BOLJI ŽIVOT U FOKUSU

Kim Jong Un čestitao Novu godinu, narodu poručio: ‘Čeka nas velika borba na život ili smrt‘

Glavni ciljevi Sjeverne Koreje za 2022. bit će pokretanje ekonomskog razvoja i unaprjeđenje života stanovnika, rekao je

Kim Jong Un

 Str/KCNA

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un svoju je desetu godinu na vlasti zaključio govorom u kojem je, za razliku od prošlih godina, spominjao tvornice traktora i školske uniforme umjesto nuklearnog naoružanja i Sjedinjenih Država, prenose državni mediji u subotu.

Glavni ciljevi Sjeverne Koreje za 2022. bit će pokretanje ekonomskog razvoja i unaprjeđenje života stanovnika, a državu čeka "velika borba na život ili smrt", rekao je Kim u govoru u petak, na kraju četvrtog plenarnog zasjedanja 8. Središnjeg odbora Radničke partije Koreje (WPK) koje je počelo u ponedjeljak.

image

Četvrto plenarno zasjedanje 8. Središnjeg odbora Radničke partije Koreje (WPK)

Str/KCNA

Taj se susret poklopio s 10. godišnjicom Kimovog preuzimanja zemlje nakon smrti oca 2011. godine.

Kim bi prošle govore za Novu godinu iskoristio za velike političke najave poput diplomatskog angažmana s Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama.

image

Građani gledaju čestitku Kim Jong Una

Jung Yeon-je/AFP

No sažeci njegovog govora objavljeni u sjevernokorejskim državnim medijima ove godine ne spominju značajno SAD, osim u referenci na neodređene razgovore o odnosu između dviju Koreja i "vanjska pitanja".

Govor je naglasio ekonomske probleme s kojima je Kim suočen kod kuće, gdje je samonametnuto zatvaranje granica zbog koronavirusa učinilo Sjevernu Koreju izoliranijom nego ikada. Međunarodne organizacije upozoravaju na moguće nestašice hrane i humanitarnu krizu.

image

Građani kod spomenika Kim Il Sungu i Kim Jong Ilu

Kim Won Jin

"Glavni zadatak koji čeka našu partiju i narod iduće godine je pružiti sigurnu garanciju za implementaciju petogodišnjeg plana i dovesti do iznimne promjene u razvoju zemlje i standardu života", rekao je Kim.

Većinu svog obraćanja komunistički čelnik iskoristio je za unutarnja pitanja, poput ambicioznog plana za ruralni razvoj i prehrane stanovnika, školskih uniformi i potrebe borbe protiv "praksi koje nisu socijalističke".

image

Građani kod spomenika Kim Il Sungu i Kim Jong Ilu

Kim Won Jin

Državni mediji govore o "razvoju ultramodernih oružanih sustava" kao najvećeg postignuća u protekloj godini, a Kim je naglasio i kako treba jačati nacionalnu obranu zbog nestabilne međunarodne situacije.

Kim nije spomenuo američki poziv na razgovore o denuklearizaciji ili južnokorejsku inicijativu o formalnom dovršetku Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 03:06