TURBULENTNO

‘Kimolozi‘ pokušali odgonetnuti čudne vijesti iz Pjongjanga: Što se zapravo zbiva u Sjevernoj Koreji

Izjava Kim Jong-una ukazuje na izbijanje covida, ali postoje i druga moguća objašnjenja
Kim Jong-un
 Photo by STR/KCNA VIA KNS/AFP

Do danas Sjeverna Koreja nije Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) prijavila niti jednu jedinu infekciju koronavirusom. Ali, pojedini stručnjaci sumnjaju, s obzirom na dugačku granicu s Kinom i slab zdravstveni sustav, da ova zemlja nije ipak mogla spriječiti prodiranje virusa, piše Duetsche Welle. Režim u Pjongjangu je suzbijanje covida-19 označio kao „pitanje nacionalnog opstanka" i od siječnja 2020. zabranio ulazak turista, izolirao je diplomate stacionirane u zemlji i ograničio trgovinu i promet s Kinom. Vođa Kim Jong-un je sredinom lipnja zaključio da zemlja s oko 25 milijuna građana treba produžiti obrambene i zaštitne mjere.

Šef države je prošlog utorka na sjednici proširenog Politbiroa izjavio da je jedan „težak slučaj" izazvao „veliku krizu" koja „prijeti sigurnosti stanovništva i zemlje u naporima da se suzbije epidemija". Izvještaj državne novinske agencije KCNA potaknuo je strane spekulacije da se koronavirus raširio u pojedinim dijelovima zemlje. Prema južnokorejskim informacijama, Politbiro sjevernog susjeda je nadležan za provjeru antivirusnih mjera.

Pritom su, kako je istaknuo, glavni faktor bili „nedostatak sposobnosti i neodgovornost kadra". KCNA-ov izvještaj, međutim, ne opisuje detaljnije taj „težak slučaj". Zbog toga analitičari različito tumače Kimovu izjavu.

„Visokorangirani funkcionari su zanemarili provođenje važnih odluka u vezi s globalnom zdravstvenom krizom i time izazvali veliku krizu po pitanju jamstva sigurnosti države i naroda", objasnio je Kim.

image
Kim Jong-un
Photo by STR/KCNA VIA KNS/AFP

Neki promatrači u Južnoj Koreji su to protumačili kao pokazatelj velikog broja slučajeva zaraze koronavirusom. „Čini se da se veliki problem s antivirusnom kampanjom pojavio u gradovima Sinuidžu i Hijesan na granici s Kinom", misli Cheong Seong-Chang, direktor Centra za sjevernokorejske studije na Seyong institutu u Seulu. Državno rukovodstvo nijednom nije priznalo da se dogodio teži val korone, kazao je agenciji AP Hong Min s Korejskog instituta za nacionalno ujedinjenje u Seulu. S obzirom na to da su vladini čelnici javno ukoreni, moralo se nešto krupno dogoditi.

Drugi analitičari pak misle da izjavom o „velikoj krizi", Kim zapravo želi dobiti inozemnu pomoć. U izvanrednim situacijama, ako to želi, Sjeverna Koreja može računati na Peking, kazao je u srijedu glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Wang Wenib, ali pritom ipak nije spominjao isporuku cjepiva. Sjeverna Koreja je u prvoj polovici godine preko Covax-programa za zemlje u razvoju trebala dobiti 1,7 milijuna doza AstraZenece. Ali, prema japanskim izvorima isporuka je kasnila, jer se Sjeverna Koreja nije držala regulativa Covaxa i htjela je izbjeći kontakte sa strancima.

Ako se virus zaista proširio u zemlji, to bi mogao biti težak udarac režimu. Strogi lockdown od početka pandemije dodatno je oslabio privredu, koja već stenje pod međunarodnim sankcijama i posljedicama tajfuna prošle godine. Zbog toga je prema promatračima Daily NK, internetskog portala iz južnokorejske prijestolnice Seula, došlo do velikih oscilacija tečaja deviza i cijena životnih namirnica. Od početka pandemije je sjevernokorejski won oslabio u odnosu na američki dolar za 30, a za kineski juan za 40%. Sjevernokorejske izbjeglice u Južnoj Koreji kažu da su cijene hrane skočile između tri i čak deset puta.

image
Kim Jong-un
Photo by STR/KCNA VIA KNS/AFP

Prema američkom analitičaru Williamu Brownu, stabilnost valute je do sada bila obilježje vladavine mladog vođe Kima. Zbog toga bi „divlje amplitude" cijena i deviznih tečajeva mogle stvoriti rizik da se poveća razina javne depresije. „Od jednog određenog trenutka bi inflacija mogla postati znatno veći neprijatelj stabilnosti nego SAD", napisao je on u jednoj analizi za sjevernokorejski program „38 North" američkog think tanka Stimson Center.

Za devet i pol godina vladavine Kim Jong-una, sjevernokorejska privreda nikada se nije morala boriti s ovakvim poteškoćama. Kimova kritika nesposobnih funkcionara bi mogla biti i priprema terena za čistke. U izvještaju KCNA stoji i da je vlastodržac u utorak zahtijevao „žešću partijsku kampanju protiv ideologijskih grešaka i svih vidova negativnih elemenata". Možda bi upozorenje na krizu trebalo „pooštriti internu disciplinu", spekulira jedan službenik Ministarstva ujedinjenja u Seulu.

Politbiro se također bavio izborom novih članova, kao i tajnika Centralnog komiteta. Stručnjak Cheong s Instituta Seyong pretpostavlja da je Jo Jong-Won ostao bez svoje funkcije. To bi mogao biti žestok rez u hijerarhiji, s obzirom na to da promatrači Joa vide kao mogućeg “broja 2”, odmah iza Kima. Šef države bi doduše mogao smijeniti i premijera Kim Tok-huna, kako bi demonstrirao svoju moć - iako je taj ekonomski stručnjak tek u kolovozu prošle godine instaliran na funkciju predsjednika vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 14:17