RAZJEDINJENI BLOK

Kijev podijelio Europu, puca na istočnom krilu, a sukob tek počinje: ‘Je li taj čovjek pijan?!‘

Spor oko žita ogolio je konflikt koji stalno ugrožava jedinstvo Zapada - koliko će dugo EU moći podržavati Ukrajinu

Panorama Varšave

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

"Je li taj čovjek bio pijan?", glasilo je pitanje koje postavio jedan očajni europski diplomat nakon što je zamjenik ministra za ekonomski razvoj, trgovinu i poljoprivredu Ukrajine Taras Kačka ustvrdio da će njegova zemlja zbog spora oko žita utužiti nekoliko članica Europske unije.

Ukrajina je u ponedjeljak Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) predala tužbe protiv Poljske, Mađarske i Slovačke jer se taj trojac usprotivio Bruxellesu i zabranio uvoz ukrajinskog žita, piše Politico.

Ovaj je spor razjedinio EU, a europski su se diplomati osobito naljutili na Varšavu. Sukob oko žita bit će velik ispit za odnose Kijeva i Unije, a trenutak u kojem je izbio sve je samo ne pravovremen.

Najgore je to što će ovakvih sukoba neminovno biti još.

Kačka se nije ni trznuo kada je sugerirano da je "pijan". "Europski diplomati očito nisu bili spremni za takvu jasnoću", rekao je zamjenik ministra Politicu.

Tenzije oko ukrajinskog žita erumpirale su u prošlog petka, kada je Europska komisija odlučila da se ono može prodavati diljem EU. Time su ukinute restrikcije koje su proljetos isposlovale istočne članice s istoka Unije jer su htjele zaštiti svoje poljoprivrednike.

Nekoliko sati nakon što je Komisija donijela spomenutu odluku, Poljska, Mađarska i Slovačka objavile su da se na njihovu teritorij ukrajinsko žito neće prodavati. Tim su potezom naljutile Europsku komisiju, prekršile pravila o jedinstvenom europskom tržištu i naljutile druge članice EU-a.

image

Ako postane članica EU, Ukrajina će najviše profitirati o Bruxellesovih poljoprivrednih poticaja. To znači da će Unija morati mijenjati poljoprivrednu politiku

Roman PILIPEY/AFP

Ministar poljoprivrede Savezne Republike Njemačke Cem Özdemir rekao je da su se Poljska, Mađarska i Slovačka "djelomično solidarizirale" s Ukrajinom. "Kad vam to odgovara, onda ste solidarni. Kad ne, onda niste", rekao je Özdemir u ponedjeljak uoči sastanaka ministara poljoprivrede članica Europske unije.

Jedan je europski diplomat rekao da je Poljska spomenutu odluku donijela jer se u njoj idućeg mjeseca održavaju parlamentarni izbori te zato što joj je politika momentalno važnija od ekonomije.

Spor oko žita ogolio je konflikt koji stalno ugrožava jedinstvo Zapada - koliko će dugo EU moći podržavati Ukrajinu, pogotovo kada se zna da mora poboljšati svoju ekonomiju i ekonomije svojih članica? To će se pitanje nastaviti potezati kako se Ukrajina, poljoprivredna velesila, bude približavala članstvu u Uniji.

Ministri vanjskih i europskih poslova članica EU raspravljat će u utorak o proširenju Unije, odnosno primanje u članstvo Ukrajine i zemalja zapadnog Balkana.

Lideri Europske unije naglasili su da Ukrajinu zbog ruske invazije treba primiti u članstvo.

Međutim, Uniji postaje jasno da će se ona morati promijeniti ako želi da djelomično devastirana zemlja s više od 40 milijuna postane njezin dio.

Ako postane članica EU, Ukrajina će najviše profitirati o Bruxellesovih poljoprivrednih poticaja. To znači da će Unija morati mijenjati poljoprivrednu politiku. Povrh toga, pitanja rekonstrukcije Ukrajine, regionalne humanitarne pomoći i reformi koje Kijev mora provesti još uvijek nisu dobila detaljne odgovore.

Svako od tih pitanja moglo bi skupo koštati pojedine članice Unije.

"Žito je naš prvi ispit", rekao je jedan europski dužnosnik.

Izborna kampanja u Poljskoj već tjednima ljuti druge članice EU-a. Varšava je zajedno s baltičkim zemljama zatražila da Europa Rusiji nametne još strože sankcije te da Ukrajini pošalje još novca i oružja. Međutim, kada je postalo jasno da će njezina potpora Ukrajini potencijalno naštetiti poljskim poljoprivrednicima, brže je i bolje Ukrajince bacila pod autobus, ustvrdio je ranije citirani europski dužnosnik.

Drugi je europski diplomat rekao da bi Europska komisija trebala tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku jer su prekršile pravo o jedinstvenom EU tržištu. Glasnogovornik Europske komisije rekao je u ponedjeljak da još uvijek analizira zabrane koje su izrekle Poljska, Mađarska i Slovačka.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen mora razmisliti o tome kako bi taj potez mogao utjecati na parlamentarne izbore u Poljskoj, gdje vladajuća stranka Pravo i pravda želi osvojiti glasove glasača iz ruralnih regija i ostati na vlasti. Članovi Europske pučke stranke, političke obitelji kojoj pripada predsjednica Komisije, istu su pritisnuli da proširi restrikcije koje se tiču uvoza žita. Europska pučka stranka čini jezgru najveće opozicijske sile u Poljskoj, Građanske koalicija koju predvodi bivši predsjednika Europskog vijeća i Europske pučke strane Donald Tusk. I ona bi si htjela prisvojiti glasove poljoprivrednika.

Treći je europski diplomat rekla da je odluka koju je Komisija donijela u petak bila poraz za sve strane. Komisija je mogla "birati" između udovoljavanja Poljskoj i proširivanju restrikcija te puštanja da one isteknu te davanja Pravu i pravdi de facto odriješene ruke. "Komisija si nije pomogla time što je na očito kršenje pravila Unije reagirala tako mlako. Sad je zapela u živom pijesku", rekao je diplomat.

Tužba protiv Poljske, Mađarske i Slovačke koju je Ukrajina predala Svjetskoj trgovinskoj organizaciji stavila je Bruxelles u nezavidnu poziciju. Unija inače predstavlja svoje članice pred WTO-om jer je briga o trgovinskoj politici posao Komisije. Međutim, bi li Bruxelles branio odluke članica EU-a s kojima se ne slaže?

Holger Hestermeyer, profesor prava na Fakultetu za međunarodne studije u Beču, rekao je da će EU vjerojatno poželjeti zaštititi svoje područje interesa. "Ne želimo postaviti presedan da članice u pojedinim situacijama mogu solirati i braniti vlastite mjere", rekao je Hestermeyer.

"To je lijepa kvaka-22", rekao je jedan od citiranih europskih diplomata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:08