TEŽAK 3,5 MLRD. €

Kijev sve karte baca na uništenje Putinova ‘krunskog dragulja‘: ‘Do ljeta mora biti onesposobljen!‘

Za pakleni plan idealne su krstareće rakete Storm Shadow, bespilotne letjelice i novi borbeni zrakoplovi F-16

General Oleksandr Sirski i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

 Ukrainian Presidency/Sipa Press/Profimedia/Ukrainian Presidency/sipa Press/profimedia

Ukrajinski dužnosnici kažu da će do sredine srpnja uništiti omiljeni most Vladimira Putina - onaj Kerčki, vrijedan 3,52 milijarde eura. To planiraju napraviti projektilima Storm Shadow, bespilotnim letjelicama i novopristiglim F-16 borbenim avionima, rekao je stručnjak za oružje za The Sun. Prošli tjedan i kijevska vojno-obavještajna agencija HUR objavila je da će uništiti Kerčki most u prvoj polovici 2024. godine.

Putin je ovaj jedini ruski kopneni most s Krimom u više navrata nazvao "čudom", a Ukrajincima je on pak groteskni prikaz 10-godišnje ruske okupacije. Njegovo uništenje bio bi velik korak u pobjedi u ratu u Crnom moru - taj potez presjekao bi glavnu rutu ruske vojne opskrbe i ugasio Putinovu ratnu mašineriju.

Bryan Clark, viši suradnik na Institutu Hudson te direktor Centra za obrambene koncepte i tehnologiju, vjeruje kako je sasvim moguće da bi Ukrajina to mogla učiniti, ali za to im treba pravo oružje.

- Najaktivnije branjen most u svijetu mogao bi biti srušen simultanim napadima iz zraka i s mora u stilu velikog praska - izjavio je za The Sun. Ovaj stručnjak za pomorske operacije i elektroničko ratovanje predviđa da će projektili Storm Shadow razbiti strukturu mosta, a eksplozivni brodovi bez posade bit će detonirani u njegovoj bazi.

image

Napad na Kerčki most 2022. godine

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Ukrajinska špijunska agencija SBU već je dvaput orkestrirala napade na ovu važnu lokaciju. Most je oba puta popravljen. Lani u srpnju bespilotna letjelica prouzročila je veliku štetu na dijelu mosta te onemogućila Rusiju da prebaci tenkove i druge vojne zalihe na poluotok Krim. A u listopadu 2022. kamion-bomba raznio je središte mosta i pritom zapalio željezničku prugu. Sad Ukrajina planira treći napad, koji bi trebao zauvijek srušiti Kerčki most.

- Ukrajina već sad ima većinu sredstava da provede ovaj cilj. Predsjednik Volodimir Zelenski želi prekinuti prisutnost ruske mornarice u Crnom moru, a zapadne navođene rakete dugog dometa ključne su za ovu zavjeru. Ako bi Kerčki most bio uništen, Moskva bi izgubila glavnu liniju opskrbe. To bi odsjeklo njezine trupe i otjeralo ih s poluotoka - rekao je dužnosnik HUR-a.

image

Kerčki most

Konstantin Mihalchevskiy/Sputnik/Profimedia/Konstantin Mihalchevskiy/sputnik/profimedia

Ali kako bi Ukrajina mogla izvesti ovakav podvig?

Bryan Clark kaže kako se prvo mora napasti snažno ojačan gornji dio konstrukcije mosta, a za to su idealne krstareće rakete Storm Shadow iz Velike Britanije i njihov francuski ekvivalent SCALP. Oružje za razbijanje bunkera poznato je po svojoj preciznosti i vještinama u izbjegavanju sustava protuzračne obrane, što je neophodno za probijanje štita koji okružuje Krim.

- Ovi sustavi dovoljno su moćni da raskomadaju konstrukciju mosta i i dopuštaju Ukrajini da ga napadne s dovoljno udaljenosti i izbjegne rusku protuzračnu obranu - rekao je Clark. No problem je u tome što Ukrajina ima malo zrakoplova sposobnih za izvođenje ovog napada. Zato im trebaju F-16, koji bi im trebali stići u sljedeća dva mjeseca.

Ali i tu postoji "kvaka". Naime, avioni F-16 još nisu kompatibilni sa Storm Shadowsima.

- Umjesto toga, F-16 će se možda morati napuniti GPS-navođenim streljivom, što zahtijeva veće približavanje meti i izlaganje opasnosti - kaže Clark.

A nakon napada na gornje konstrukcije mosta, treba se fokusirati na njegovu bazu.

- Da biste srušili temelje mosta, treba vam veće plovilo bez posade, poput modificirane teglenice na daljinsko upravljanje ili malog kontejnerskog broda. Ukrajina bi to mogla zabiti u temelj mosta i detonirati ga. Idealno rješenje je jedna ogromna bomba zabijena u potporanj mosta. Kao što smo nedavno vidjeli s urušavanjem mosta u Baltimoreu u SAD-u, brod se zabio ravno u njegov temelj i sve se srušilo - zaključio je viši suradnik na Institutu Hudson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:15