‘NISU RUSI!‘

Kasparov vjeruje da je Ukrajina dronom napala Kremlj: ‘Ako je rat, rat je. Imaju pravo uzvratiti‘

Ne može razumjeti zašto Zapad uvjetuje slanje oružja Ukrajini time da ga se ne koristi za napade na ruski teritorij
 Odd Andersen/Afp

Bivši ruski svjetski prvak u šahu Gari Kasparov ne vjeruje da su za napad dronom na Kremlj ovaj tjedan odgovorne ruske obavještajne službe nego okrivljuje Ukrajinu i smatra opravdanim da Kijev napada mete na ruskom tlu jer ima pravo uzvratiti.

Oštar kritičar Kremlja, Kasparov je u razgovoru za njemačku agenciju dpa rekao da "lako može zamisliti da KGB izvodi lažne događaje" kako bi izazvao bijes javnosti, ali on misli da je Kremlj pogrešna meta.

Vjerojatnije je da Ukrajinci šalju poruku da mogu dosegnuti Moksvu uoči obilježavanja Dana pobjede nad nacizmom 9. svibnja kada se u ruskoj prijestolnici održava vojna parada, smatra Kasparov.

"To je na Crvenom trgu i mislim da će sigurno učiniti mnoge ruske dužnosnike, osobito vojne, jako nervoznima", rekao je.

Kasparov je rekao da nema insajderskih informacija, nego da može samo analizirati ono o čemu se izvješćuje.

U intervjuu u Gmundu južno od Muenchena gdje je primio nagradu za medijske slobode, Kasparov je rekao da ne može razumjeti zašto Zapad uvjetuje slanje oružja Ukrajini time da ga se ne koristi za napade na ruski teritorij.

"Ako je rat, rat je. I ako se Ukrajinu gađa ruskim projektilima iz susjednih regija, mislim da imaju pravo uzvratiti", rekao je, dodajući da Ukrajinci nastoje izbjeći civilne žrtve, za razliku od Rusa.

Kasparov očekuje da će Ukrajina u konačnici dobiti zapadne borbene zrakoplove pošto je dugo nakon odugovlačenja donesena odluka o slanju tenkova.

"Mislim da će zrakoplovi također stići, ali to se odvija bolno polako i razumijem zašto su Ukrajinci toliko zabrinuti", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:51