HITNA REFORMA

Kim Jong Un zbog krize s hranom zagovara iskorake u poljoprivredi: ‘Postavljeni su novi ciljevi‘

Nedostatak odgovarajuće poljoprivredne infrastrukture, strojeva i zaliha, učinio je Sjevernu Koreju ranjivijom na prirodne katastrofe

This photo taken on February 25, 2023 and released on February 26, 2023 by North Korea‘s official Korean Central News Agency (KCNA) shows North Korean leader Kim Jong Un attending the ground-breaking ceremony for the construction of a new street at Sopho area of Pyongyang city. (Photo by KCNA VIA KNS/AFP)/South Korea OUT/---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT ”AFP PHOTO/KCNA VIA KNS” - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS/THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE ---/

 Str/Afp

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un naredio je infrastrukturna poboljšanja i proširenje površina poljoprivrednog zemljišta s ciljem povećanja proizvodnje hrane, objavili su državni mediji u četvrtak, u jeku upozorenja o nadolazećoj prehrambenoj krizi.

Kim je na plenarnom sastanku središnjeg odbora vladajuće Radničke stranke izdao naputke za modernizaciju sustava za navodnjavanje, proizvodnju modernih poljoprivrednih strojeva i za povećanje površina obradive zemlje, putem i pretvaranja muljevitih ravnica u plodno tlo.

Kako piše Reuters, Južna Koreja je upozorila na pogoršanje krize s hranom u izoliranoj Sjevernoj Koreji, uključujući nedavni porast broja smrti od gladi u nekim regijama.

Gospodarstvo Sjeverne Koreje pogođeno je brojnim poplavama i tajfunima, kao i sankcijama zbog nuklearnog i raketnog programa te oštrim padom trgovine s Kinom usred zatvaranja granica i blokade zbog pandemije koronavirusa, pri čemu južnokorejska agencija za ruralni razvoj procjenjuje da je proizvodnja usjeva u Sjevernoj Koreji prošle godine pala za gotovo četiri posto na godišnjoj razini.

Nedostatak odgovarajuće poljoprivredne infrastrukture, strojeva i zaliha, uključujući gnojiva i goriva, učinio je Sjevernu Koreju ranjivijom na prirodne katastrofe, kažu stručnjaci.

"Izvješće državnih medija kaže da su postavljeni novi ciljevi i akcijski planovi, ali ne vidim ništa novo jer su svi elementi, uključujući navodnjavanje i melioraciju, već spominjani ranije", rekao je za Reuters Lim Eul-chul, profesor sjevernokorejskih studija na Sveučilištu Kyungnam u Južnoj Koreji.

Sastanak središnjeg odbora vladajuće stranke s ciljem rasprave o "hitnoj" potrebi reforme i modernizacije poljoprivrednog sektora započeo je u nedjelju, a kako je objavila državna novinska agencija KCNA, Kim je iznio planove i specifične zadatke za izgradnju "bogatih i visokociviliziranih socijalističkih ruralnih zajednica s naprednom tehnologijom".

Također, objavila je KCNA, naglasio je potrebu pooštravanja discipline u provedbi nacionalnog gospodarskog plana, upozoravajući na "prakse slabljenja organizacijske i izvršne moći kabineta", te naredio svim stranačkim jedinicama da "provjere svoju radnu učinkovitost".

Središnji odbor je također raspravljao o načinima za poboljšanje financijskog upravljanja u zemlji, piše u izvješću agencije, bez navođenja pojedinosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 10:28