IZGUBLJENI NOVAC

Karzai pozvao Bidena da promijeni odluku o zamrznutoj afganistanskoj imovini

Afganistan ima oko 9 milijardi dolara imovine, uključujući 7 milijardi u SAD-u, preostala sredstva drže u Njemačkoj, UAE i Švicarskoj

Joe Biden

 Chip Somodevilla/Getty Images/Profimedia

Bivši afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je u nedjelju američkog predsjednika Joe Bidena da preispita svoju odluku o tome da podijeli 7 milijardi dolara zamrznutih afganistanskih sredstava između žrtava terorističkih napada 11. rujna i humanitarne pomoći.

Govoreći na konferenciji za novinare u Kabulu, Karzai je rekao da bi se zamrznuta sredstva trebala iskoristiti za osiguranje stabilnosti afganistanske valute i financijskog sustava zemlje u cjelini.

"Afganistanski narod je jednako žrtva kao što su žrtve i obitelji koje su izgubile svoje najmilije", rekao je. "Zadržavanje novca ili oduzimanje novca od afganistanskog naroda... nepravedno je i nepošteno i zločin je protiv afganistanskog naroda."

Istaknuti afganistanski vođa pozvao je američki narod da prizna patnju afganistanskog naroda.

Karzai je rekao da je afganistanski narod plaćao cijenu premda je Osama bin Laden, koji je odgovoran kao organizator napada 11. rujna, proveo neko vrijeme u Afganistanu, ali se kasnije vratio u Pakistan, gdje je na kraju ubijen.

Ni jedan Afganistanac nije bio među teroristima uključenim u napad na Svjetski trgovački centar u New Yorku 2001. godine.

Središnja banka Afganistana pozvala je u subotu na poništavanje odluke i oslobađanje sredstava, rekavši da ona nisu vlasništvo vlada, stranaka ili skupina.

Afganistan ima oko 9 milijardi dolara imovine, uključujući 7 milijardi dolara u SAD-u.

Preostala sredstva uglavnom se drže u Njemačkoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Švicarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:51