‘REGRUTIRANJE U TIJEKU‘

Kaznene prijave zbog djelovanja grupe Wagner u Srbiji, na udaru i Vulin: ‘On je kriv što Rusija uspješno mobilizira Srbe‘

Među prijavljenima je blizak suradnik srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin

 Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp

Skupina aktivista podnijela je u četvrtak kaznene prijave zbog djelovanja ruske paravojne skupine Wagner i njezinih pristaša u Srbiji, te protiv veleposlanika Rusije u Beogradu i šefa srbijanske Sigurnosne informativne agencije (BIA).

Prijave je podnio čelnik građanske organizacije "Oktobar" beogradski odvjetnik Čedomir Stojković, optužujući skupinu Wagner da regrutira državljane Srbije za sudjelovanje u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Stojković je novinarima rekao da su među prijavljenima i veleposlanik Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i šef Sigurnosne informativne agencije Srbije (BIA) i blizak suradnik srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića Aleksandar Vulin.

"Razložno sumnjamo da je Vulin kao direktor BIA dao zapovjedi, direktive i smjernice da se djelovanje Wagnera u Srbiji ne sprečava, da se protuobavještajni rad ne provodi i da je to izravan razlog zašto Rusija ovdje uspješno mobilizira građane Srbije i šalje ih u rat", rekao je novinarima Stojković.

Navodeći da Bocan-Harčenko uživa diplomatski imunitet, Stojković je ukazao kako on ne može biti kazneno procesuiran u Srbiji, sugerirajući da mu treba uskratiti diplomatski imunitet i boravak u Srbiji.

U ovom trenutku nije moguće potvrditi da li će i kako državno tužiteljstvo procesuirati kaznene prijave.

Agencija Reuters javila je da ni rusko veleposlanstvo u Beogradu, ni BIA nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Prema procjenama promatrača, od početka sukoba u Ukrajini 2014. godine, proruskim snagama u toj zemlji pridružili su se deseci dragovoljaca i plaćenika iz Srbije, unatoč tome što njezini zakoni zabranjuju sudjelovanje u sukobima u inozemstvu, zbog čega je već procesuirano nekoliko osoba.

Srbijanski predsjednik je početkom tjedna kritizirao pozive na ruskim portalima i društvenim mrežama zbog objavljivanja oglasa u kojima Wagner poziva dragovoljce iz Srbije da se priključe toj paravojnoj skupini.

Vučić je odbacio navode da Wagner djeluje u Srbiji, ali je rekao da bi Rusija trebala prekinuti sve napore na regrutiranju Srba da se bore uz njezinu paravojnu skupinu Wagner u Ukrajini.

On je u ponedjeljak navečer, u intervjuu za provladinu komercijalnu TV Happy, poručio kako "nije fer" pozivati na regrutiranje Srba u redove ruske paravojne skupine Wagner u Ukrajini, istaknuvši da je Srbija jedina zemlja u Europi koja nije uvela sankcije Rusiji.

Srbija je kandidat za članstvo u Europskoj uniji, ali ima i bliske veze sa Rusijom, slavenskim i pravoslavnim kršćanskim saveznikom, a u potpunosti ovisi o uvozu ruskog plina, dok je vodeća naftna kompanija NIS u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma.

Vođa Wagnera Evgenij Prigožin je, početkom ovog tjedna, kategorički ustvrdio kako ta organizacija ne djeluje na teritoriju Srbije, premda je Wagner ranije objavio na društvenim mrežama da je formirao svoju podružnicu. U službenim registrima Srbije nema podataka da takva organizacija postoji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:23