DVOGODIŠNJI PROJEKT

Kečap od rajčica uzgojenih na tlu nalik onome s Marsa? ‘Staklenke su već lansirane u svemir!‘

Projekt je bio uspješan, a rajčice su prošle kontrolu kvalitete za uključivanje u postupak proizvodnje kečapa, kažu iz tvrtke Heinz
 Screenshot/INSTAGRAM

Istraživači iz američke tvrtke Heinz u sklopu jednog znanstvenog projekta u tlu nalik onome na Marsu uspješno su uzgojili rajčice - štoviše, tvrde kako su iste dovoljno sočne i slatke da se mogu koristiti za kečap.

Dvogodišnja suradnja između spomenute tvrtke i Aldrin Space Instituta, koji je dio Florida Institute of Technology, rezultirala je poznatim crvenim umakom koji nosi naziv "Marz Edition".

Glavni cilj njihova projekta jest riješiti problem uzgoja usjeva na "hrđavoj" i neplodnoj površini Marsa, koja je zapravo lišena hranjivih tvari. No uzme li se u obzir potencijalna ljudska kolonizacija crvenoga planeta, koja bi se mogla dogoditi u sljedećih nekoliko desetljeća, istraživači se sve više zanimaju za pretvaranje površine Marsa u obradivo poljoprivredno zemljište, prenosi The Telegraph.

Atmosfera na Marsu vrlo je tanka, noći su izrazito hladne i bez dovoljno sunčeve svjetlosti, zraka i topline teško je njegovati biljke, pa je Heinz u krugu svemirskog instituta Aldrin sagradio posebnu zatvorenu prostoriju “Redhouse” i uvezao 3,5 tone analoga Marsova tla. Istraživači su ondje koristili LED svjetla kako bi replicirali farmu potencijalne buduće kolonije.

Ovo tlo nalik onome s Marsa temelji se na istraživanju koje je 2006. godine izradila Nasa i pretežno se sastoji od bazalta s dodatkom željeznog oksida, silicijevog dioksida i drugih kemikalija. Sjemenke rajčice u "Redhouseu" su održavane na temperaturi između 22°C i 28°C.

- Projekt je bio uspješan, a rajčice su prošle kontrolu kvalitete za uključivanje u postupak proizvodnje kečapa - izvijestili su iz Heinza.

- Uzbuđeni smo! Naš tim stručnjaka uspio je uzgojiti rajčice u nepoznatim uvjetima drugoga planeta i podijeliti naše stvaralaštvo sa svijetom. Od analize Marsova tla, koja je započela prije dvije godine, do sadašnje žetve - to je bilo putovanje koje dokazuje sljedeće: Gdje god da završimo, u Heinz Tomato Ketchupu i dalje će uživati generacije koje dolaze - izjavila je Cristina Kenz, glavna direktorica za razvoj u tvrtki Heinz.

Kako bi proslavili uspjeh projekta, u kompaniji su skuhali seriju svojih "marsovskih" rajčica, napunili staklenke sadržajem i lansirali ih u svemir. Inače, Heinz Ketchup već je dugi niz godina nezaobilazna namirnica u kuhinji Međunarodne svemirske postaje.

- U svemiru imamo izreku: 'Nije stvar u hrani, već u umaku'. Mogli smo birati koju hranu želimo jesti, ali mnoga jela dolazila su dehidrirana i pomalo bljutava, tako da je dobra količina umaka uvijek činila jela ukusnijima - rekao je NASA-in astronaut Mike Massimino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:33