SVI ČEKAJU 16. PROSINAC

Kijev u panici: Pentagon se ‘krpa‘ s budžetom! ‘Ostanu li sada bez streljiva, loše im se piše...‘

Ukrajini prijeti obustavljanje vojne pomoći SAD-a

Joe Biden; Pentagon; prizori rata u Ukrajini; Volodimir Zelenski

 /Profimedia/ Afp

Dužnosnici Ministarstva obrane SAD-a sastavili su popis posljedica bude li vojska prisiljena funkcionirati prema jednogodišnjem zakonu o privremenom financiranju.

Jednogodišnja kontinuirana rezolucija (tzv. CR) smanjila bi financiranje Ministarstva obrane za 29 milijardi dolara (3,7 posto), u usporedbi s proračunskim zahtjevom predsjednika Joea Bidena za 2023. godinu.

CR je akt o dodjeli sredstava koji daje proračunske ovlasti saveznim agencijama da nastave s radom onda kad Kongres ne uspije donijeti odluku o dodjeli sredstava za sljedeću godinu.

Prema proračunskim pravilima, oba doma Kongresa trebala bi do kraja rujna usvojiti 12 zakona o potrošnji, koji se zatim međusobno usklađuju i financiraju vladu za sljedeću godinu, odnosno do sljedećeg rujna.

image

Joe Biden

Saul Loeb/Afp

Međutim, Kongres to nikada ne učini i umjesto toga, odgodi donošenje odluke do krajnjeg roka. Ove je godine krajnji rok za postizanje dogovora 16. prosinca.

Oba doma sada bi trebala, umjesto donošenja pojedinačnih zakona, sve skupiti u jedan golemi omnibus ili CR.

Problem je to što dosad nisu učinili gotovo ništa u vezi s tim, jer su bili zauzeti izborima za Kongres i zaostaju više nego inače.

Očekuje se da će usvojiti "zakrpu" za kratkoročno financiranje kako bi se pregovori mogli nastaviti. Nakon što istekne kratkoročna zakrpa, moguće je donošenje jednogodišnjeg CR-a, ako se ne mogu dogovoriti oko dugoročne potrošnje.

Ovog je tjedna predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi rekla da je moguća cjelogodišnja rezolucija, nazvavši to "zadnjim rješenjem".

image

Nancy Pelosi

Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp

Prema popisu, koje je Politico vidio, jednogodišnji CR među ostalim bi zaustavio nabavu novog nevidljivog bombardera B-21 Raider, smanjio financiranje za kupnju novih podmornica s balističkim projektilima klase Columbia i obustavio vojnu pomoć Ukrajini.

- Ukrajina je u kinetičkoj borbi, a mi smo njihov pomoćnik broj 1 - rekao je voditelj financija u Ministarstvu obrane SAD-a Michael McCord.

- Ako im ponestane streljiva, loše im se piše, poručio je.

image

Američki raketni sistem HIMARS koji je preokrenuo tijek rata u Ukrajini

U.s. Air Force/Zuma Press/Profimedia/U.s. Air Force/zuma Press/profimedia

Pentagon je zabrinut da bi jednogodišnje financiranje predstavljalo "prijetnju" američkoj obrani.

- Ne možemo nadvladati Kinu sa zavezanim rukama na leđima tri, četiri, pet ili šest mjeseci svake fiskalne godine - dodao je McCord.

Još je rekao da je "donekle optimističan" da zastupnici mogu donijeti sveobuhvatni zakon do kraja godine, ali je zabrinut jer nema informacija da su dužnosnici uopće postigli okvirni sporazum za jednogodišnji CR.

Demokrati i republikanci rekli su da žele finalizirati paket za financiranje savezne vlade u posljednjim tjednima zasjedanja Kongresa ovog mjeseca, umjesto da ga prebace na sljedeću godinu, kad podijeljeni Kongres možda neće moći iskovati sporazum.

Republikanci su na posljednjih izborima preuzeli Zastupnički dom, a služeno će kontrolu preuzeti u siječnju sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:16