ZVUČI POZNATO?

‘Kažu da smo balkanski tigar, ali svaki put kad uđem u supermarket osjećam se kao siromah‘

Kava košta najmanje dva eura više nego prije godinu dana, mlijeko i jogurt su skuplji preko 50 posto, većina vrsta kruha 30 posto...
 Maria Chourdari/Nurphoto Via Afp

"S novcem koji danas potrošim u supermarketu kako bi prehranila obitelj tri dana, prošle godine sam mogla živjeti cijeli tjedan", kaže Anna Petropoulou. Ova 49-godišnja Grkinja je frustrirana. Svaki odlazak u supermarket donosi joj novo, neugodno iznenađenje. 49-godišnja majka troje djece i njezin suprug zarađuju relativno dobro za grčke standarde i imaju stan u privatnom vlasništvu. Ali s obzirom na to da su hrana i gorivo poskupili, prisiljeni su na štednju. Imaju osjećaj kao da se vratila kriza iz 2010. godine.

Jedno pakiranje kave (500 g) košta najmanje dva eura više nego prije godinu dana, mlijeko i jogurt su skuplji preko 50 posto, većina vrsta kruha 30 posto, a jaja 28 posto. Čak i feta, poznati grčki sir, sada košta preko dvanaest eura po kilogramu, tri do četiri eura više nego prije šest mjeseci. „U supermarketu se osjećam siromašno", kaže Petropoulou.Ona smatra da premijer Kiriakos Micotakis odrađuje dobar posao, ali kada na televiziji čuje njegove slogane o Grčkoj kao uspješnoj priči, naljuti se. „Kao da živim u drugoj zemlji“, kaže ona za DW.

"Nesumnjivo uspješna priča”

Micotakis je, s druge strane uvjeren u ekonomski uspjeh svoje zemlje: "Grčka je danas jedna od najbrže rastućih ekonomija u Europi, s rastućim brojem zaposlenih, smanjenjem nejednakosti i poboljšanim javnim prihodima", rekao je prošlog tjedna (26. 10. 2023.) na sastanku Vijeća Europske središnje banke (ECB) u Ateni, obraćajući se šefici ECB-a Christine Lagarde. "Naš ostanak u zoni eura nije bio lak, ali Grčka je nesumnjivo uspješna priča", rekao je Micotakis.

Anna Petropoulou nema gotovo ništa od ove priče o uspjehu. Vječno je čekala na povećanje plaće, a otkako je konačno zaradila malo više, novac je pojela ogromna inflacija.. Prema podacima grčkog statističkog ureda ELSTAT, stopa inflacije, koja pogađa hranu, iznosila je 9,4 posto u septembru 2023. A prema Eurostatu, inflacija u Grčkoj je u listopadu 2023. porasla za 3,9 posto, što je više nego u cijeloj zoni eura.

Začarani krug

Za Katerinu Kefalu, samohranu učiteljicu, kupovina je postala horor-iskustvo: "Nekada sam uvijek kupovala povrće i voće na tržnici jer je tamo bilo sve jeftinije a i kvaliteta je dobra. Ali sada su čak i na tržnici izrazito visoke, luksuzne cijene", žali se ona. I to usprkos činjenici što grčki naziv za tjednu tržnicu “Laiki” doslovno znači “Za ljude”.

Statistika pokazuje da je Kefala u pravu. Stopa inflacije za povrće je u rujnu 2023. iznosila 17,7 posto, a za voće 13,9 posto. Kefala zarađuje nešto manje od 1.100 eura mjesečno i ne može očekivati ​​povećanje plaće u skorije vrijeme. Ona, kako god, nema dovoljno novca.

Ali i trgovci na tržnici se žale. Ljeto je bilo prevruće a u rujnu je pola zemlje bilo pod vodom - zbog obilnih kiša. To se odrazilo kako na kvalitetu tako i na kvantitetu žetve, količina mnogih sorti povrća i voća se smanjila, a cijene su eksplodirale. Tome treba dodati i visoku cijenu benzina od dva eura po litri. Kupci si to ne mogu priuštiti i kupuju sve manje i manje. Istodobno si ni trgovci ne mogu priuštiti dalje podizanje cijena i vide da im se profit opasno smanjuje. To je začarani krug.

Supermarketi bilježe povećanje prihoda

Lanci supermarketa, s druge strane, bilježe sve veću zaradu, iako se kupci sve više okreću jeftinijim brendovima. Ali, to ne može smanjiti potrebu za svakodnevnim proizvodima, kao što su artikli za higijenu ili deterdžent.

Katerina Kefala je stalno u potrazi za raznim ponudama, ali su joj i ti proizvodi često preskupi ili vrlo nekvalitetni. "Nekada nisam imala organizacijske sposobnosti, ali sada sam prinuđena sve pažljivo planirati", kaže ona. Ona uspijeva rasporediti svoju kupovinu tako da ne mora u istom mjesecu kupovati novi deterdžent i sredstva za čišćenje i maslinovo ulje. To bi joj ugrozilo budžet za hranu i vođenje domaćinstva.

Maslinovo ulje kao luksuzna roba

Najgore je kretanje cijena maslinovog ulja. U Grčkoj je to osnovni prehrambeni artikl i gotovo sve se priprema na ovoj vrsti masnoće. U proteklih nekoliko mjeseci, maslinovo ulje je postalo luksuzna roba, a cijene rastu iz tjedna u tjedan. Litra maslinovog ulja, koji je prije godinu dana koštao 4,80 eura sada je dostupan za 10,60 eura ili čak 11,60 eura, ovisno o supermarketu.

Ovo je maslinovo ulje iz berbe 2022, a ne izovogodišnje berbe za koju se kaže da je bila loša. Dakle, očekuju se nova poskupljenja, a ulje će koštati i do 15 eura po litru. Prosječno četveročlano domaćinstvo u Grčkoj troši 60 litara maslinovog ulja godišnje.

Skupa potrošačka košarica

Zato je razumljivo ​​da je najveća briga grčkog stanovništva u svim istraživanjima javnog mnijenja povećanje cijena. U najnovijem istraživanju instituta Pulse (31. 10. 2023.), gotovo devet od deset ispitanika reklo je da su „vrlo” (63 posto) i „donekle” (23 posto) zabrinuti zbog visokih troškova hrane. Na pitanje koja vrsta rashoda ih danas najviše opterećuje i brine, gotovo polovina je odgovorila da se radi o živežnim namirnicama.

Vlada je odavno svjesna briga koje imaju Grci. Tome se pokušava suprotstaviti već godinu dana, s umjerenim uspjehom, što pokazuje trenutna stopa inflacije.

Kako bi pomogla potrošačima, vlada je prije godinu dana uvela „potrošačku košaricu". Ovo je lista osnovnih namirnica i higijenskih artikala kao što su riža, mlijeko, jogurt, špageti, mahunarke, brašno, toaletni papir, sapun i slično. Tu listu od 51 proizvoda Ministarstvo gospodarstva šalje svakom supermarketu. Trgovine potom moraju navesti najnižu cijenu za svaki od ovih proizvoda i označiti je kako bi bile potrošači vidljive.

Ova mjera je obavezna za sve lance supermarketa s prometom većim od 90 milijuna eura, ali je neobavezujuća za sve ostale trgovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 06:34