‘ŠOKANTNO NOVO DNO‘

Kardinal uhićen jer je pomagao prosvjednicima: ‘Ovo je znak da će se kinesko slamanje Hong Konga samo pojačavati‘

Ostali uhićeni su glumica i pjevačica tzv. Cantopopa Denise Ho, bivša zastupnica Margaret Ng i akademik dr. Hui Po Keung

Uhićeni kardinal Joseph Zen, odvjetnica Margaret Ng, profesor Hui Po-keung i pjevačica Denise Ho

 Isaac Lawrence/AFP

U Hong Kongu je uhićen jedan od najviših čelnika Katoličke crkve i to zbog kršenja zakona o nacionalnoj sigurnosti Kine, potvrdila je policija, piše BBC. Kardinal Joseph Zen, 90, jedna je od četiri osobe koje su privedene zbog povezanosti sa sada ugašenom organizacijom koja je financijski pomagala prosvjednicima tijekom masovnih prodemokratskih prosvjeda 2019. godine.

Ostali uhićeni su glumica i pjevačica tzv. Cantopopa Denise Ho, bivša zastupnica Margaret Ng i akademik dr. Hui Po Keung.

Optuženi su za šurovanje sa stranim snagama, a ako budu proglašeni krivima, mogli bi biti osuđeni na doživotni zatvor.

Human Rights Watch nazvao je to 'šokantnim novim dnom za Hong Kong'.

Policija Hong Konga izjavila je za BBC da je skupina osumnjičena da je apelirala na strane zemlje ili organizacije da uvedu sankcije Hong Kongu, te su tako prijetili nacionalnoj sigurnosti Kine.

Kardinal Zen pobjegao je iz Šangaja u Hong Kong nakon što su komunisti preuzeli Kinu prije 70 godina. Dugo je bio glasni kritičar vlade u Pekingu, govoreći u ime katolika u kontinentalnoj Kini i zalažući se za više demokracije u Hong Kongu.

Jednom je javno opomenuo Vatikan da se 'prodao' Kini jer je prisilio biskupe da se povuku u korist zamjena koje je izabrao Peking.

'Uhićenje 90-godišnjeg kardinala zbog njegovih miroljubivih aktivnosti je šokantno novo dno za Hong Kong i ilustrira slobodan pad ljudskih prava u tom gradu u posljednje dvije godine', rekao je Human Rights Watch.

Vatikan je zabrinut zbog kardinalovog uhićenja, rekao je u priopćenju glasnogovornik Matteo Bruni.

Dr Hui, znanstvenik s hongkonškog sveučilišta Lingan, uhićen je u zračnoj luci dok je pokušavao odletjeti u Europu kako bi preuzeo akademsku dužnost, javlja Hong Kong Free Press, pozivajući se na dva izvora.

Ovo je drugi put da je Denise Ho uhićena u isto toliko mjeseci, a privedena je i krajem prošle godine po istom zakonu.

Odvjetnica Margaret Ng je također bila uhićivana u prošlosti - 2021. osuđena je na godinu dana uvjetne kazne zbog sudjelovanja u nedopuštenim prosvjedima. Tijekom sudskog postupka, otpustila je vlastiti pravni tim i održala tako dojmljiv završni govor da se sudnicom prolomio pljesak.

Hongkonška policija rekla je za BBC da će četvero optuženika biti pušteni uz jamčevinu, ali moraju predati svoje putovnice.

Vjeruje se da su bili povezani s Fondom za humanitarnu pomoć 612, koji je pomagao prodemokratskim prosvjednicima platiti njihove pravne i medicinske troškove.

Organizacija je raspuštena prošle godine nakon što je policija nacionalne sigurnosti od njenih članova zatražila da predaju osjetljive podatke, uključujući pojedinosti o njezinim članovima i donatorima.

Brojni prodemokratski aktivisti i prosvjednici u Hong Kongu uhićeni su prema zakonu o nacionalnoj sigurnosti otkako ga je Kina nametnula 2020. godine.

Zakon u suštini zabranjuje pobunu, odcjepljenje i izdaju, te stoga olakšava vlastima da razbiju prosvjede i kazne prosvjednike.

Uhićenja su uslijedila nekoliko dana nakon što je kineska vlada imenovala novog tvrdolinijaškog, Pekingu lojalnog, čelnika Hong Konga, Johna Leeja Ka-chiua.

'Uhićenja su zlokobni znak da će se kinesko slamanje Hong Konga samo pojačavati', rekao je Human Rights Watch.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:11