POVIJESNI DOGAĐAJ

Kataklizma u Dolini smrti, meteorolozi zaprepašteni: ‘Ovo se događa jednom u 1000 godina‘

Meteorolog Daniel Berc rekao je da šanse da se takav prolom oblaka dogodini u nekoj godini iznose 0,1 posto

Prizori iz Doline smrti nakon poplava

 AFP/AFP/Profimedia

Meteorolozi i djelatnici Nacionalnog parka Dolina smrti okarakterizirali su obilne kiše koje su oštetile infrastrukturu parka, uzrokovale bujice koje su nosile automobile te na prometnice donijele krš kao događaj koji se dogodi jednom u 1000 godina, piše The Guardian.

Na suhu je dolinu prošlog petka palo otprilike četiri centimetra kiše, što je blizu rekordne količine padalina koje su ikada pale u Nacionalnom parku.

Prema riječima stručnjaka Nacionalne aeronautičke i svemirske administracije Sjedinjenih Američkih Država (NASA), nevrijeme je tog petka na Dolini smrti u tri sata istreslo količinu vode koja bi otprilike bila ista kao i 75 posto od ukupnih padalina koje padnu na tom području padnu u godinu dana.

Stotine posjetitelja i djelatnika Nacionalnog parka, prvotno uopće nisu mogle napustiti mjesta na kojima su se zatekle, a djelatnici Doline smrti kažu da su prometnice u parku još uvijek neprohodne.

Voda se u međuvremenu povukla s prometnica te na njima ostavila debele slojeve blata i šljunka. Oni koji su zbog nevremena ostali zatočeni tamo gdje su bili kada je počelo uspjeli su ranije ovog tjedna napustiti Dolinu smrti.

Daniel Berc, meteorolog Hidrometeorološkog saveza Grada Las Vegasa, spomenuti je prolom oblaka opisao kao povijesni događaj koji nastupi jednom u 1000 godina. Šanse da se on dogodi u nekoj godini iznose 0,1 posto.

Dolina smrti najsuše je mjesto u SAD-u i tamo su meteorolozi znali izmjeriti najviše temperature zraka u cijelom svijetu. Nacionalni park Dolina smrti proteže se na 13,7 tisuća četvornih kilometara te sadržava više od 1500 kilometara cesta.

image

Prizori iz Doline smrti nakon poplava

NATIONAL PARK SERVICE/AFP
image

Prizori iz Doline smrti nakon poplava

AFP/AFP/Profimedia
image

Prizori iz Doline smrti nakon poplava

AFP/AFP/Profimedia

Za sada nema izvještaja da je netko ozlijeđen tijekom ili nakon spomenutog nevremena. Policija i mornarica još uvijek pregledavaju područje koje je pogođeno ovim povijesnim kišama.

Ravnatelj Nacionalnog parka Dolina smrti Mike Reynolds rekao je da će trebati vremena da se sanira šteta koja je nastala zbog nevremena.

Prošlog petka nije srušen rekord za količinu kiše koja je u jednom danu pala u Dolini smrti, ali je srušen rekord za 2022. godinu. U kolovozu u Dolini smrti inače padne 25 milimetara kiše.

NASA-ini su sateliti uspjeli zabilježiti posljedice nevremena.

image

Satelitske snimke Doline smrti prije poplave

NASA Earth Observatory/Cover Images/INSTARimages.com/INSTAR Images/Profimedia
image

Satelitske snimke Doline smrti nakon poplave

NASA Earth Observatory/Cover Images/INSTARimages.com/INSTAR Images/Profimedia

- Ovo je mjesto gdje se mogu vidjeti posljedice klimatskih promjena. Modeli predviđaju da će ovakve oluje biti sve češće i jače - rekao je Reynolds.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:29