog grada Taipeija, izbjegavajući reference na ime otoka oko kojeg se vodi teritorijalni spor. Kina je proteklih godina pojačala svoje napore kako bi druge države izbjegle interakcju s Tajvanom, pa trenutno svega 15 država ima diplomatske odnose sa njima. Stoga su u Kini bijesni zbog litavskog poteza, piše The Guardian.

- Tražimo da vlasti u Litvi hitno isprave svoju pogrešnu odluku - priopćilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

image

Zaposlenici tajvanskog diplomatskog predstavništva u Litvi

Handout/AFP

Peking je bijesan i zbog litavske odluke da otvori vlastito diplomatsko predstavništvo na Tajvanu, iako se još ne zna kada će se to točno dogoditi. Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je pak kako će otvaranje tog ureda otvoriti novo i obećavajuće poglavlje u odnosu sa Litvom. Ističu kako postoji velik potencijal suradnje na području tehnološke industrije.

Kina, s druge strane, smatra kako se radi o grubom uplitanju u unutarnje poslove.Tamošnje ministarstvo poručuje kako je Litva odgovorna za sve moguće posljedice.

Iz Tajvana su poručili kako će diplomatsko predstavništvo u Litvi voditi Eric Huang, dosadašnji predstavnik Taipeija u diplomatskoj misiji.

- Sretan sam što imam mogućnost biti promotor dobrih odnosa između Tajvana i Litve - kazao je Huang rekavši kako je od velikog značaja što se u nazivu diplomatskog predstavništva koristi naziv Tajvan.

Dodao je kako uloga njegovog ureda nije inzistiranje na geopolitičkim problemima, nego promociji održivog partnerstva dviju zemalja.

Guardian ističe kako je otvorenje predstavništva u Vilniusu znak da baltičke i srednjeeruopske zemlje rade na čvršćim odnosima s Tajvanom, bez obzira na to koliko to ljuti Kinu. Tako je prošlog mjeseca tajvanska delegacija srdačno primjena u Slovačkoj, Češkoj i Litvi, unatoč srdžbi Pekinga, a SAD je ponudio svoju podršku Litvi u naporima da osigura diplomatske odnose s Tajvanom.

List podsjeća kako brojne države imaju svoje "de facto ambasade" na Tajvanu poput Velike Britanije, Australije i SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 02:33